Jiří Fejgl
17. srpna 2010 • 23:55

Chovancovy chyby: Sparta je pomalá a mazáci mohou vše

Autor: Jiří Fejgl
Vstoupit do diskuse
20
TOP VIDEA
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
VŠECHNA VIDEA ZDE

KOMENTÁŘ - Ten poznatek je zlý a nepříjemný. Sparta na Žilinu nemá. Hosté ze Slovenska ukázali na Letné, že jsou dál, že hrají fotbal, který v Evropě letí. Rychlost, systém, spolupráce, technika. Český mistr nic takového nezvládá. Kdo za to může? Především Jozef Chovanec, trenér a generální sportovní manažer klubu.



„Žilina ví, co hraje. To se o Spartě říct nedá,“ prohlásil televizní komentátor Vladimír Táborský, bývalý reprezentant, obránce i trenér Sparty.

Tedy nikdo, kdo by měl na letenský tým plivat.

Jeho vyjádření je naprosto trefné. Žilina Spartu v úvodním duelu 4. předkola Ligy mistrů jednoznačně předčila, zašlapala do země. Nebyla to otázka jednoho zápasu, absencí několika, byť důležitých hráčů, nýbrž (ne)nastavené dlouhodobé koncepce.

A tu tvoří na Letné především Chovanec, první muž sportovního úseku klub.
Jaké chyby vlastně udělal?

Postavil pomalé mužstvo

Kdo ze Sparty pracuje v rychlosti. Sionko, ten však kvůli vyloučení v Poznani proti Žilině chyběl. Levý záložník Zeman, kterému se však nechce příliš makat pro mužstvo. Pravý bek Kušnír – toho času na marodce, stejně jako křidélko Kadlec.

Hodně se mluvilo o lačném dravci Lačném. Jenže tenhle útočník proti Žilině nepředvedl skoro nic. Tím výčet končí, jinak je Sparta pomalá. Proti ní stála výbušná Žilina. Výsledek to potvrdil.

Mazácká vojna

Na Letné vládnou staří pardálové. To je v pořádku, v mužstvu musí být nějaká hierarchie. Chovanec si ale nechal Řepku či Blažka přerůst přes hlavu. Důkaz? Chování Řepky k Pamičovi, jeho neustálé spílání tomuto bekovi.

Či výbuch Blažka na adresu Hohenedera poté, co brankář proti Žilině těsně před prvním gólem hostů nezkrotil vysoký centr, i když mu rakouský záložník uhýbal. Blažek, jenž chyboval, do Hohenedera dokonce strčil – a rozhodně nechtěl uznat svou vinu na brance.

Sparta nemá styl

Na Žilině je vidět, jakým směrem se má její hra ubírat. Rychlí hráči na stranách, nenahodilá kombinace začínající už od obránců.

Sparta spoléhala na slušnou Vachouškovu rozehrávku, posile z Teplic však postupně odešly síly. K tomu se (zřejmě) chtěla prosadit velmi dobrou defenzivou a ze standardních situací. To ale nestačilo.

Proto je Liga mistrů – podle všeho – pro Spartu fuč.

Naštvaný kouč Sparty Jozef Chovanec
Naštvaný kouč Sparty Jozef Chovanec

Vstoupit do diskuse
20

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud