Pavel Janega
16. srpna 2010 • 18:45

Chovanec: Sparta je rozbitá, nejsme favorit

Autor: Pavel Janega
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zápas podzimu je tady. Fotbalová Sparta nastoupí proti Žilině. A pokud chce miliony, musí uspět. Jenže před veledůležitým kláním řeší problém – absenci tří klíčových hráčů Marka Matějovského, Libora Sionka a Bonyho Wilfrieda. Jak si bez nich výběr Jozefa Chovance povede?



„Jsme rozbití daleko víc než náš protivník,“ pronesl sparťanský kouč Jozef Chovanec. Vystihl to přesně. Tenhle rozložený tým si v boji o všechno rozhodně nepředstavoval.

Chybí mu Matějovský, Sionko i Wilfried. První dva se nechali nesmyslně vyloučit v Poznani. Bony posbíral pro změnu moc žlutých karet.

„Jestli budeme slabší? To ukáže zápas. Tyhlety spekulace bych přenechal někomu jinému,“ prohodil Chovanec.


Tak se o to pokusme. To, že bude chybět Wilfried, který se v poslední době staral o většinu branek, je bez debat. Kvalitativně ho nenahradí Lačný, Třešňák ani případný přesun Kadlece na hrot.

Bez Sionka zase budou chybět zkušenosti, i když výkonnostně by ho mohl zastoupit Žofčák.

Místo Matějovského přišel na hostování Štěpán Vachoušek, ale že by měl být rovnocennou náhradou, to utkání v Příbrami nenaznačilo.

„Je to zásah,“ připouští Chovanec. „Uvidíme, jaký to bude mít dopad na celkovou hru. Sami víte, že když nám chybí jeden dva hráči, mnohdy naše hra není optimální. Snad se nám je podaří nahradit a bude to mít pozitivní efekt.“

Zápas prý nemá favorita

Právě kvůli několikačetným absencím Chovanec nepovažuje svoje mužstvo za favorita, i když ho tak slovenští novináři vidí.

„Nemrzí vás, že když jste favoritem, tak případný postup nebudete slavit doma?“ optal se slovenský žurnalista.

A letenský trenér odvětil: „Tak hlavně tenhle zápas favorita nemá. My respektujeme sílu soupeře, ale jak to nakonec dopadne, uvidíme na hřišti.“

Radost z postupu Sparty kazí Marku Matějovskému zbytečná červená karta
Radost z postupu Sparty kazí Marku Matějovskému zbytečná červená karta

Stačilo málo a Sparta by řešila čtvrtý problém – zraněného Niklase Hohenedera.

Zda bude hrát, měl prozradit večerní trénink. Chovanec před ním ale neočekával, že by měl rakouského univerzála postrádat. „Byl na vyšetření a nic vážného to nebylo. Uvidíme, jak se bude cítit na pondělím tréninku.“

Pokud se bude cítit fit, sestavu má Chovanec prakticky již poskládanou v hlavě. „Je tam, ale definitivně se rozhodnu zítra (v úterý) ráno. Jsou tu ještě otazníky po stránce zdravotní, způsobu hry i v tom, jakým fotbalem se budeme prezentovat,“ vysvětlil.

Brabče a Řepko, pozor na žlutou!

Hodně ostražitá bude muset být v úterý večer stoperská dvojice Erich Brabec – Tomáš Řepka. Jsou totiž v karetním ohrožení a jestliže se před nimi zažlutí, vynechají odvetu na Slovensku.

Variant na to, aby se dali pozor je několik. Ta nejrozumnější je ale nejprostší: natlouct Řepkovi do hlavy, aby nehrál příliš až zbytečně agresivně.

Co na to Chovanec? „Nebylo by správným řešením, abychom naší hru kvůli tomuto ohledu měnili. Úplně stačí, že nám budou chybět tři hráči,“ myslí si.

Důležité utkání Sparty proti Žilině začíná v úterý od 20:45.

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud