Karel Häring
3. srpna 2012 • 12:40

KOEFICIENTY: Slibný pohárový start, české kluby se derou vzhůru

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dílčí úspěch zaznamenaly české fotbalové kluby v dosavadním průběhu kvalifikační fáze evropských pohárů. V žebříčku koeficientů se posunuly před Chorvatsko a Rumunsko na 20. pozici. Slušně nastartovanou sezonu musí potvrdit v odvetách. Hodně by pomohl postup Liberce přes Kluž.



Do nového ročníku vstupovalo Česko v tabulce koeficientů, která rozděluje počet zástupců jednotlivých zemí v pohárech, na 22. místě, což by znamenalo komplikace pro ročník 2014/2015 (3. tým z ligy by musel už do 1. předkola).

Pokud chtějí zástupci Gambrinus ligy minimálně zachovat stávající rozložení – 1 LM + 3 EL se začátky ve 2. předkolech), musí se dostat alespoň na jednadvacátou příčku. A to se po úvodních duelech třetích kvalifikačních předkol povedlo!

Češi poskočili na dvacáté místo před Chorvatsko a Rumunsko, ovšem od obou pronásledovatelů si drží jen těsný náskok. Situaci by vylepšil bodový zisk Plzně i Sparty v odvetách, ale především případný úspěch Liberec v přímém střetu s CFR Kluž.

Každopádně platí, že pro výraznější vylepšení národního koeficientu je nutné, aby do hlavní fáze pohárových soutěží postoupili dva celky, v krajním případě jeden. V dosavadním průběhu ročníku české kluby nasbíraly 1,875 bodu, za což jim v této sezoně mezi evropskými zeměmi patří momentálně osmé místo.

Sparta slaví druhou branku v utkání 3. předkola Evropské ligy s rakouskou Admirou
Sparta slaví druhou branku v utkání 3. předkola Evropské ligy s rakouskou Admirou

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud