Karel Häring
2. ledna 2009 • 04:00

Řepka asi zůstane. Je to dobře?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tomáš Řepka je pro Spartu stále přínosem. Ne, přes nesporné kvality neodvádí to, co by měl a řešením je odchod. To jsou dva základní – protichůdné – názory na pozici zkušeného stopera, který dnes oslaví pětatřicáté narozeniny.



Od jeho podzimního vyhlášení o možném odchodu to vypadalo, že v zimě Letnou skutečně opustí, podle poslední zpráv však zřejmě zůstane. Dělá Sparta dobře?

Záleží, jestli se na to díváte z krátkodobého nebo dlouhodobého hlediska. V tom prvním případě je to správné rozhodnutí. Nově budovaná obrana potřebuje hráče, který ji na hřišti dokáže řídit a mladší parťáky uklidnit. V dlouhodobějším horizontu je tahle „závislost“ na nespolehlivém hráči kontraproduktivní.

A kdy jindy může Sparta začít s budováním nového týmu, než po zpackané podzimní části? Rozhodující je, jakým směrem se vydá vedení: zda sezonu zabalí a začne od základu, nebo se pokusí zachránit, co se dá. Z kroků letenských šéfů to vypadá na variantu číslo dvě. Je to správný krok?

1. Pomoc v obraně: ANO
Kdo si vzpomene na výkony sparťanské defenzivy ve druhé části podzimní fáze, musí dát za pravdu obhájcům Tomáše Řepky. V šesti utkáních, kdy chyběl, inkasovali Letenští osmkrát (průměr 1,333), zatímco s ním to bylo devětkrát, ovšem v deseti střetnutích (0,9). Bilanci přitom notně pokazil brutální týden, v němž Sparta prohrála 0:3 v Liberci a 1:4 se Slavií.

Když Řepka chyběl – a klub neměl kvůli liknavému přístupu v letním přestupovém okně dost stoperů – obrana hořela a soupeři necítili přehnaný respekt. Celkově platí to, co už bylo stokrát řečeno. Pokud se bývalý hráč Fiorentiny a West Hamu koncentruje pouze na hru, v Gambrinus lize dominuje.

2. Přínos v kabině: NE
Znalci prostředí letenské kabiny říkají, že rozhodně nepatří k těm, kteří by byl v šatně nejvíce slyšet. Na druhou stranu to není pozitivní typ, za kterým by ostatní šli, a který by táhl tým v době, kdy upadne do krize. „Když přijde špatné období, on je mezi prvními, na kom to zanechá stopy,“ říká jeden z bývalých členů realizačního týmu Sparty. Klasickým příkladem prý je právě nevydařený přelom září a října.

Po prohře v Liberci odehrál špatný zápas s Dinamem Záhřeb a následně i v derby. Slávisté po utkání dávali k dobru, jak během hry zaslechli naštvaného Řepku, brblajícího si pro sebe: „Ku..., s těma mladýma se nedá hrát.“ I Matúš Kozáčik si prý během týdnů, kdy působil v roli jedničky, vytrpěl své.

3. Vztahy s fanoušky: ANO
Sparta jako jediný klub nebojuje jen se soupeři, ale občas i s vlastními fanoušky z „kotle“. Ti dokáží pořádně narušit atmosféru či psychiku hráčů (viz. transparent před derby: výhra, nebo smrt). Po zpackaném podzimu rozhodně nepanují mezi oběma stranami pohodové vztahy a v klubu musí brát při rozhodování na zřetel i toto hledisko. V případě, že by teď Řepka odešel, mohla by se zloba fanoušků obrátit znovu proti klubu.

4. Vztah s novým asistentem: NE
Když se spekulovalo o příchodu Martina Haška coby nového asistenta s vyššími pravomocemi, z úst několika hráčů, jenž donedávna působili (nebo tam stále ještě jsou) zaznělo varování, že si nedokáží představit spolupráci mezi novým koučem a Řepkou. „Do týdne se chytnou,“ prohlásil jeden z nich.

Hašek nebyl v závěru svého působení populární mezi spoluhráči, v zákulisí se dokonce spekulovalo o tom, že jednou z podmínek jeho příchodu je odchod Blažka a Řepky, aby zvládl kabinu. Možná, že došlo ke kompromisu. A možná brzy uslyšíme prohlášení o tom, že si to vyříkají. Tomu můžete věřit leda ještě na vrátnici stadionu, dál už ne. Podobné mírotvorné hlasy byly slyšet, když se do Sparty vracel Hřebík – a pak stejně nenašel s hráči společnou řeč.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud