5. srpna 2010 • 04:00

Polský fotbal? Ještě horší než polská čokoláda

Autor: bko, bk
Vstoupit do diskuse
5
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vypadá to jako čokoláda, je to zabalené jako čokoláda a na první pohled si také myslíte, že je to čokoláda. Než ochutnáte. Pak zjistíte, že je to polská čokoláda. Tedy bez chuti, pouhá náhražka. A stejně tak vypadá i polský fotbal. Tedy alespoň podle toho, co předvedli hráči týmu Lech Poznaň ve 3. předkole Ligy mistrů proti pražské Spartě.



"Tým Sparty? Pouhá nadsázka!" Takhle sebevědomě mluvili Poláci minulý týden po zápase Poznaně na Letné. I když Sparta doma vyhrála 1:0, o postupu svých borců vůbec nepochybovali. A realita? Chovancovi hoši vyškolili chabý tým i na jejich hřišti a postupují! Jakou hru Poláci proti Spartě "předvedli"? 

BEZ NÁPADU A BEZ ŠANCÍ

V Poznani jaksi zapomněli, že vedle nabubřelých řečí je třeba také umět kopat do balonu. Hlavně jejich ofenziva byla naprosto tragická. Za 430 minut, které zatím letos Lech v soutěžních zápasech odehrál, vstřelil jedinou branku.



Na polském týmu se podepsala ztráta nejlepšího střelce Lewandovského, který zamířil do Dortmundu. A navrátilec Wichniarek zatím připomíná pouze stín obávaného kanonýra...

Hra Poznaně byla směrem dopředu stereotypní, jedinou hrozbu pro sparťanské obránce představovaly standardní situace. To je na evropské poháry sakra málo...

BOJOVNOST? POUZE NERVY A PROTESTY

Tak vypjatý zápas nezažili sparťané snad ani jednou v posledních letech. Závěr utkání se proměnil v brutální řež, při které byli vyloučeni Sionko s Matějovským. Ti doplatili na provokace a naprosto nedůstojné chování Poláků.



Podle sparťanů během celého průběhu svého soupeře zastrašovali a vyhrožovali mu. Libor Sionko byl dokonce ústně napaden i v mixzóně při setkání s novináři, na jejichž žádost musela proti rozvášněnému staršímu fandovi chrlícímu jednu urážku za druhou zasahovat ochranka.

"Vidíte názorně, jak to vypadalo celý zápas. Začalo to před výkopem v tunelu, kde na nás ten kolumbijský stoper Arboleda pořvával a místo podání ruky nám drtil zápěstí. No a když prohrávali, děly se na trávníku věci," kroutil hlavou záložník.

Že údery loktem, tahání za dres a kopance do achilovek představují prvky férové hry, si asi myslí jen v Polsku. Hráči Lechu odvetné utkání zkrátka vůbec nezvládli.

DOMÁCÍ PEKLO

"V Poznani zažijete peklo," slibovali fanoušci sparťanům. Příznivci Lechu umí být hlasití, klub pro ně znamená téměř víc než vlastní rodina. V Evropě můžete podobnou oddanost spatřit snad jen na britských ostrovech, kolébce fotbalu.



Vždyť i do Prahy přijelo kolem tří tisícovek fandů, kteří mohutně povzbuzovali svůj tým. Tentokrát slušně a bez násilností, ač Poláky provází hrůzostrašná pověst.

V Poznani však pekelná atmosféra chyběla. Kvůli rekonstrukci stadionu (předělává se kvůli chystanému mistrovství Evropy) mohli diváci zaplnit pouze sektory za brankami. Do ochozů se tak vměstnalo pouze 14 tisíc diváků. Ti se sice snažili, divokou kulisu však utkání nevytvořili.

Sionko dostává červenou kartu.
Sionko dostává červenou kartu.

Vstoupit do diskuse
5

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud