30. září 2008 • 15:51

Brněnská Bestie: konec v klubu

Autor: Jan Hrabálek
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Za jeden jediný víkend se vyhrotily spory mezi vedením 1. FC Brno a Alešem Bestou. Výsledek? Besta se za incident na předzápasovém tréninku odmítl omluvit a raději zvolil možnost odchodu z klubu.



Do uzávěrky přestupů to asi nestihne, proto se zatím bude připravovat v Brně individuálně.

Ještě dopoledne se zdálo, že by se vztahy mohly narovnat a Besta by se mohl vrátit do kabiny. Musel by se ovšem za své předchozí chování omluvit.

„To neudělal a řekl, že chce jít pryč,“ interpretoval jeho slova předseda představenstva Karel Jarůšek, který byl jednání pochopitelně přítomen. A podobně jako kouč Uličný byl z Bestovy odpovědi překvapen.

JAK TO BYLO PODLE SPORTU
Deníku Sport se podařilo z několika zdrojů zrekonstruovat tok událostí pátečního tréninku, kde došlo ke konfliktu Aleše Besty s trenérem Petrem Uličným.

Trénink už se chýlil ke konci, fotbalisté hráli ve skupinkách hru „na dva doteky“, při níž se hráč uprostřed snaží zbývajícím sebrat míč. Střeštík už v daném momentě měl dva doteky odehrány a tělem bránil balon.

V tom do něj zezadu nevybíravým způsobem ve stylu kung-fu zajel Besta. Střeštík si brutální zákrok nenechal líbit a oba dva kohouti se tak do sebe pustili. Vše zdálky viděl Petr Uličný, doběhl k Bestovi i Střeštíkovi a začal je od sebe roztrhávat a hlavně uklidňovat.

Trenér chtěl, aby si oba podali ruku a usmířili se. Jenže Besta byl podle očitých svědků v afektu a z toho zřejmě pramení jeho tvrzení, že jej Uličný držel pod krkem.

Krátká roztržka pak skončila Bestovým vyhazovem z tréninku a následným disciplinárním trestem v podobě nenominování na nedělní zápas s Kladnem.
A reakce vedení na sebe nenechala dlouho čekat. „Aleš Besta je dnešním dnem vyřazen z kádru A-mužstva a jeho další sportovní působení bude řešeno v nejbližších přestupních termínech, tedy do 30. září nebo v lednu 2009,“ praví se v klubovém prohlášení.

Nebylo žádným tajemstvím, že „Bestie“, jak byl hráč přezdíván, měl v Brně smlouvu do konce června příštího roku. Podle našich informací dostal několik nabídek k prodloužení, z nichž ta poslední ho řadila mezi nejlépe placené fotbalisty v klubu.

Ani to ho ovšem nepřimělo k tomu, aby v Brně prodloužil smlouvu. „Kdyby podepsal, měl by se dobře, a navíc by Brno splnilo slib a snažilo by se ho brzo prodat, prospělo by to oběma stranám,“ řekl Sportu dobře informovaný zdroj.

Místo toho je Aleš Besta postaven „mimo službu“. Nebude trénovat ani s A-týmem, ani s rezervou, natož pak hrát zápasy. Bude se připravovat individuálně, tak zní verdikt brněnských bossů. A plat? Brát bude jen základ...

Dnes o půlnoci se uzavře český přestupový trh. Je tedy téměř jasné, že v tomto termínu Besta nestihne přestoupit. „Momentálně je neprodejný, to je jasné,“ míní Roman Pros, majoritní vlastník klubu. Jaká však bude jeho cena v lednu, když od října neodehraje ani jedno utkání? Kdo takového hráče koupí?

„Je nám jasné, že cena Aleše Besty půjde dolů, ale morálka je v tomto případě víc než peníze za jednoho hráče,“ uzavřel kauzu Besta Roman Pros.

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud