Robert Neumann
24. června 2009 • 15:46

Neutrácí Slavia příliš?

Autor: Robert Neumann, Ondřej Škvor
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Svědík: Baník, nebo Polsko? Pozor, horká je ale pořád i plzeňská stopa!
VŠECHNA VIDEA ZDE

Do letních nákupů už Slavia napumpovala kolem 40 milionů korun. Tolik ji zhruba stáli mladíci Hloušek a Čelůstka. A investice zřejmě není konečná, mluví se ještě o příchodu útočníka.



Je to velký risk, nebo se nejlepší český tým současnosti může po letech strádání pořádně plácnout přes kapsu?

Soudě podle příjmů a výdajů za posledních 18 měsíců si to dovolit může. Přesný stav klubové pokladny sice nikdo nezná, ředitel Slavie Petr Doležal ale tvrdí, že rok 2008 skončil s přebytkem 230 milionů korun.

„Loňské příjmy dělaly 409 milionů korun, celkově jsme pak hospodařili s výnosem 230 milionů.

Jak Slavia hospodařilv roce 2008
PŘÍJMY
přestupy 164 000 000 Kč
sponzoři 123 000 000 Kč
vstupné 102 000 000 Kč
různé (marketing, TV práva) 20 000 000 Kč
CELKEM 409 mil. Kč

VÝDAJE
platy hráčů a realizační tým 89 000 000 Kč
přestupy 36 000 000 Kč
marketing 18 000 000 Kč
údržba, investice 36 000 000 Kč
CELKEM 179 mil. Kč

ZISK 230 mil. Kč
Máme poměrně stabilizovaný sponzorský pool, měli jsme slušné peníze i ze vstupného. Řekl bych, že transfery se na příjmech podílely asi ze 40 %, sponzoři pokryli 30 %, čtvrtina byla ze vstupného a 5 % dělaly další věci,“ řekl Sportu Doležal.

Za vysoce kladnými čísly stojí hlavně prodeje hráčů. Především Tomáše Necida, jehož transfer do CSKA Moskva červenobílí domluvili před koncem loňského roku. Přestupní částka za reprezentačního útočníka se vyšplhala lehce přes 4 miliony eur (podle tehdejšího kurzu cca 110 milionů korun).

Česká měna ovšem na jaře, během nějž chodily z Ruska splátky, většinou klesala, tudíž suma ještě o nějaký milion narostla. V současné době je účet za Necida uhrazen.

Dalším významným bonusem do červenobílé pokladny byl lednový transfer Tavarese do Hamburku (50 milionů korun) i nedávný Šventa do Salcburku (také 50 milionů korun). Podle Doležala je část peněz za Tavarese stále na cestě, společně se splátkou za zimní prodej Latky do řeckého Panioniosu se jedná o zhruba o 1,2 milionu eur (přes 30 milionů korun).

Jenže to však neznamená, že se v Edenu nyní topí v penězích. I Doležal přiznává, že dva poslední nákupy pro ně znamenají finanční riziko. Z toho vyplývá, že Slavia patrně moří dluh. Komu?

Mluví se o bývalém majoritním vlastníkovi, firmě ENIC, která v minulých velmi hubených letech poskytovala klubu úvěry. Ty se podle zákulisních informací pohybují v řádech stovek milionů korun.

„Ano, tam určitý dluh máme. Postupujeme podle splátkového kalendáře. Do výdajové složky ho ovšem nezahrnujeme. Ta částka se mění, pokud máme vyšší příjmy, splatíme ENICu více,“ pověděl Doležal.

Otázkou tedy je, jak velký kus z 230 milionového koláče slávisté britské společnosti zatím „odloupli“. Pokud přestřelili, můžou mít problémy. Jen stěží totiž mohli počítat s minimálně pětimilionovou ztrátou za vyplacení čerstvě prodlouženého kontraktu kapitána Ericha Brabce, který byl v červnu odejit.

Navíc musí nadále platit šestici hráčů, kterým nedávno ukázali dveře. Toto břemeno skončí až ve chvíli, kdy si „nechtění“ najdou nová angažmá.
Jaký je tedy pravý stav slávistického konta, se lze jen domnívat. Jisté však je, že účast v Lize mistrů je pro klub z Edenu nutností. Jinak jej dluh vůči ENICu notně přibrzdí v rozletu.


Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud