8. října 2008 • 10:32

Chovanec: Dám šanci mladým

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalová Sparta Praha se hodlá dostat ze současné krize tím, že bude dávat větší šance juniorským reprezentantům, kterých má v kádru hned několik. To bude hlavní změna, kterou hodlá udělat nový trenér Jozef Chovanec.



Ten nahradil v úterý večer Vítězslava Lavičku.

Nový kouč navíc tvrdí, že sparťané se dostali do potíží po vydařeném ligovém startu vlastní vinou, protože rozbili to, co fungovalo.

Lavička končí, nahradí ho Chovanec čtěte zde ›››

Chovanec neměl v úterý příliš času na to, aby o návratu na trenérskou židli důkladněji přemýšlel. "Představenstvo zasedlo už v pondělí večer po utkání (se Slavií), jednání byla bez emocí. V úterý se pokračovalo, a když došlo k definitivní rezignaci, dostal jsem od vedení klubu návrh, abych tým převzal. Měl jsem na to možná půl hodiny," popsal vývoj událostí Chovanec na dnešní tiskové konferenci.

Jeho působení v nové roli zatím není nijak časově omezeno, má smlouvu na dobu neurčitou. Není ani jasné, zda zůstane nadále v pozici manažera. "O tom jsme zatím nejednali," prohlásil trenér.

Po úterním jmenování se hned vydal vyjednávat o svých nových spolupracovnících. Odchodem Lavičky a asistentů Michala Zacha s Draganem Vujovičem totiž změny v realizačním týmu podle všeho nekončí. "Celý večer jsem jednal, změn bude určitě více," naznačil nový trenér, že hodlá oživit dění kolem mužstva i jinak.

O změnách v sestavě mluvil otevřeněji. Hodlá do ní zařazovat mladé juniory, kterým Lavička nedával šanci. "Práce s mladými hráči - to byl jeden z důvodů, proč jsme trenéra přivedli. Jenže nakonec moc šancí nedostávali. Ukážu to na příkladu: Agüero i Kúdela hráli ve finále mistrovství světa, ale zatímco argentinský hráč nastupuje v Lize mistrů, ten náš hraje pouze druhou ligu," uvedl jednu z věcí, v níž s kolegou nesouhlasil.

Opačné názory si ale říkali otevřeně, spolupráce jim prý tak vyhovovala. "V řadě věcí jsme spolu souhlasili, ale říkali jsme si i opačné názory, a bylo to často ku prospěchu věci, bylo to právo obou. Poslední rozhodnutí ale bylo vždy na trenérovi, do výběru hráčů jsem zasahovat nemohl," popsal Chovanec spolupráci dvou mužů, kteří se střídají u letenského kormidla.

Současný kouč přiznal, že ho nejvíce zaskočilo, jak se mužstvo dostalo do problémů. "Ano, neklapala nám od začátku sezony zcela ofenziva či spíše přechod do ní, ale jinak šlo o nejlepší start do ligy za poslední roky. Málo jsme inkasovali, měli jsme průměr dvou vstřelených gólů na zápas. Jenže pak jsme si to všechno pokazili, do problému jsme se dostali sami," uvedl Chovanec, který se jako trenér podílel v devadesátých letech na dvou sparťanských titulech.

Nesouhlasí s názory, že Sparta neumí sehnat zajímavé hráče v zahraničí. "Podívejte se na sparťanskou soupisku, kde je vedle mladých také řada cizinců. Jen s nimi asi nepracujeme zcela důsledně," upozornil Chovanec.

Na mysli měl podle všeho především slovinského záložníka Pečnika, útočníka Wilfrieda z Pobřeží slonoviny či slovenského středopolaře Zofčáka, jehož Letenští uvolnili do Jablonce.

Chovanec se vyjádřil i k dohadům, jak moc roli Lavičky podlomil výstup Tomáše Řepky v kabině den po ligové porážce v Liberci. "Trochu se to překroutilo. Byl jsem svědkem celé situace. A i když hráč možná reagoval trochu vznětlivěji, než bych si představoval, měl právo se k celé situaci vyjádřit, dokonce k tomu byl vyzván," vysvětlil nový letenský kouč, který už od deseti hodin vedl mužstvo do prvního tréninku.

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud