6. srpna 2009 • 13:37

Bohemka představila památeční logo "Ďolíčku"

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalový stadion pražských Bohemians 1905 v Dolíčku má zbrusu nové logo. Spolu s čerstvě otevřeným klubovým muzeem ho na dnešní tiskové konferenci oficiálně představili zástupci vršovického vedení.



Logo slavnostně pokřtila jedna z legend "klokanů" Karol Dobiaš. "Ani ve snu by mě nenapadlo, že budu někdy křtít nové logo Bohemky. Asi jsem pro Bohemku opravdu vážená osoba," podotkl s úsměvem Dobiaš.

Logo vzniklo při příležitosti nadcházejícího 95. výročí otevření původního stadionu, který stál přibližně kilometr od současného stánku v Dolíčku. "Stadion se nacházel v ďolíku pod Kodaňskou ulicí, odtud vznikl název Dolíček. K tomuto výročí jsme se rozhodli vytvořit logo, které by symbolizovalo historii stadionu," řekl obchodní manažer Bohemians Pavel Landa.

Logo zobrazuje hlavní vstupní bránu na stadion v bílém provedení na zeleném pozadí, pod nímž je v černém obdélníku napsáno velkými písmeny "Ďolíček". "Snažili jsme se spojit dvě základní vlastnosti - historický odkaz a současnost. Dolíček žije několik desítek let a my jsme teď ten symbol, kult, zhmotnili do grafické podoby," uvedl Jiří Landa z agentury, která se na tvorbě loga podílela.

Na vznik loga navazují další projekty, především nově otevřené klubové muzeum v ochozu stadionu. To je rozděleno do několika dílčích částí. Před vstupem do muzea si mohou fanoušci zavzpomínat na jednotlivá mužstva Bohemians až k současnému prvoligovému týmu a také vidět "zeď slávy", která vyobrazuje největší klubové legendy. V současnosti má 38 členů.

Uvnitř si lze na mnoha fotografiích prohlédnout příběh vršovického stadionu, cestu Bohemians do Austrálie, odkud si přivezli svůj symbol klokana, nebo účast klubu v evropských pohárech. Samostatný prostor je vyhrazen největší vršovické legendě Antonínu Panenkovi.

Expozice končí příběhem fanoušků, kteří v roce 2005 zachránili klub před zánikem. Vedle fotografií je v muzeu k vidění mnoho dobových suvenýrů včetně Panenkovy kopačky z jeho mladých let.

Vedení chce muzeum dále doplňovat. "Naším cílem je zdokonalovat ho. Zpřístupníme ho například školám, zařadíme ho na seznam turistických míst. Chceme šířit slávu Bohemky a získávat další fanoušky," řekl Pavel Landa.

Muzeum bude mít dva základní režimy - zápasový a běžný provoz, jehož součástí bude video a audioprojekce. Vstupné je zatím dobrovolné, ale fanoušci se musejí nahlásit dopředu.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud