29. července 2009 • 11:27

Slavia: Varianta Hanuš žije!

Autor: Aleš Roll
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Zůstaň, jaký jsi... Řepku hráči žerou, bude výborný trenér, předpovídá Páník
Plekanec promluvil o Kladně: Když se pořád opakují stejné chyby, tak…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Českého mistra Slavii čeká důležité střetnutí o Ligu mistrů. V prvním duelu 3. předkola narazí červenobílí v Moldavsku na Šeriff Tiraspol. A do branky se možná místo Martina Vaniaka postaví mladíček Jan Hanuš



Postával v příletové hale, koukal se do země a mluvil stydlivě. Někdy načal větu a pak se zarazil. Nevěděl, jak pokračovat dál. „Z vás novinářů jsem pěkně nervózní,“ ušklíbl se jednadvacetiletý mladík.

Dnes večer by se tentýž chlapík mohl postavit do slávistické branky. „Ale v zápase by byla nervozita stoprocentně menší,“ dodal a pelášil za ostatními.

Je to zvláštní. Slavia měla před sezonou k dispozici dva kvalitní gólmany. Všichni brali jako jistotu, že jedničkou bude „čaroděj“ Vaniak. Jenže v přípravě jej předběhl Deniss Romanovs.

Těsně před startem sezony však červenobílí zjistili, že třicetiletý Lotyš nemůže startovat ve čtyřech zápasech evropských pohárů. Toť důsledek jeho disciplinárního prohřešku z předešlého působiště. V sobotním zápase v Boleslavi pak zase chyboval Vaniak.

UTKÁNÍ BUDEME OD 19.00 SLEDOVAT V PODROBNÉ ONLINE REPORTÁŽI

A rázem se začíná mluvit o Hanušovi. Neznámém hochovi, který má za sebou jen zápasy v ČFL, tedy třetí nejvyšší tuzemské soutěži.

I slávistický kouč včera uznal, že Vaniakovi se poslední zápas nevyvedl. „Je jasné, že to nebylo úplně v pořádku, ale chyby se stávají. S Martinem jsme to rozebírali, ovšem ještě spolu budeme hovořit,“ naznačil kouč, že by si se zkušeným gólmanem rád pohovořil ještě v Kišiněvě.

O možnosti této schůzky hovořil i Vaniak. Co se na ní dozví? „To si zatím nechám pro sebe,“ pověděl tajemně Jarolím.

Vypadá to, že slávistický stratég si s myšlenkou nasadit nezkušeného Hanuše pohrává. I jednadvacetiletý gólman si všiml, že po sobotním duelu se Středočechy se cosi změnilo. „Promluvil jsem si s trenérem a je pravda, že nyní cítím větší šanci,“ připustil mladík, jehož fotbalovým vzorem je Ital Gianluigi Buffon.

Hanuš se zaskvěl skvělým výběhem, Vaniak (vzadu) pouze přihlíží.
Hanuš se zaskvěl skvělým výběhem, Vaniak (vzadu) pouze přihlíží.

Otázkou je, zda by si Hanuš měl odbýt svůj debut v dresu Slavie právě v takto důležitém zápase, který může zásadně ovlivnit celou sezonu.

Vaniakovy zkušenosti a nadhled by se v něm jistě hodily. „Víme, jak je Vaňous zkušený, co všechno umí a také to, jak nás v minulosti v pohárech podržel,“ řekl Marek Suchý, který musí jakožto stoper s gólmanem během zápasu velmi živě komunikovat.

„Vaňous umí chytat výborně, má velké zkušenosti. Chyba se stane, navíc ty jeho pramenily ze situací, které jsou dost specifi cké. Do takových se dostanete jednou za iks zápasů. Nedělal bych z toho vědu,“ stojí Suchý za Vaniakem.

Vaniak načíná ve Slavii svou třetí sezonu a je pravda, že Jarolímovu partu v Evropě vždy podržel, není zápas, v němž by zklamal.

Byl to on, kdo před dvěma lety v předkolech vychytal postup do hlavní fáze Champions League. V sedmnácti duelech v barvách Slavie v evropských pohárech uhájil šestkrát čisté konto - to není špatná vizitka.

Bude mu to však dnes večer stačit k nominaci do základní sestavy? Uvidíme...

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud