14. srpna 2013 • 17:44

Charkov byl kvůli korupci vyloučen z Ligy mistrů. Šanci dostane Soluň

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ukrajinský fotbalový klub Metalist Charkov byl vyloučen z Ligy mistrů kvůli korupčnímu jednání svého bývalého sportovního ředitele. Vicemistr své země měl za týden ve středu nastoupit ve čtvrtém předkole proti Schalke, proti rozhodnutí UEFA se rozhodl okamžitě odvolat ke sportovnímu arbitrážnímu soudu. UEFA oznámila, že šanci bojovat o LM dostane PAOK Soluň.



UEFA zahájila s Charkovem disciplinární řízení 2. srpna, když byl potvrzen pětiletý zákaz činnosti pro bývalého sportovního ředitele klubu Jevhena Krasnikova. Ten na jaře 2008 pomohl ovlivnit zápas ukrajinské ligy proti Lvovu. Za korupci tehdy dostala tří- až pětileté tresty také šestice fotbalistů.

Charkov byl nyní vyloučen ze všech soutěží UEFA na tuto sezonu, proti verdiktu se však rozhodl odvolat ke sportovní arbitráži CAS.

"Uděláme to pravděpodobně ještě ve středu. Téměř všechny podklady máme připravené, protože jsme s touto variantou počítali," uvedl pro ruskou agenturu Interfax viceprezident klubu Konstantin Pivovarov.

PAOK, který s Charkovem vypadl ve třetím předkole, proto nemá účast v bojích o postup do základní skupiny zdaleka jistou. Vše závisí na rozhodnutí CAS, kde není Metalist bez šance, přestože Krasnikov u arbitráže před necelými dvěma týdny neuspěl s odvoláním proti trestu od ukrajinského svazu.

UEFA totiž nedávno vyloučila z Ligy mistrů Fenerbahce, jehož prezident Aziz Yildirim byl za korupci poslán na téměř sedm let do vězení, arbitrážní soud v Lausanne však turecký klub do soutěže vrátil, dokud jeho odvolání nevyřeší. Stejný postup může uplatnit u Charkova, což by předkolo výrazně zamotalo.

Otazník visí nejen nad účastí Charkova, ale i Fenerbahce, které v závěrečném předkole čeká Arsenal. Teoreticky tak může nastat situace, že turecký celek projde až do základní skupiny, ale CAS posléze potvrdí jeho vyloučení. Verdikt arbitráže je navíc možné případně zvrátit u nejvyššího švýcarského soudu, což by znamenalo další průtahy.

Jedním z možných řešení je v takovém případě postup Arsenalu, což by ale mohlo vyvolat další vlnu odvolání od Salcburku, který s Fenerbahce vypadl ve 3. předkole. Podle agentury AP je dokonce možné, že v extrémním případě by si Arsenal s rakouským celkem zahrál dva zápasy o postup do základních skupin. Takový postup není navíc vyloučen ani u Charkova, pokud by ho arbitráž do soutěže vrátila.

Podobnou situaci UEFA řešila rovněž před dvěma lety, kdy se proti vyloučení z Evropské ligy kvůli neoprávněnému startu několika hráčů odvolal Sion. Unie proto vypracovalo několik záložních plánů, aby se připravila na všechny možné výsledky případu.

Bylo mezi nimi například i rozšíření jedné ze základních skupin ze čtyř na pět týmů s tím, že zápasy navíc by se hrály v zimní přestávce. Sion ale nakonec s odvoláním neuspěl a UEFA byla komplikovaných řešení ušetřena.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud