Karel Häring
4. srpna 2010 • 06:47

Trumfy Sparty? Štístko Bony i tvrďák Řepka

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Českého mistra čeká velmi těžká zkouška. A bude muset předvést zřejmě nejlepší výkon dosavadního průběhu sezony, aby se z Polska vracel s postupem. Sparta má v rukou několik trumfů, s nimiž se jí to může povést.



1. VĚTŠÍ ZKUŠENOSTI

V minulé sezoně nastoupila Sparta do pohárů s velmi mladým týmem, který na nedostatek zkušeností doplatil. Třeba v úvodním duelu základní skupiny Evropské ligy s Eindhovenem, kdy si doma nechal vyrovnat v závěru na 2:2 (a v Nizozemsku přišel těsně před koncem o bod). Nebo za ně málem pykal v Kluži poté, co prohospodařil vedení 2:0 (nakonec vyhrál 3:2). Současný výběr je z hlediska počtu odehraných pohárových bitev protřelejší.



Vždyť Libor Sionko jich má na kontě šestaosmdesát, nejvíce ze všech borců, kteří se dnes objeví na hřišti. Vysokým číslem se může pyšnit i Tomáš Řepka (66) nebo Jaromír Blažek (60). V tomto směru se jim polský soupeř nemůže rovnat, třebaže trenér Jozef Chovanec nesouhlasí.

„Z pohledu zkušeností jsou na tom podle mě oba týmy stejně,“ tvrdí. Ovšem i věkový průměr hovoří mírně ve prospěch Sparty (25:24). Právě kvůli psychicky náročným předkolům se Letenští při posilování zaměřili v poslední době na starší hráče.

2. PEVNÁ OBRANA

„Týmové pojetí,“ tak odpověděl kouč Chovanec na otázku, jaké trumfy drží Sparta před odvetou. Jedním z nich je ale určitě i dobrá defenziva. Hovořit o přínosu Tomáše Řepky z hlediska statistik je zbytečné. Ovšem nejen ligové statistiky dokazují, o kolik je s ním defenziva pevnější.



Když v minulé sezoně nastoupil v osmi pohárových zápasech, Sparta kapitulovala sedmkrát. Ve dvou případech, kdy chyběl, dostali Letenští dvakrát po třech gólech. A dobrou bilanci si šestatřicetiletý kapitán udržel i v letošní pohárové sezoně.

Spolu s Erichem Brabcem, Manuelem Pamičem a za zády s Jaromírem Blažkem nastoupili třikrát – a ještě soupeři nedovolili ani jednu gólovou radost. To budí u poznaňských fanoušků obavy, protože ve čtyřech zápasech této sezony vstřelil jejich celek jediný gól.

3. VEDENÍ 1:0

Hlavně neinkasovat. To je první přikázání týmů, jež zahajují pohárový dvojboj na domácím hřišti. Spartě se to před týdnem proti Poznani povedlo a k tomu přidala díky Erichu Brabcovi i gól. Jaký je to z hlediska pohárové matematiky vlastně výsledek? Dlouhodobé statistiky ukazují, že něco málo přes polovinu týmů (56 %) jej využilo k postupu.



Je to málo, nebo hodně? Spíš platí druhá varianta, když vezmeme v úvahu, že domácí odveta je brána za výhodu. Ovšem výhra 1:0 není všemocná, což Letenští v minulosti zažili. V sezoně 2002/2003 pod vedením Jozefa Jarabinského zvítězili doma nad Denizlisporem 1:0, v odvetě však prohráli 0:2 a skončili.

Naopak v ročníku 2004/2005 se jim povedlo vymazat porážku z Budapešti a před vlastními fanoušky přes Ferencváros po prodloužení prošli. Mimochodem, výhra 2:0 je lepší o dvacet pět procent. Čtyři z pěti mužstev ji proměnila.

4. BONY WILFRIED

Jednadvacetiletý útočník Pobřeží slonoviny je pro Spartu nositelem štěstí. Na Letné to vědí, možná i proto s ním před zápasem v Poznani prodloužili smlouvu o další čtyři roky. Pohled do statistik ukazuje, že když to Bonymu střelecky „vaří“, tak se Spartě daří. Až do loňského října platilo, že pokud se Wilfried trefí, nejslavnější český klub vyhrává, aniž by inkasoval gól. Po osmi zápasech tuto sérii „pokazily“ České Budějovice.



Ovšem i pro evropské poháry se může houževnatý forvard pochlubit jednou zajímavou bilancí, která u fanoušků vzbuzuje optimismus. Dosud se na mezinárodní scéně střelecky prosadil šestkrát, z toho pětkrát na hřišti soupeře! Nejprve se dvakrát radoval v Mariboru, jeden zásah přidal na hřišti Kluže a další dva údery zasadil nedávno v Liepaji. S Wilfriedem v sestavě má navíc Sparta pozitivní pohárovou bilanci 7-1-4.

Sparta odletěla do Polska se všemi oporami.
Sparta odletěla do Polska se všemi oporami.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud