23. listopadu 2010 • 22:40

Málem senzace! Žilina sahala po bodech na Chelsea

Autor: ČTK, spo, koš, han, kap
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Žilina málem šokovala fotbalovou Evropu. Na Stamford Bridge držela s Chelsea až do 86. minuty remízu. O senzační výsledek ji připravil trefou na 2:1 Florant Malouda a český kouč Pavel Hapal zůstal se svým týmem před posledním kolem v tabulce na nule. Domácí vzali zápas hodně volně, klíčoví hráči odpočívali a náhradníci se dlouho nechytali. Favorit naplno zabral až po přestávce.



Schylovalo se k prvotřídnímu překvapení. Suverén skupiny nasadil proti slovenskému otloukánkovi řadu náhradníků, nezkušených zelenáčů. Žilina vyhrála první poločas díky Bellově zásahu a doufala, že těsné vedení udrží. Jenže pak se Chelsea rozjela a v závěru překlopila zápas na svou stranu.



Slovenský šampion zadělal na senzaci v 19. minutě, kdy si argentinský záložník Babatunde Bello narazil míč s kapitánem Robertem Ježem, vnikl do šestnáctky a obstřelil gólmana Russe Turnbulla. Defenzivní specialista vstřelil svůj první gól v sezoně a nepochybně si jej uchová v paměti do konce života.

„Přesně takto se má hrát venku proti velkému favoritovi,“ lebedil si ve studiu Slovenské televize trenér Milan Lešický. „Chelsea je proti koncentrované obraně úplně bezradná, pořád si myslí, že se prosadí kombinací. Žilina hraje velmi dobře, takto by to mohlo vypadat i nadále,“ dodal s nadějí v hlase.

Takhle se Žilina dostala do vedení 1:0Foto ČTK

Je fakt, že defenzivní hráz Hapalova celku zastavovala ofenzivní ataky Drogby a spol. s bravurou a za celý poločas nepustila slavného soka do vyložené šance.

Jen Sturridgeho pohotové pokusy po brilantním uvolnění vystrašily gólmana Martina Dúbravku.

Na druhé straně zahrozil Tomáš Majtán, jenž se prosmýkl mezi dvěma beky a z úhlu vyprášil Turnbullovy rukavice.

Slátaná sestava Chelsea, v níž se objevila jména jako Bruma, Van Aanholt, MsEachran či Kakuta, marně chytala rytmus a útočnou invenci. Brankář Petr Čech nebyl ani na lavičce, volno dostala také další esa týmu ze Stamford Bridge. A „rezerva“ stabilní opory nenahradila.

Přesto tlak domácích po pauze rostl a záhy vyústil ve vyrovnání. Maloudův centr lacino proskákal na zadní tyč, kde se zjevil agilní Daniel Sturridge a procpal míč Dúbravkovi mezi nohy. Očekávaný obrat mohl dokonat Didier Drogba, jeho parádní rána z trestného kopu ovšem narazila na pravou tyč Dúbravkovy branky a Ivanovičova dorážka hlavou směřovala nad břevno.

To už byli domácí jasně lepší, přišpendlili soupeře na jeho polovinu. A trefili podruhé tyč! Po Ramiresově efektní patičce zpoza šestnáctky napálil míč levačkou zadák Patrick van Aanholt a branková konstrukce po Dúbravkově levé ruce opět hrála se Žilinou. Předtím neuspěli v koncovce Drogba, ani střídající Salomon Kalou.

Kouč „blues“ Carlo Ancelotti postupně zesílil tým, na hřiště se dostal i kanonýr Nicolas Anelka. Megafavorit si zkrátka nechtěl uříznout ostudu, hazardu už bylo dost. Nakonec za to vzali ti nejpovolanější, Anelka čtyři minuty před koncem nacentroval, Drogba hlavou prodloužil k Maloudovi a francouzský záložník v pádu zblízka odvrátil ostudu. Za Žilinu tentokrát nenastoupil ani jeden český hráč, Šourek s Rilkem zůstali na lavičce.

Arsenal podruhé padl

Fotbalisté Arsenalu si na postup do čtvrtfinále Champions League musí ještě počkat. Včera prohráli po mizerném výkonu na hřišti portugalské Bragy 2:0, přitom jim k postupu stačil bod za remízu. Celý zápas odehrál Tomáš Rosický.

Zápasy v Portugalsku fotbalistům londýnského Arsenalu příliš nevoní. Nikdy tam nevyhráli a tuto bilanci nezlomili ani včera večer. Po porážce v lize s Tottenhamem padli podruhé za sebou i na evropské scéně. Přesto mají vše stále ve svých rukou.

Zklamaný Cesc Fabregas po porážce s BragouFoto Reuters

Kdo krátce před devátou večer usedl k televizi a sledoval duel Ligy mistrů, chvíli mohl být pořádně zmatený.

V tradičních červenobílých dresech se na trávníku neproháněli borci Arsenalu, ale hráči portugalské Bragy. „Kanonýři“ se tentokrát museli spokojit s venkovní žlutou sadou.

Náhoda? Kdepak. V minulém století se totiž tehdejší kouč Portugalců vydal na inspekční cestu do Anglie a při té příležitosti zavítal na Highbury, což byl ještě nedávno domov Arsenalu. Po návratu rozhodl, že se jeho klub převleče ze zelenobílých do červenobílých dresů ve stylu „Gunners“.

Včera se Braga podruhé postavila proti svému velkému vzoru. Z prvního duelu si z Anglie její hráči odvezli potupnou šestku, nyní se mu postavili a obrali jej o všechny body!

Dlouho to vypadalo, že si Arsenal odveze domů postačující bod za bezbrankovou remízu. Jenže sedm minut před koncem si na výbornou kolmici za obranu naběhl Matheus, pelášil prakticky přes polovinu hřiště osamocený a s přehledem obstřelil Fabianského. Co bylo Arsenalu platné, že měl v tu chvíli téměř pětašedesáti procentní držení míče...Bohužel pro něj byl v rozhodující moment mimo hru zraněný Eboué a protože Arséne Wenger již vyčerpal všechna střídání, dohrával duel v deseti.

V nastaveném čase navíc poslal Arsenal do kolen druhou brankou znovu Matheus, jenž smotal tři obránce a zatloukl míč do „vikýře“.

Hosté se po duelu mohli oprávněně hněvat na rozhodčího, který dvanáct minut před koncem (tedy ještě za stavu 0:0) neodpískal v jejich prospěch pokutový kop po faulu Roberta Rodrigueze na střídajícího Velu. Místo penalty sudí Viktor Kassai tasil žlutou kartu za simulování...

Po porážce v Doněcku a nyní v Braze nemá Arsenal zatím jistotu postupu. Vše má ale ve svých rukou, v posledním duelu přivítá na domácím stadionu

Debakl Ajaxu režíroval Ronaldo

Stačil jim jediný bod, aby si definitivně pojistili první místo ve skupině G, jenže hrát na půl plynu není jejich styl. Fotbalisté Realu Madrid neponechali nic náhodě, Ajaxu nasázeli tři góly a z Amsterdamu si odvezli drtivé vítězství 4:0.

V Lize mistrů má tým Josého Mourinha postup už dávno jistý, a tak mu šlo o něco jiného. Šest dní před žhavým El Clásicem totiž zásluhou branek Benzemy, Arbeloi a dvou Ronalda vyslal Barceloně jasný vzkaz: Jsme ve formě!

Real se poprvé vrátil na stadion, kde v roce 1998 ve finále Ligy mistrů porazil Juventus, a přestože v jeho ofenzivě chyběli zranění Higuaín a Khedira, Amsterdam Arenu si podmanil stejně jako před dvanácti lety.

A zase Ronaldo! Portugalský fantom zase řádil, proti Ajaxu dal dva gólyFoto Reuters

Do vedení se dostal už ve 36. minutě a stálo to za to. Özil si naběhl na přímý kop Xabi Alonsa, míč geniálně sklepl za sebe na Benzemu a ten z druhé vlny propálil vše, co mu stálo v cestě.

Domácí však právem cítili křivdu, protože standardce Realu předcházel přehmat rozhodčího Thompsona.

Ten odpískal faul domácího Enoha, který sice zajel do Pedra Leóna, jenže soupeře se ve skutečnosti ani nedotkl…

Když pak minutu před přestávkou Arbeloa přesnou trefou do levého rohu Stekelenburgovy branky zvýšil už na 2:0, začali fanoušci Ajaxu tušit hodně smutný večer.

Nemýlili se. Jejich tým se během celého zápasu v podstatě nezmohl na odpor a Real si pohodlně kráčel za třemi body. Ty navíc v závěru ještě dvěma góly stvrdil Ronaldo. Nejprve v 70. minutě využil vysunutí Di Maríou a křižnou střelou ke vzdálenější tyči přidal třetí gól, účet pak devět minut před koncem uzavřel proměněnou penaltou.

Real nastřílel v Amsterdamu jen o gól méně než při sobotním vítězství 5:1 nad Bilbaem a jedinou kaňkou tak nakonec byly dvě červené karty pro Xabi Alonsa a Ramose v posledních minutách.

Pro domácí byla vysoká porážka o to krutější, že je definitivně připravila o postupové naděje. Z druhého místa totiž Real do osmifinále doprovodí AC Milán, který v souběžně hraném utkání vyhrál v Auxerre 2:0.

Partizan Bělehrad a pokud vyhraje, zahraje si i jarní osmifinále.


Marseille zničil Spartak a zajistil si postup

Fotbalisté Olympique Marseille si zajistili po výhře 3:0 na hřišti Spartaku Moskva postup do jarních osmifinálových bojů Ligy mistrů. Ruský klub, za který odehrál celý zápas i český reprezentant Marek Suchý, se sice může v posledním 6. kole na dnešního soupeře bodově dotáhnout, ale dál Olympique posílá už nyní lepší poměr vzájemných zápasů.

V prvním duelu vyhrál Spartak na jihu Francie 1:0. Již v minulém kole si postup ze této skupiny F zajistila Chelsea.

Fotbalisté Marseille vyhráli v Moskvě a postupují do jarních bojů Ligy mistrůFoto ČTK

Spartak mohla proto dnes poslat dál jakákoliv výhra, jenže vidina postupu mu svazovala nohy od první minuty.

Hosté hráli otevřeně, snažili se domácí dostat pod tlak a už v 18. minutě se dostali do vedení po nádherné akci z levé strany, kterou zakončil střelou z otočky téměř z hranice šestnáctky Valbuena.

Spartak mohl těsně před poločasem po rychlém brejku vyrovnat, jenže gólman Mandanda šanci vystihl a protlačil svůj tým do osmifinále.

Spartak totiž začal při vědomí celkového horšího skóre v tabulce riskovat a brzy na to doplatil dvěma inkasovanými góly, přičemž třetí padnul už v době, kdy domácí hráli v deseti bez vyloučeného Wellitona.

Liga mistrů, výsledky úterních zápasů:

Skupina E:

AS Řím - Bayern Mnichov 3:2 (0:2)
Branky: 49. Borriello, 81. De Rossi, 83. Totti z pen. - 33. a 39. Gómez. Rozhodčí: Undiano Mallenco (Šp.).

Basilej - Kluž 1:0 (1:0)
Branka: 15. Almereras. Rozhodčí: Duhamel (Fr.). ČK: 88. Piccolo (Kluž).

Tabulka:
1. Bayern Mnichov 5 4 0 1 13:6 12
2. AS Řím 5 3 0 2 9:10 9
3. Basilej 5 2 0 3 8:8 6
4. Kluž 5 1 0 4 5:11 3


Skupina F:


Spartak Moskva - Olympique Marseille 0:3 (0:1)
Branky: 18. Valbuena, 54. Rémy, 68. Brandao. Rozhodčí: Stark (Něm.). ČK: 64. Welliton (Spartak).

Chelsea - Žilina 2:1 (0:1)
Branky: 51. Sturridge, 86. Malouda - 19. Bello. Rozhodčí: Schörgenhofer (Rak.).

Tabulka:
1. Chelsea 5 5 0 0 14:3 15
2. Olympique Marseille 5 3 0 2 11:3 9
3. Spartak Moskva 5 2 0 3 5:9 6
4. Žilina 5 0 0 5 2:17 0

Skupina G:

Ajax Amsterodam - Real Madrid 0:4 (0:2)
Branky: 70. a 81. z pen. Ronaldo, 36. Benzema, 44. Arbeloa, Rozhodčí: Thomson (Skot.). ČK: 87. Alonso, 90. Ramos (oba Real).

Auxerre - AC Milán 0:2 (0:0)
Branky: 61. Ibrahimovic, 90.+1 Ronaldinho. Rozhodčí: Skomina (Slovin.).

Tabulka:
1. Real Madrid 5 4 1 0 11:2 13
2. AC Milán 5 2 2 1 7:5 8
3. Ajax Amsterodam 5 1 1 3 4:10 4
4. Auxerre 5 1 0 4 3:8 3

Skupina H:

Partizan Bělehrad - Šachtar Doněck 0:3 (0:0)
Branky: 52. Stěpaněnko, 59. Jadson, 68. Eduardo. Rozhodčí: De Bleeeskere (Bel.).

Braga - Arsenal 2:0 (0:0)
Branky: 83. a 90.+3 Matheus. Rozhodčí: Kassai (Maď.).

Tabulka:
1. Šachtar Doněck 5 4 0 1 10:6 12
2. Arsenal 5 3 0 2 15:6 9
3. Braga 5 3 0 2 5:9 9
4. Partizan Bělehrad 5 0 0 5 1:10 0

A zase Ronaldo! Portugalský fantom zase řádil, proti Ajaxu dal dva góly
A zase Ronaldo! Portugalský fantom zase řádil, proti Ajaxu dal dva góly

Fotbalisté Arsenalu si na postup do čtvrtfinále Champions League musí ještě počkat. Včera prohráli po mizerném výkonu na hřišti portugalské Bragy 2:0, přitom jim k postupu stačil bod za remízu. Celý zápas odehrál Tomáš Rosický.

BRAGA/PRAHA – Zápasy v Portugalsku fotbalistům londýnského Arsenalu příliš nevoní. Nikdy tam nevyhráli a tuto bilanci nezlomili ani včera večer. Po porážce v lize s Tottenhamem padli podruhé za sebou i na evropské scéně. Přesto mají vše stále ve svých rukou.

Kdo krátce před devátou večer usedl k televizi a sledoval duel Ligy mistrů, chvíli mohl být pořádně zmatený. V tradičních červenobílých dresech se na trávníku neproháněli borci Arsenalu, ale hráči portugalské Bragy. „Kanonýři“ se tentokrát museli spokojit s venkovní žlutou sadou.

Náhoda? Kdepak. V minulém století se totiž tehdejší kouč Portugalců vydal na inspekční cestu do Anglie a při té příležitosti zavítal na Highbury, což byl ještě nedávno domov Arsenalu. Po návratu rozhodl, že se jeho klub převleče ze zelenobílých do červenobílých dresů ve stylu „Gunners“.

Včera se Braga podruhé postavila proti svému velkému vzoru. Z prvního duelu si z Anglie její hráči odvezli potupnou šestku, nyní se mu postavili a obrali jej o všechny body!

Dlouho to vypadalo, že si Arsenal odveze domů postačující bod za bezbrankovou remízu. Jenže sedm minut před koncem si na výbornou kolmici za obranu naběhl Matheus, pelášil prakticky přes polovinu hřiště osamocený a s přehledem obstřelil Fabianského. Co bylo Arsenalu platné, že měl v tu chvíli téměř pětašedesáti procentní držení míče...Bohužel pro něj byl v rozhodující moment mimo hru zraněný Eboué a protože Arséne Wenger již vyčerpal všechna střídání, dohrával duel v deseti.

V nastaveném čase navíc poslal Arsenal do kolen druhou brankou znovu Matheus, jenž smotal tři obránce a zatloukl míč do „vikýře“.

Hosté se po duelu mohli oprávněně hněvat na rozhodčího, který dvanáct minut před koncem (tedy ještě za stavu 0:0) neodpískal v jejich prospěch pokutový kop po faulu Roberta Rodrigueze na střídajícího Velu. Místo penalty sudí Viktor Kassai tasil žlutou kartu za simulování...

Po porážce v Doněcku a nyní v Braze nemá Arsenal zatím jistotu postupu. Vše má ale ve svých rukou, v posledním duelu přivítá na domácím stadionu Partizan Bělehrad a pokud vyhraje, zahraje si i jarní osmifinále.

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud