5. října 2008 • 12:15

Brabce čeká první derby, chce v něm uspět

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Slávistu Ericha Brabce čeká v pondělním ligovém zápasu proti fotbalistům Sparty velká premiéra. Přestože v minulé sezoně nastoupil za tým z Edenu v 24 zápasech a měl značný podíl na zisku mistrovského titulu, ve slavném pražském derby ještě nikdy nehrál.



Loni na podzim byl totiž zraněný, na jaře stál pro čtyři žluté karty.
Brabec prohlásil, že slávisté pojedou na Letnou s cílem vyhrát a zvýšit náskok v čele tabulky.

"Hrajeme momentálně dobře, záložní řada s krajními obránci i útočníky dokáže soupeře přehrávat a věřím, že to bude platit i na obranu Sparty," řekl novinářům jedenatřicetiletý stoper, který zatím odehrál 136 ligových zápasů a vstřelil čtyři góly.

"Bude to specifický zápas. Spartě nevyšly poslední výsledky, ale proti nám zahraje určitě na hranici svých možností. Ve dvou posledních zápasech sice dostala šest branek, ale předtím inkasovala minimálně," uvedl slávistický kapitán.

Zatímco Slavia prošla do 2. kola Poháru UEFA, její rival ve čtvrtek ze soutěže vypadl. "Pro nás je poučení i to, že dokázali dát tři góly Záhřebu. Pozor si musíme dát na Slepičku s Kuličem, které výborně doplňuje Kladrubský. Věřím ale, že soupeře nepustíme do nějakých větších šancí, jak se nám to dosud na podzim dařilo," prohlásil Brabec.

Za největší zbraň současné Slavie považuje ofenzivu. "Dali jsme v lize více gólů než Sparta, máme dva nejlepší střelce soutěže. To jasně hovoří, kde je naše síla," dodal.

Nervozitu prý před zápasem necítí, ale připouští, že v úvodu pondělního souboje to bude asi trochu jiné. "Je to jiný zápas, pro mě první derby. To znamená jisté napětí, vyprodaná Letná a výborná divácká kulisa. Jsem však již dost zkušený a nemělo by to ovlivnit můj výkon," řekl Brabec.

Za úplného nováčka v derby se však nepovažuje. "Hrál jsem v Dynamu Moskva a tam bylo deset derby do roka. Hrálo se každých čtrnáct dnů a zápasy se Spartakem či CSKA byly hodně vypjaté. Odehrál jsem jich hodně a jsem zvědavý, co mě čeká v pondělí," uvedl Brabec.

Do Slavie přestoupil před začátkem loňské sezony, poté co prošel hezkou řádkou klubů: hrál za České Budějovice, Drnovice, Dynamo Moskva, Alanii Vladikavkaz, Kayserispor, rakouský Pasching či švýcarský FC Aarau. "Nemohu říci, komu jsem dříve v derby fandil, ale vždy jsem to vnímal jako něco velkého a sledoval v televizi," řekl Brabec.

Ve Spartě má velkého kamaráda Petra Voříška, s nímž hrával v Paschingu. "Naposledy jsme spolu byli před Libercem, a to jsme se o derby ještě nebavili, potom jsem mu raději nevolal. Zajdeme spolu na oběd, na večeři, ale co se děje v kabině, si nesdělujeme, to se ven tahat nemá. Bavíme se spolu o osobních problémech a radostech. Jsem rád, že po loňském vyhnanství v Mladé Boleslavi se mu podařilo ve Spartě prosadit, a myslím, že nyní je jeden ze základních pilířů," řekl Brabec.

Zatímco Voříšek se půjde před derby odreagovat na kolo, Brabec má jiný program. "Já nemám přes týden moc času na manželku, která pracuje, tak se budu věnovat jí. Pro adrenalinového Petra je kolo vysvobození. Já to zažil v Rakousku, tak mě to s ním neláká," naznačil Brabec.

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud