8. prosince 2008 • 16:49

V LM zbývají tři postupová místa

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ve fotbalové Lize mistrů vrcholí boje v základních skupinách a před závěrečným kolem zbývá ještě vyřešit, které tři týmy doplní osmifinálovou sestavu.



Třináct klubů už má postup jistý a v úterý bude seznam kompletní. Ve středečních zápasech půjde týmům jen o jarní pokračování v Poháru UEFA.

Zdaleka nejdramatičtější je situace ve skupině A, kde ostrouhá jeden z trojice Chelsea, AS Řím a Bordeaux. V "béčku" spolu budou bojovat Panathinaikos s kyperskou Famagustou, senzací letošního ročníku.

Velkým šokem by bylo, kdyby vypadla Chelsea. Londýňané v úterý doma na Stamford Bridge hostí poslední Kluž, a když zvítězí, projdou dál bez ohledu na to, jak dopadne duel mezi AS Řím a Bordeaux. Francouzi na Chelsea ztrácejí bod.

Klub brankáře Petra Čecha v předchozích pěti sezonách třikrát došel až do semifinále, v květnu skončil až těsně pod vrcholem po finálové prohře na penalty s Manchesterem United.

Kdyby nyní nepřekročil práh základní skupiny, přišla by soutěž brzy o jednoho z hlavních adeptů na vítězství.

"Je mi jedno, jestli si lidé myslí, že Chelsea vypadnout nemůže. Proč by se to nemohlo stát, když jsme našim soupeřům takovou šanci nabídli?" uvedl trenér Chelsea Luiz Felipe Scolari, který bude postrádat tvůrce hry Lamparda pykajícího za vyloučení v minulém utkání v Bordeaux.

Rumunský mistr bude také oslaben o několik hráčů. V Londýně už bude hrát Kluž pouze o svoji čest: po třech prohrách za sebou ztratila i šance na třetí místo a pokračování v Poháru UEFA, což ohrozilo i pozici trenéra Maurizia Trombetty, jehož tým je i v domácí lize až na čtvrtém místě.

Mnohem víc se ale mluví o Chelsea. "Jestli chceme jít do osmifinále, určitě musíme odehrát lepší zápas než ty dva poslední," řekl Scolari. Jeho tým v minulých dvou kolech promarnil šanci na postup, když nejprve prohrál na půdě AS Řím a pak jen remizoval v Bordeaux.

Oba týmy se tak dostaly zpět do hry a nyní se v přímém souboji popasují o postup. Naděje Bordeaux udrží pouze vítězství, zatímco Římané mohou spoléhat i na remízu.

Domácí mají formu, v italské lize vyhráli pětkrát za sebou a navíc se jim uzdravil kapitán Francesco Totti.

"Pro Řím je to víc než jen obyčejný hráč, všechno na něm stojí. Musíme ho uhlídat, jestli chceme pomýšlet na postup. To bude první podmínka," uvedl kouč Girondins Laurent Blanc, který možná bude moci po pěti týdnech nasadit do hry brankáře Ulricha Ramého.

Ve skupině B se zúžil boj o druhé postupové místo jen na dvě mužstva. Jistotu má Inter Milán, za ním se strhne přímý duel mezi Panathinaikosem a Famagustou.

Panathinaikos může spoléhat na domácí prostředí a navíc má jeden bod k dobru, takže Anorthosis musí bezpodmínečně zvítězit. K tomu ale poprvé v historii Ligy mistrů musí venku skórovat.

Kypřané budou hrát i za svého bývalého šéfa Andrease Panteliho, který je vyšetřován za údajnou zpronevěru. "Bude to takové finále. Už není kam couvnout, oba týmy se spolu poperou o postup. Ale jsem přesvědčený, že doma tu práci dokončíme," řekl záložník Panathinaikosu Gilberto Silva.

Famagusta chce do osmifinále Ligy mistrů, ale nakonec může skončit i bez Poháru UEFA, který zaručuje třetí místo. Kyperské šampiony mohou na poslední místo ve skupině sesadit Brémy, pokud doma zdolají Inter.

Kdyby Famagusta měla stejně bodů jako Werder, německému celku by nahrávala lepší bilanci ze vzájemných zápasů. Takže ani remíza Famagustě nemusí stačit.

Skupiny C a D už zdaleka takový náboj mít nebudou. V "céčku" je už dávno rozhodnuto o postupu Barcelony a Sportingu Lisabon, zatímco Šachtar Doněck s českým defenzivním záložníkem Tomášem Hübschmanem obsadí třetí místo před Basilejí.

Ve skupině D jde jen o to, jestli první místo získá Liverpool, nebo Atlético Madrid s českým reprezentačním kapitánem Tomášem Ujfalušim. Eindhoven a Marseille mají také stejně bodů a na dálku se utkají o třetí příčku. Marseille nahrává lepší vzájemná bilance.

Úterní program:
Skupina A:

20:45 AS Řím - Girondins Bordeaux (ČT2), Chelsea - Kluž.
Skupina B:
20:45 Panathinaikos Atény - Anorthosis Famagusta (ČT4), Werder Brémy - Inter Milán.
Skupina C:
20:45 FC Basilej - Sporting Lisabon, FC Barcelona - Šachtar Doněck.
Skupina D:
20:45 PSV Eindhoven - FC Liverpool, Olympique Marseille - Atlético Madrid.

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud