12. května 2009 • 16:40

Slavii čeká zemětřesení!

Autor: Marek Bílek
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Lehkost, s níž se Slavia proháněla ligou na podzim, zmizela, ale pražský klub i vrávoravým krokem pohodlně doputuje k mistrovskému titulu. O tom už asi nikdo nepochybuje. Ovšem co stačí v české lize, nemusí nic znamenat v Evropě.



Otázkou zůstává, co musí udělat Slavia pro to, aby uspěla i v mezinárodních pohárech?

Mementem zůstává bilance z podzimu 2008. Tehdy Slavia vypadla z předkola Ligy mistrů s Florencií, hodně se nadřela na postup do základní skupiny Poháru UEFA a v ní následovně skončila se dvěma body na poslední příčce.

Možný letní pohyb v kádru
ODEJDOU

Pavel Fořt

končí mu hostování z Toulouse, patrně
se tam vrátí

Marek Suchý
mají o něj zájem zahraniční kluby


PŘIJDOU

Stanislav Vlček
končí v Anderlechtu, už se se Slavií dohodl

Benjamin Vomáčka
končí v Žilině, už se se Slavií dohodl

Goce Toleski
vrací se z hostování v Olomouci, kde však nehraje

Zdeněk Šenkeřík
vrací se z hostování ve Stabaeku, kde však nehraje

A to ještě na podzim v týmu Slavie figurovali hráči jako Necid, Krajčík nebo Tavares, kteří v lednu zamířili do ciziny.

I s nimi však výběr trenéra Jarolíma většinou na soupeře z Poháru UEFA herně nestačil, ve čtyřech zápasech ve skupině skóroval jen dvakrát.

Pokud bude chtít Slavia na mezinárodní scéně uspět, musí zřejmě výrazným způsobem sáhnout do kádru. Jarní výpadky a trápení v koncovce kouč Jarolím patrně nepřejde jen mávnutím ruky.

Dá se čekat, že v létě bude skládat dohromady „novou Slavii“, s níž se pokusí postoupit do Ligy mistrů a tam se prezentovat důstojněji než loni v Poháru UEFA. Co pro to potřebuje?

BRANKÁŘ
Vaniak si své odchytá, ale na podzim mu bude devětatřicet let. V brance nevydrží věčně a Slavia zatím nemá v kádru nikoho, kdo by dokázal zkušenou jedničku dlouhodobě nahradit. Diviš nebo Romanovs nejsou dostatečně prověřeni, oba teprve čekají na svou premiéru v lize.

OBRANA
Pokud se uzdraví Šiklič, Dens i Kaufman a po zranění se naplno adaptuje Dřížďal, Jarolím asi nebude muset nic zásadního řešit. Klub už se dopředu domluvil se stoperem Vomáčkou, jenž působil v Žilině. Slavia se tím patrně s předstihem připravuje na variantu, že odejde Suchý, o něhož je v zahraničí údajně zájem.

Stanislav Vlček
Stanislav Vlček

ZÁLOHA
Hranice mezi úspěšným a neúspěšným týmem leží často ve středu záložní řady. Jenže tam má Slavia velké problémy. Když vypadne defenzivní záložník Trapp, dokáže jej zaskočit jen stoper Suchý. Cissé, jenž připadal v úvahu, zatím vždy zklamal.

Na pozici ofenzivního záložníka se v úvodu jara dařilo Jarolímovi, ovšem po několika kolech ztratil formu a nyní spíš nastupuje jako náhradník. Po slušném podzimu se herně vytratil i Belaid. Minimálně ještě jednoho defenzivního záložníka bude asi Slavia shánět.

ÚTOK
Tady čeká trenéra asi nejvíc práce. Útočníci se na jaře trápili. A to platí i o těch, kteří odešli ze Slavie hostovat do jiných klubů. Tým zoufale potřebuje střelce, Jarolím nejvíc věřil trojicí Fořt, Pekhart, Besta, jenže ani jeden z útočníků ho gólově nepřesvědčil.

V létě se vrátí zkušený Vlček, ale i tak zřejmě bude kouč aspoň jednoho nového borce na hrot hledat. Asi by se nebránil, kdyby se mu k Vlčkovi podařilo sehnat kvalitní útočníky hned dva a ještě probrat nevýrazného Bestu.

Vstoupit do diskuse
1

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud