5. srpna 2009 • 16:16

Slavia vs. Tiraspol: Ať klidně dá gól Hanuš

Autor: Aleš Roll
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Extraligový šerif má v play off víc práce. Jak se rodí tresty? Ujčík už ví, co bude po sezoně
Požár: Říkali mi, že Krejčího jako stopera neprodáme. Pomůže mu, když...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Aby se nestrachovali v penaltovém rozstřelu, potřebují dát proti Šeriffu Tiraspol v odvetě 3. předkola Ligy mistrů gól. A pochopitelně vyhrát. Jenže právě to se Slavii na domácí půdě v evropských pohárech v poslední době nedaří.



"Sešívaní" na poslední gól a vítězství na domácím hřišti už pomalu sedá prach, obojí se povedlo naposledy v sezoně 2007/2008.

„Takovou statistikou se nezabýváme. Trenér řekl, že bude chytat Honza Hanuš, tak ať dá gól klidně on, někdo ho tam dotlačit musí,“ neřeší špatnou domácí bilancí Matej Krajčík, pravý bek českého mistra.

Fakta však hovoří jasně. Poslední domácí tříbodový zisk je starý už téměř dva roky. V září 2007 tehdy v úvodním duelu skupiny Ligy mistrů porazili červenobílí Steauau Bukurešť 2:1. Pak už přišly jen čtyři prohry a tři remízy.

Utkání budeme od 20:00 sledovat ONLINE »

Poslední domácí trefu zaznamenali svěřenci kouče Karla Jarolíma v tomtéž ročníku, v únoru 2008 v Poháru UEFA s Tottenhamem. Gólový zásah si tehdy připsal David Střihavka, který už ovšem mezi červenobílými není. Pak už přišly jen samé nuly.

„Nějakým způsobem budou mít v hlavě, že se jim doma v pohárech moc nedaří,“ myslí si Radek Drulák, vicemistr Evropy z roku 1996. „A když jsou momentálně v nepohodě, jak sami přiznávají, bude to působit dvojnásobně. Všechno se to sčítá,“ povídá.

Podobně se totiž český mistr trápí i nyní. Ve třech soutěžních kláních nové sezony se střelecky prosadil jen jednou a ještě ani jednou nezvítězil.

V závěru letní přípravy soužila červenobílé stejná bolest také. „V přechodové fázi děláme řadu chyb. Je tam dost dobře rozehraných situací, ovšem žádné nedotáhneme do konce. V posledním zápase v Brně už to bylo lepší, bylo tam víc kolmých přihrávek do šestnáctky. Stále mi tam však chybí víc chtění,“ láme si hlavu s ofenzivní silou kouč Jarolím.

Střelci se však musí probudit v pravý čas. Jenže proti stojí soupeř, který v posledních týdnech neprohrává a neinkasuje. Šeriff Tiraspol zatím v Evropě i domácí soutěži zaznamenal celkem po čtyřech vítězstvích s čistým kontem.

To, že se Slavii v evropských pohárech doma přestalo dařit má možná i jinou příčinu. Jan Suchopárek, někdejší obránce „sešívaných“, navštívil všechny duely Slavie v poslední pohárové sezoně. Ví, kde to drhne a jak to vylepšit.

„Přemýšlím, jestli mám na zápas s Tiraspolem vůbec jít. Protože když jsem se šel podívat na ty předchozí, Slavia nedala ani gól a nikdy nevyhrála. Třeba je to spojené nějak se mnou. Když teď nepůjdu, určitě gól dají, zvítězí a postoupí dál,“ nalézá svéráznou teorii.

Slávisté trénují v Praze 4. srpna v Praze před odvetným utkáním 3. předkola Ligy mistrů s týmem Šeriff Tiraspol.
Slávisté trénují v Praze  4. srpna v Praze před odvetným utkáním 3. předkola Ligy mistrů s týmem Šeriff Tiraspol.

Ovšem má i jinou. „Musíme si uvědomit, s kým v poslední době doma hráli. Byly to týmy jako Hamburk, Aston Villa, Arsenal, Sevilla nebo Fiorentina a na ně Slavia neměla. Tiraspol je nyní papírově slabší a přes něj musí postoupit,“ domnívá se Suchopárek, jenž se s červenobílými radoval v roce 1996 z ligového titulu.

Poslední pohárové vítězství Slavie pamatuje dokonce ještě Stanislav Vlček. A to si nynější forvard Pražanů odskočil na rok a půl do Anderlechtu Brusel.

„A právě Standa by si mohl rozpomenout na to, jak se v Evropě střílejí góly. Ty jeho dva zásahy proti Ajaxu si přeci pamatují všichni!“ připomíná Suchopárek dva roky starý kousek současného i tehdejšího kapitána Slavie, který v odvetě s nizozemským sokem zajistil červenobílým postup do Ligy mistrů. „Na to by mohl Standa Vlček nyní navázat,“ přeje si někdejší zadák Slavie.

Pro jistotu však Suchopárek do Edenu nezamíří. „Už jsem byl zviklaný, že půjdu. Ale když jsem si teď připomněl tu jejich domácí bilanci, raději zůstanu doma. Nebudu to pokoušet, abych jim zase nepřinesl smůlu,“ uzavírá s úsměvem.

DOMÁCÍ VÝSLEDKY SLAVIE V POHÁRECH
SEZONA 2008-2009
Skupina Poháru UEFA:
4. 12. 2008, Hamburk 0:2

Skupina Poháru UEFA:
6. 11. 2008, Aston Villa 0:1

1. kolo Poháru UEFA:
18. 9. 2008 Vaslui 0:0

3. předkolo Ligy mistrů:
27. 8. 2008 Fiorentina 0:0
SEZONA 2007-2008
Play off Poháru UEFA:
14. 2. 2008 Tottenham 1:2 (Střihavka)

Skupina Ligy mistrů:
12. 12. 2007 FC Sevilla 0:3

Skupina Ligy mistrů:
7. 11. 2007 Arsenal 0:0

Skupina Ligy mistrů:
19. 9. 2007 Steaua 2:1 (Šenkeřík, Belaid)

3. předkolo Ligy mistrů:
29. 7. 2007 Ajax 2:1 (Vlček 2)

2. předkolo Ligy mistrů:
8. 8. 2007 Žilina 0:0, 4:3 na pen.
Bilance: 2 výhry, 4 remízy, 4 prohry, skóre 5:10
(postup přes Žilinu na penalty je započítán jako remíza 0:0)
Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud