4. srpna 2009 • 04:00

Sparta: miliony jsou blízko!

Autor: Marek Bílek
Vstoupit do diskuse
6
TOP VIDEA
Chci koupit Hradec. Dluhy jsou nesmysl, říká Ulich
Vecheta proti Spartě dvakrát na hraně, ČK pro Tanka správně. Liberec měl mít penaltu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sparta stojí zápas od milionů. Pokud zvládne třetí předkolo Ligy mistrů s Panathinaikosem, znamená to, že si do konce podzimu zajistí účast v pohárové Evropě. A s tím spojenou dotaci minimálně jednoho milionu eur, tedy 26 milionů korun!



Daniela KřetínskýFoto Michal Beránek SPORT
Utkání sledujte od 20:45 online ZDE >>>

Nový systém, který UEFA od této sezony zavedla, významně finančně zatraktivnil Evropskou ligu.

A pokud se Sparta přes Panathinaikos probojuje do čtvrtého předkola Ligy mistrů, nemusí ji případné zaváhání s očekávaným silným soupeřem tolik mrzet.

Týmy, které neuspějí právě ve čtvrtém předkole Champions League, se kvalifikují přímo do základní skupiny Evropské ligy.

Její dlouholetý předchůdce Pohár UEFA nabízel takový prapodivný model.

V každé základní skupině se shromáždilo pět týmů a hrály mezi sebou jen jednou. Los určil dva duely na domácím stadionu a dva venku.

Navíc si týmy moc na Poháru UEFA nevydělaly. Za kvalifikaci do skupiny dostávaly od organizátora v přepočtu 3 miliony korun a už žádné jiné startovné.

Minimální byly i odměny za vítězství (1 milion korun) a remízu (půl milionu). Částky se vůbec nedaly srovnávat s bohatou Ligou mistrů.

Kluby si tak přilepšily jen z prodeje televizních práv na vysílání utkání. Ovšem opět záleželo na losu a na tom, jestli se s atraktivním soupeřem utkáte doma nebo venku.

Od této sezony se však systém nově vzniklé Evropské ligy změnil. Základní skupiny budou čtyřčlenné, týmy se mezi sebou utkají doma i venku. Zkrátka stávající model se hodně podobá milionářské Lize mistrů.

A to ne jen po sportovní stránce. Evropská liga totiž nabízí účastníkům i mnohem lákavější finanční podmínky.

Sparťan Roman Hubník na letišti
Sparťan Roman Hubník na letišti

Pokud by Sparta postoupila do skupiny, UEFA jí pošle na účet 640 tisíc eur (tedy asi 16,6 milionu korun) a dalších 360 tisíc eur (9,4 milionu korun) obdrží jako startovné za šest zápasů. Bez ohledu na to, zda by v nich Letenští získali jediný bod.

Panathinaikos - Sparta, 20:45

Odveta 3. předkola Ligy mistrů/Olympijský stadion Atény

Předpokládané sestavy:
Sparta: Blažek - Pamič, Hoheneder, Hubník, Kušnír - Zeman, Hušek, Berger, Žofčák - Prudnikov, Wilfried
Panathinaikos: Galinovič - Moon, Vyntra, Sarriegi, Spyropulos - Karagunis, Geliberto Silva, Katsarunis - Leto, Cissé, Salpingidis

Podrobnou online reportáž sledujte ZDE >>>

Kdyby se navíc Spartě v základní skupině Evropské ligy dařilo, dočká se dalších peněz. Za výhru se získá přes tři a půl milionu korun, za remízu téměř dva miliony.

„Případný zisk z Evropské ligy je v porovnání s minulými sezonami skutečně velmi atraktivní,“ připouští ředitel komunikace Sparty Praha Ondřej Kasík.

Minimální dotace milion eur (26 milionů korun) v současné ekonomické situaci znamená významnou pomoc pro rozpočet.

Pokud by se Spartě podařilo probojovat do samotné soutěže Ligy mistrů, ještě by si na odměnách od UEFA výrazně polepšila.

Každopádně znamená postup přes třetí předkolo Champions League jistotu tří domácích zápasů ve skupině. Bez ohledu na to, v jaké by to bylo soutěži, se dá očekávat na Letné vysoká návštěva.

„Záleží i na atraktivitě soupeře. Ale zisk z vyprodaného stadionu se dá vyčíslit řádově až v milionech korun,“ sdělil Kasík.

Vstoupit do diskuse
6

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga * Program MS v hokeji

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud