25. února 2009 • 13:29

Kluby z Premier League mrzí šance

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

V prvních dvou soubojích mezi anglickými a italskými kluby v Lize mistrů měly v úterý herně navrch týmy z Premier League, ale jejich trenéři se obávají, aby je v celkovém účtování ještě nemrzely zahozené šance.



Londýnský Arsenal navzdory převaze porazil v úvodním osmifinále římské AS jen 1:0 a obhájce titulu Manchester si přivezl ze hřiště Interu Milán bezbrankovou remízu.

Arsenal, který při zranění svých klíčových hráčů podává už delší dobu nevyrovnané výkony, ukázal v úterý svoji lepší tvář. "Kanonýři" protáhli neporazitelnost na vlastním stadionu v rámci Ligy mistrů už na 26 zápasů a jejich trenér Arséne Wenger mohl žehrat jen na neproměňování šancí.

"Jsem šťastný za náš výkon, ale dnes byl prostor k tomu, abychom vstřelili více branek. Můžeme jen litovat," podotkl Wenger, jehož mrzela především zahozená tutovka v podání Nicklase Bendtnera.

"Nikdy nevíte, co je v evropských pohárech dobrý výsledek, ale pozitivně můžeme brát to, že jsme neinkasovali. Navíc po dnešku víme, že si dokážeme vytvořit šance. Rozhodně jsme odehráli lepší zápas než v sobotu," připomněl kouč bezbrankovou remízu se Sunderlandem.

Římané si do Anglie pravidelně jezdí pro porážky a při vzpomínce na ostudný debakl 1:7 v Manchesteru z roku 2007 nakonec vzali zavděk i jednogólovou prohrou.

"Je to spravedlivý výsledek. Arsenal hrál v tempu a s velkým zaujetím, měli jsme to těžké," přiznal trenér hostí Luciano Spalletti. Před odvetou však zůstával optimistou. "Pro nás je to celkem dobrý výsledek. Šance bych viděl tak 49:51 pro ně, příště to bude úplně jiný zápas. Ukážeme zcela odlišný fotbal než dnes večer," slíbil římský trenér.

Ostatní úterní zápasy nepoznaly vítěze. Ve šlágru osmifinále mezi lídry italské a anglické ligy Interem Milán a Manchesterem útočili od samého začátku hlavně hosté, ale na domácího brankáře Júlia Césara si nepřišli. "Doufám, že se nám ty neproměněné šance nakonec nevrátí a nebudou nás bolet," strachoval se trenér Alex Ferguson.

Jinak neměl svým hráčům co vytknout. "Myslím, že je to vždycky zklamání, když nevyhrajeme zápas s tolika šancemi a po tak dobrém výkonu, jaký jsme předvedli. Ale s naší bilancí na Old Trafford máme dobré vyhlídky," mínil Ferguson a znovu vyzdvihl herní růst svého týmu. "Před dvěma lety jsme tady na San Siru dostali výprask od AC, ale dnes jsme prokázali, že jsme se od té doby hodně zlepšili," dodal slavný kouč.

Ronaldo si kryje míč před domácím Muntarim. Ronaldo si kryje míč před domácím Muntarim.Foto ČTK


Právě po porážce od městského rivala Interu zahájili United svoji veleúspěšnou sérii bez porážky, která v úterý vyvrcholila rekordním dvacátým utkáním.

Trenér Interu José Mourinho opět potvrdil, že v soubojích se svým velkým rivalem Fergusonem neprohrává. S ohledem na postup podle něj bezbranková remíza vůbec nic nevyřešila. "Pro oba týmy je to těžký výsledek. Když jsem vyhrál Ligu mistrů s Portem, hráli jsme doma taky 0:0 a stále jsme dokázali přes La Coruňu přejít," zavzpomínal portugalský kouč.

"Samozřejmě tým, který hraje odvetu doma, je šťastný. Nás ale zajímá výsledek. Musíme na Old Trafford co nejdřív skórovat, to je náš cíl," prohlásil Mourinho.

Bývalého trenéra Chelsea pořádně rozlítil španělský sudí Luis Medina Cantalejo, který prý upřel Interu penaltu po faulu na Adriana. "Když bude rozhodčí i v odvetě stejně jako dnes chránit hostující tým, postoupíme do čtvrtfinále," poznamenal ironicky.

Mourinho vzbudil rozruch také tím, že po závěrečném hvizdu nešel pozdravit svého kolegu Fergusona. Oba kontroverzní trenéry přitom pojí od vzájemných soubojů v Premier League přátelství a veliký respekt. Mourinho však odmítal, že by šlo o urážku, navíc prý nechal legendárnímu šlechtici na hotelu láhev drahého vína. "Jsme přátelé a Alex ví, že za ním přijdu po druhém utkání," řekl.

Blízko porážce v Lyonu byla favorizovaná Barcelona, remízu jí zachránil v polovině druhé půle Thierry Henry. Do té doby působili nebezpečnějším dojmem domácí. "Můžeme litovat, že jsme nedokázali profitovat z naší dominance v první půli. V těchto momentech jsme měli být schopni přidat druhý nebo třetí gól," posteskl si kouč Lyonu Claude Puel.

Barcelona podtrhla svůj nynější útlum, v součtu s ligovými zápasy nevyhrála potřetí za sebou, což se jí v předešlých měsících nestávalo. "Je to tím, že jsme byli trochu víc utahaní, potřebovali jsme více času na regeneraci po sobotním zápase s Espaňolem," připomněl Yaya Touré víkendovou porážku 1:2, při níž hráli domácí skoro hodinu v deseti.

Smírně skončil i zápas Atlétika Madrid s Portem, v němž domácí dvakrát vedli, ale nakonec byli po dvou gólech Lisandra spokojeni s remízou 2:2. Naopak trenér hostí Jesualdo Ferreira neskrýval zklamání.

"Při tolika šancích, co jsme měli, chutná remíza spíš jako porážka. Ale pozitivní je, že jsme dokázali hrát celých devadesát minut naplno," řekl trenér Porta. Jeho protějšek Abel Resino jen konstatoval, že jeho tým bude muset hrát v odvetě mnohem lépe, jestli chce v Portu zvítězit.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud