16. února 2009 • 15:35

Česká liga: bez cizinců ani ránu

Autor: Aleš Roll, Robert Neumann
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sedmdesát čtyři. Tolik cizinců figuruje před začátkem jarní fáze ligové soutěže na soupiskách klubů. Zdaleka ne všichni však nastupují v základní sestavě a jsou pro svůj celek neocenitelnými tahouny.



Kdo v Gambrinus lize patří mezi nejplatnější zahraniční hráče?

Počet cizinců v nejvyšší soutěži každým rokem stoupá. Na začátku roku 2006 bylo v lize 46 cizinců, o rok později už 59, v minulé sezoně 71. Nyní se zdá, že se počet zahraničních hráčů ustaluje na svém maximu, rozdíl oproti loňskému roku je totiž minimální.

„Pokud u nás bude ubývat talentovaných fotbalistů, kteří budou jako mladí odcházet, může počet cizinců stoupat i nadále,“ myslí si Martin Pulpit, někdejší kouč Olomouce či Mladé Boleslavi.

„Samozřejmě je to i otázka peněz, pokud je cizinec bez smlouvy, tak než platit přestup Čecha, je ekonomicky výhodné angažovat tyto volného hráče z venku,“ dodává.

Jenže ne každý cizinec v české lize má potřebnou kvalitu na to, aby se stal klíčovým mužem svého mužstva. „V průměru je v každém týmu je tak čtyři pět cizinců, ale v základní sestavě rozhodně všichni nehrají. Tahounů by mělo být víc,“ domnívá se Vladimír Táborský, fotbalový expert.

Na podzim patřila mezi tahouny jen zhruba sedmina z celkového počtu cizinců v lize. Možná nejlepší cizinec v Gambrinus lize Mickael Tavares Slavii před dvěma týdny opustil a přesunul se do Hamburku. K současné špičce patří například záložník Mladé Boleslavi Ludovic Sylvestre.

„Ten je pro svůj tým velmi cenný. Je jeho duší. Myslím si, že jako náhrada za Marka Matějovského se osvědčil, Boleslavi jeho hra hodně pomáhá,“ myslí si Táborský. Francouz Sylvestre, který už v české lize působí dva a půl roku, však nemá jen své zastánce.„Zatím nenaplnil to, co se od něj očekávalo. Je to velmi kvalitní hráč, ale s velmi kolísavou výkonností,“ soudí Pulpit.

K dalším oporám patří také slávistický záložník a tuniský reprezentant Tijani Belaid, který na podzim v lize nastřílel osm branek. „Teprve po odchodu Tavarese, který byl alfou a omegou hry Slavie, se ukáže, jestli ho Belaid nějakým způsobem dokáže ve středu zálohy nahradit,“ míní Pulpit.

„Předchozí půlrok se mu velice vydařil. Pokud bude mít i dál takovou formu, bude pro tým znovu velmi platný,“ doplňuje Táborský.

Velký prostor dostává v Liberci také rychlonohý útočník Andrej Kerič. Mladý Chorvat nechyběl v sestavě Slovanu na podzim ani jednou, gólově se prosadil šestkrát. „Velká budoucnost fotbalu, samozřejmě, od útočníka se góly očekávají neustále, pokud je bude střílet dál, čeká ho zajímavá kariéra,“ myslí si Pulpit.

Nedá se zapomenou ani na Slováky. Z cizinců v české lize zaujímají největší podíl, jejich počet se výrazně nemění, každou sezonu se pohybuje kolem třiceti. Po odchodu Mateje Krajčíka do Regginy patří jednoznačně k nejlepším slávista Dušan Švento.

„Do svého zranění byl kvalitní, teď se ukáže, jak se s tím vyrovná. A kam ho vůbec trenér Jarolím zařadí. Spekuluje se, že by měl začít na pozici levého obránce, což by pro něj asi nebylo to pravé,“ přemýšlí Pulpit.

Na jaře však mohou zazářit i jiní. V přípravě dostávali hodně prostoru například Cissé (Slavia), Bony (Sparta) či třeba Opiela (Mladá Boleslav). Stanou se třeba právě z nich noví tahouni?

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud