15. dubna 2009 • 22:36

Angličané dál vládnou Evropě

Autor: sid, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
VŠECHNA VIDEA ZDE

Stejně jako loni bude mít anglický fotbal v semifinále Ligy mistrů tři zástupce. A čelit jim bude znovu jen samotná Barcelona. Chelsea s Petrem Čechem doplnily ve středu i Arsenal a Manchester United.



Zatímco před týdnem na Old Trafford viděli diváci brankové hody, v odvetě čtvrtfinále stačil obhájci titulu k vyřazení Porta jediný gól.

Domácí Portugalci se nestihli ještě ani rozkoukat a Cristiano Ronaldo už jim rázně ukázal, proč byl vyhlášen nejlepším fotbalistou světa za loňský rok. Napřáhl ze třiceti metrů a míč skončil až za zády brankáře Heltona. Běžela šestá minuta…

United vstřelená branka stačila k postupu (první utkání skončilo nerozhodně 2:2), a tak se soustředili hlavně na defenzivu, kterou vyztužil i reprezentační stoper Rio Ferdinand vracející se po zranění.

Právě jeho náhradník Evans před týdnem chyboval a fotbalistům Porta výrazně pomohl k prvnímu gólu. Ještě větší hrubku ale pak udělal Bruno Alves, jenž nabídl Rooneymu vyrovnání přímo na zlatém podnose.

Ve středu na domácím hřišti už však patřil znovu k nejlepším hráčům v modrém. Byl to právě on, kdo měl po dvaceti minutách na kopačce vyrovnání, gólman van der Sar ovšem jeho přímý kop zkrotil.

Manchester se do útoku se příliš nehnal. Jedinou vlaštovkou byla povedená střela Giggse, kterou vyrazil Helton. Naprázdno ale vyšla i ofenzivní snaha Porta.

A domácí mohli nakonec být rádi, že v poločasu prohrávali jen o branku. Vidičově pokusu po rohovém kopu chyběly jen centimetry. Malý kousek scházel také střele Meirelese, jenž se snažil hned v úvodu druhé půle využít čerstvě mokrého trávníku.

Cristiano Ronaldo v souboji s obranou Porta.
Cristiano Ronaldo v souboji s obranou Porta.

Porto bylo i dále aktivnějším týmem a svůj tlak s přibývajícím časem stupňovalo, kýženého vyrovnání, a tím pádem i postupu, se ale nedočkalo. Manchester si tak po roce zopakuje semifinále.

A střetne se v něm s krajany z Arsenalu. Ti se mezi poslední čtyři dostali znovu po třech letech. Ve čtvrtfinálové odvetě doma zvítězili nad Villarrealem jasně 3:0 a potvrdili lepší výchozí pozici po remíze 1:1 na soupeřově půdě.

V dresu vítězů stále ještě chyběl Tomáš Rosický, který je v rekonvalescenci po dlouhodobém zranění.

Předpokládalo se, že Arsenal začne při vědomí výsledku z prvního duelu opatrně, ale londýnský klub potvrdil slova svého kouče Wengera, že podobná hra mu není vlastní.

Od první minuty se usadil na soupeřově polovině a už v desáté minutě zvýšil své postupové naděje. Po kolmé akci středem hřiště a narážečce od Fabregase se dostal do šestnáctky Walcott a jeho lob zapadl přesně do sítě španělského týmu.

Hosté potvrzovali, že klíčová část Ligy mistrů je nezastihla v ideální formě. Nestačili soupeři v rychlosti, propadali v taktice, a když se už dostali po kombinaci před trestné území Arsenalu, jejich finální přihrávka postrádala přesnost. Arsenal byl ještě před poločasem blízko druhé brance.

Adebayorovu nedůraznou dorážku po trestném kopu Van Persieho ale stačili obránci Villarrealu z brankové čáry odvrátit. Domácí se sice dožadovali, že míč již byl za brankovou čárou, ale televizní záznam to nepotvrdil. Hosté potřebovali co nejdříve zlepšit ofenzivu, aby měli naději na postup, ale i po pauze byli výrazně horším týmem.

Když jim Adebayor po akci z levé strany a přízemní střele k tyči zasadil druhou gólovou ránu, bylo po španělských nadějích. V 69. minutě ještě přidal Van Persie po chybně odpískané penaltě třetí gól a londýnský klub už neměl sebemenší potíže dovést zápas do vítězného konce. Zvlášť když po protestech proti penaltě byl vyloučen hostující Eguren a Villarreal dohrával v deseti.

Odvety čtvrtfinále fotbalové Ligy mistrů:

FC Porto - Manchester United 0:1 (0:1)
Branka:
6. Cristiano Ronaldo.
Rozhodčí: Busacca - Arnet, Navaro (všichni Švýc.). ŽK: Vidič, Evra (oba Manchester). Diváci: 50.000.
První zápas 2:2, postoupil Manchester.

Sestavy:
FC Porto: Helton - Sapunaru (80. Tomás Costa), Rolando, Bruno Alves, Cissokho - Lucho (31. Mariano), Fernando, Raul Meireles - Lisandro, Hulk, Rodríguez (64. Farías). Trenér: Ferreira.
Manchester United: Van der Sar - O'Shea, Ferdinand, Vidič, Evra - Anderson (78. Scholes), Carrick, Giggs - Rooney, Berbatov (68. Nani), Cristiano Ronaldo. Trenér: Ferguson.

Arsenal - Villarreal 3:0 (1:0)
Branky:
10. Walcott, 60. Adebayor, 69. Van Persie z pen.
Rozhodčí: Stark - Salver, Pickel (všichni Něm.). ŽK: Silvestre - Eguren, Cani, Godin. ČK: 68. Eguren. Diváci: 61.000.
První zápas: 1:1, postoupil Arsenal.

Sestavy:
Arsenal: Fabianski - Eboué, Toure, Silvestre, Gibbs - Walcott (77. Denilson), Song, Fabregas, Nasri - Van Persie (77. Diaby), Adebayor (83. Bendtner). Trenér: Wenger.
Villarreal: D. Lopéz - A. Lopéz, Godin, Gonzalo Rodriguez, Capdevila - Cani (70. Jordi), Bruno (64. Nihat), Eguren, Mati Fernandez (64. Ibagaza) - Pires, Rossi. Trenér: Pellegrini.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud