30. září 2008 • 15:10

Heinz: Kdybych se bál vrátit, tak tu nejsem

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Po dlouhých měsících strádání ve francouzském Nantes fotbalista Marek Heinz rád svolil k návratu do české ligy. Po spekulacích o místě působení nakonec zakotví v Brně.



V brněnském klubu se upsal do konce roku 2010 a rád by zde oživil uvadající kariéru hráče s velkými předpoklady, s báječnou levačkou, ale také s pověstí náladového melancholika, který se rychle nechá zlomit okolními vlivy.

Brňané však věří, že Heinz v jejich klubu zažije podobný příběh jako před pěti lety, kdy po návratu z Německa vystřílel ostravskému Baníku 19 trefami ligový titul.

Heinz při dnešním podpisu smlouvy nevyřkl žádná vzletná slova, ale ze svého druhého comebacku do České republiky prý strach nemá. Nebojí se ani o to, že by dopadl jako někteří z jeho předchůdců, kteří při návratu ze zahraničí vyhořeli.

"Neříkám, že to tady budu mít jednoduché, ale kdybych takhle přemýšlel, tak sem přece nejdu," řekl Heinz novinářům.

Zároveň ale na dálku brněnským fanoušků neslíbil ani velká představení, která v sezoně 2003/04 sehrál v Ostravě. "Byl to krásný rok, nezapomenutelný. Ale teď jsem v Brně, uvidíme, jak to půjde. Každopádně jsem zpátky doma rád," prohlásil.

Otázku možného návratu do reprezentace, za niž si naposledy zahrál téměř před dvěma lety v přípravě proti Dánsku, zatím smetl ze stolu. "Vždyť jsem v Brně ještě ani nekopl do míče. Reprezentaci si musí člověk zasloužit," uvedl Heinz.

Příchod do Brna však bere jako jisté vysvobození. Základní sestava v Nantes pro něj byla vzdálená a bez šance na zlepšení trudných vyhlídek.

"Snad šest nebo sedm měsíců jsem tam vlastně nehrál, celkově jsem se tam necítil," ošíval se Heinz při vzpomínkách na angažmá v aktuálně předposledním týmu francouzské ligy. "Nevyšlo to tam ze spousty důvodů. Třeba kvůli rodině," vysvětloval.

Heinz se však trápil i při minulých zahraničních štacích v Hamburku, Bielefeldu a po mezipřistání v Ostravě také v Mönchengladbachu, Galatasarayi Istanbul a v St. Etienne, kde po loňském odchodu kouče Ivana Haška ztratil místo v sestavě. Tím začalo jeho francouzské trápení, a to se po přestupu do Nantes jen prohloubilo.

Heinz dlouho toužil po odchodu ze země galského kohouta, s Brnem byl v kontaktu dva měsíce. "A byla to korektní, bezproblémová jednání. Hodně jsem to konzultoval i s manželkou, protože rodina v mém přestupu hrála hlavní roli. Jsem rád, že se vracíme a holky se nebudou pořád stěhovat tam a zpátky. Navíc mladší Isabela má jít do první třídy a je dobře, že to bude v Čechách," popisoval Heinz, jehož přestup byl zpečetěn v Praze až v poslední den přestupního termínu.

"Už jsem si říkal, že se to nestihne a budu muset zůstat v Nantes," oddechl si.

V Brně chce do fotbalu zase získat novou chuť. Jeho dlouhý herní výpadek mu starosti nedělá. "Fotbal je jako jízda na kole nebo plavání, to se nezapomíná. Teď to bude spíš otázka fyzičky, ale za dva tři čtyři zápasy to bude dobré," věřil Heinz. Jakmile v Praze dořešil přestupové formality, pospíchal se představit do Brna.

Tam jeho příchod provází velké očekávání. Heinz má pozvednout ofenzivu, která utrpěla zraněním útočníka Tomáše Doška a pondělním vyřazením nejlepšího střelce Aleše Besty po konfliktu s trenérem Petrem Uličným.

"Ještě uvidíme, jestli se mnou počítají jako se středním ofenzivním záložníkem nebo útočníkem," přemítal Heinz.

Brněnský dres možná přes hlavu natáhne už ve středu, kdy Brno čeká pohárový zápas proti Slovácku. "Klidně budu připravený, ale na to, abych hrál od začátku, se ještě necítím," dodal Heinz.

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud