Pavel Hartman
19. února 2010 • 10:53

VIDEO: Sporný gól Porta. Brečí Arsenal právem?

Vstoupit do diskuse
1
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Školácká komedie Lukasze Fabianského a jeho spoluhráčů z Arsenalu, nebo další blamáž kontroverzního rozhodčího Martina Hanssona? Vášnivou debatu vyvolal druhý gól Porta, který padl po rychle rozehraném nepřímém kopu a pečetil vítězství portugalského týmu 2:1 nad Rosickým a spol. v osmifinále Ligy mistrů.



Je brán za gentlemana, ale těsně před středeční půlnocí ho na stadionu Dragao v Portu chytil amok, jako už dlouho ne.

Trenér poraženého Arsenalu Arsene Wenger se ostře obul do švédského arbitra za trefu, která domácím přinesla v úvodním osmifinále Ligy mistrů výhru 2:1.

„Rozhodčí domácím daroval gól! Byl to jeho dvojnásobný omyl! Nikdy jsem tohle neviděl a to už se ve fotbale pohybuji roky!“ zuřil Wenger, jindy decentní manažer Arsenalu. „Asi nejsem dost inteligentní, abych tohle pochopil,“ přidal ironicky.

„Naprosto regulérní gól. Narodil se z inteligence našich hráčů,“ opáčil Jesualdo Ferreira, kouč Porta.

V tu dobu už podobná diskuse jela po celé Evropě. Logicky. Ten gól, který hostům naložil na cestu domů porážku, totiž okamžitě atakoval špici žebříčku nejkurióznějších branek v Champions League.

Tak si ho v kostce připomeňme.

Balon se ploužil do vápna k brankáři Arsenalu Fabianskému. Stoper Sol Campbell do něj v tísni lehce brnknul a posunul ho vpřed. Fabianski míč schoval do náruče.

Sudí Hansson, ten který v listopadové baráži mistrovství světa uznal gól Francii, ač před ním hrál Thierry Henry rukou, odpískal nepřímý volný kop.

Cesc Fabregas po jedné své neproměněné šanciFoto ČTK/AP

Zároveň rukou žádal Fabianského, jenž se hrubě podepsal i pod první inkasovaný gól, aby odevzdal balon.

Když tak gólman učinil, domácí bleskově rozehráli, Falcao střelou do prázdné brány pohodlně rozhodl o výhře a oheň byl na střeše.

„Za prvé: nepřímý volný kop neměl být vůbec nařízen. Sol netrefil míč schválně, a tak nešlo o úmyslnou malou domů. Za druhé: Když už to rozhodčí odpíská, měl by nám dát šanci postavit zeď. Jak se potom můžete bránit?“ soptil Wenger. „Tohle je pro soupeře lepší než penalta!“ zdůraznil.

Pravidla se však na jeho stranu nestaví. „Šlo o správné rozhodnutí. Rozhodčí musel nařídit po zpětné přihrávce brankáři, který vzal míč do rukou, nepřímý kop a ten může být rychle rozehrán,“ konstatoval Graham Poll, někdejší uznávaný anglický arbitr.

„Vina jednoznačně padá na vrub bránících hráčů. Třeba Fabianski mohl míč odhodit pryč, aby zabránil rychlé rozehrávce, i když by si tím mohl vykoledovat žlutou kartu,“ připomněl.

Tomáš Rosický a Sol Campbell slaví gól do sítě PortaFoto ČTK/AP

Jenže Arsenal se nezmohl ani na to, aby se před míč postavil někdo z hráčů v poli. „Rozhodčí mi v tom bránil,“ poukazoval Campbell na fakt, že sudí stál mezi ním a balonem.

„Hansson neblokoval výhled Fabianskému. A nikdo z Arsenalu nemohl dělat překvapeného, protože brankář byl rozhodčím vyzván, aby vrátil míč, a on tak udělal. Nejednalo se tedy o překvapení,“ odpověděl mu na dálku Poll.

A přidal lehké rýpnutí do Wengera. „Henry byl v éře Arsenalu specialistou na rychle rozehrané trestné kopy a nevzpomínám si, že by si kouč Wenger na to stěžoval,“ uzavřel Poll.

Anglický tisk hned manažerovi Arsenalu osvěžil paměť. Vytáhl ze šuplíku situaci z utkání Premier League mezi Arsenalem a Chelsea. Tehdy Henry zatočil míč do brány bez ohledu na to, že si Petr Čech teprve rovnal zeď. Gól platil a Wenger neřekl ani popel.

MĚL GÓL PLATIT?

ANO „Rozhodčí může míč podat hráči, aby rozehrál. Pokyn dává gestem, tedy rukou, píšťalkou nebo hlasem. Jestliže gól uznal, tak si byl jistý, že tak učinil. Žádný prohřešek proti pravidlům nespáchal. Ale i když gól pravidlově obhájí, existuje ještě duch hry. Když ten je porušen, není vhodné gól uznat.“
VÁCLAV KRONDL
delegát UEFA na rozhodčí a bývalý mezinárodní sudí

NE „Samozřejmě to bylo chybné rozhodnutí, to je bez debat. Rozhodčí musí dát nějaký pokyn ke hře. Porto rozehrálo, a on teprve potom zvedl ruku. Strašná chyba rozhodčího, k tomu se ani nedá nic víc říct.“
LUDĚK MACELA
šéf české komise rozhodčích

PODOBNÉ GÓLY

Skopje Sparta 2:3 (srpen 2003, kvalifikace LM)
Útočník Sparty Igor Gluščevič vystřelil z přímého kopu v době, kdy se domácí teprve začínali formovat do zdi a brankář byl u tyče. Cesta do sítě byla pro míč volná.

Arsenal Chelsea 2:2 (prosinec 2004, Premier League)
Thierry Henry nečekal na hvizd rozhodčího, poslal oblouček k tyči a Petr Čech na balon nedosáhl, neboť si právě stavěl zeď.

CZ Bělehrad Slavia Praha 2:1 (srpen 2009, předkolo EL)
Sudí odpískal brankáři Vaniakovi zdržování hry a nařídil nepřímý kop uvnitř pokutového území. Zkušený gólman hodil míč na zem, Srbové bleskově rozehráli a Perovič střílel do prázdné brank

Arséne Wenger řekl, že není natolik inteligentní, aby pochopil švédského sudího Hanssona.
Arséne Wenger řekl, že není natolik inteligentní, aby pochopil švédského sudího Hanssona.

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud