20. dubna 2023 • 04:50

Revoluce v pohárech. Co přinese pro Česko? „Lepší“ kvalifikaci i víc peněz

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už za rok přijde změna, která může pro evropský fotbal znamenat bezmála revoluci. Evropské soutěže se rozšíří, přibude míst v základních skupinách. Roste tak šance pro české kluby vydělat si více peněz. A to nejen pro pohárové účastníky, ale pro všechny. Jak přesně by mohla pravidla fungovat i pro českou ligu, teď přichází na přetřes i v Praze – na valné hromadě European Leagues.



Do Česka se od středy sjíždějí funkcionáři z celé Evropy. Začíná valná hromada organizace European Leagues, tedy sdružení evropských lig, kterou pořádá česká LFA. A to mimochodem za poměrně nemalé prostředky v řádech jednotek milionů korun.

Leckdo by mohl poznamenat, proč česká Ligová fotbalová asociace neinvestuje spíš dovnitř českého fotbalu. Zvlášť když samy kluby mají co dělat, aby přežily v době postcovidu, války na Ukrajině a bojů se Superligou.

Nicméně spoustu věcí je možné ovlivnit i na evropské úrovni. Pro LFA tedy nejde při pořádání sjezdu evropských funkcionářů jen o prestiž. Ta je pochopitelně ve hře, pokud chce být Česko relevantním hráčem na evropské scéně. Ale zájem je i zcela pragmatický. Být uvnitř rozhodování o podobě evropského fotbalu musí český fotbal chtít i proto, aby pro něj vůbec existovaly nějaké vyhlídky do budoucna.

„Naše členství dává jistý mandát a sílu samotné organizaci European Leagues v jednání na vrcholné úrovni směrem k UEFA, FIFPRO a dalším organizacím, kde uplatňuje naše společné cíle,“ potvrzuje za LFA její výkonný ředitel Tomáš Bárta.

Během zasedání přijdou na přetřes i praktické debaty – a sice o tom, jak by konkrétně měly vypadat evropské soutěže od sezony 2024/25. Tak o co půjde?

Evropské poháry se rozšíří

Zaprvé, že počet účastníků základní fáze evropských pohárů naroste z 32 na 36. To znamená o dvanáct míst v hlavní fázi víc než dnes. Zadruhé UEFA potvrdila herní model, na který bude třeba si nějakou chvíli zvykat. Místo osmi

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud