13. července 2010 • 09:39

Sparta vyráží za miliony a Ligou mistrů. Bez obrany

Autor: Robert Neumann
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pouť pražské Sparty za miliony začíná. Pokud chce shrábnout více než dvousetmilionový bonus za postup do hlavní fáze Ligy mistrů, kde chybí od roku 2006, musí zvládnout tři kroky v podobě předkol.



Dnes večer v Lotyšsku položí základ k prvnímu. Podstoupí úvodní zápas 2. předkola prestižního podniku proti Metalurgu Ljepaja (18.00, vysílá ČT 4).

Nádherná pláž z bílého písku. Vzduchem duní letní hity, tisíce lidí skotačí ve vyhřátém Baltu. Pohodička, klídek, člověk co chvíli propadá dojmu, že je někde v Karibiku.



Na dění „dohlížejí“ čtyři zrezivělé stožáry stadionu Daugava, který od pláže odděluje pouze nízký val. Právě zde začne dnes večer cesta Sparty, na jejímž konci leží zlatý poklad – základní skupina Ligy mistrů.

Kromě neznámého soupeře se ovšem musí vypořádat s nepříjemností v obranné řadě. Hned dva její pilíře, krajní beci Kušnír (zlomený kotník) a Pamič (karetní trest z minulého ročníku), jsou mimo hru. Letenští se na to chtěli připravit při čtvrtečním Superpoháru s Plzní, vzhledem k červené kartě Řepky od toho museli upustit.

Jozef Chovanec na tréninku Sparty před úvodním zápasem předkola Ligy mistrů
Jozef Chovanec na tréninku Sparty před úvodním zápasem předkola Ligy mistrů

„Je to problém, nemohli jsme si to vyzkoušet. Teď půjdeme do ostrého zápasu, hráči, kteří nejsou na tyto posty zvyklí, se s tím budou muset vyrovnat,“ řekl v Ljepaji Jozef Chovanec, generální sportovní manažer Sparty.

Pravou stranu má asi vyřešenou, proti Plzni tam operoval Kladrubský a vedl si dobře. Nalevo je však otazník. Nabízí se varianty s Krobem nebo Hohenederem. Záleží zřejmě, zda bude k dispozici slovenský záložník Kucka, jenž se vrátil z mistrovství světa se zdravotními problémy.

Pokud půjde do boje, padla by volba na levý kraj zřejmě na Hohenedera, při Kuckově absenci pak na Kroba, Hoheneder by zůstal ve středu pole. „Je to nepříjemné. Myslím ale, že kluci, co tam nastoupí, to zvládnou. Každý je nahraditelný, problém to nebude.

Jedině snad malinkatá potíž je v tom, že jsme v tomhle složení spolu moc nehráli.

Myslím však, že to do sebe zapadne,“ uvedl šéf obrany Tomáš Řepka, který prý už dávno zahnal splín z vyloučení v Superpoháru. „Nic mě nepoznamenalo, jsem v pohodě,“ hlásil letenský kapitán.

Tomáš Řepka na tréninku před úvodním zápasem předkola Ligy mistrů v lotyšské Ljepaje Tomáš Řepka na tréninku před úvodním zápasem předkola Ligy mistrů v lotyšské LjepajeFoto Pavel Mazáč (Sport)

Sparťané jsou favority. Proti nim stojí soupeř, který během posledních deseti let uspěl v předkolech pohárů pouze s největšími outsidery, naopak se zvučnějšími protivníky vysoko prohrál (např. Schalke 0:4 a 1:5, Dynamo Kyjev 0:4, 1:4).

Navíc v lotyšské lize, která má odehraných 12 kol, dvakrát v řadě padl doma. A ještě má zraněné čtyři hráče ze základu. Cokoli jiného než příznivý výsledek by bylo pro Spartu velkým zklamáním.

„Jsou však konsolidovaní, patří v Lotyšsku k nejlepším, hrají za ně reprezentanti. Je to nevyzpytatelné mužstvo, má urostlé hráče, tudíž je nebezpečné při standardkách,“ upozornil Chovanec.

Jestliže sparťané doufali, že v Lotyšsku utečou vedrům, tak se přepočítali. Alespoň včera, kdy se teploty pohybovaly vysoko nad třicítkou a obloha byla vymetená. Dnes prý existuje naděje, že se přiženou bouřky.

„Je to nepříjemné, ale pro všechny stejné. Nemůže být řeč o nevýhodě. Musíme se s tím vypořádat podobně jako domácí,“ pověděl záložník Marek Matějovský.

Se spoluhráči si osahal trávník stadionu, který má jen atletickou dráhu a pouze dvě tribuny, za úmorného dusna na podvečerním tréninku. Dnes už půjdou na naostro.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud