Pavel Hartman
30. srpna 2009 • 13:30

Slavia hledá brankáře: Přijde další rošáda?

Autor: Pavel Hartman, Robert Neumann
Vstoupit do diskuse
6
TOP VIDEA
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
Bojovník Šín, tvář nového Baníku. Čím připomíná Ševčíka a kde má strop?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Rošády v brance Slavie pokračují. V Bělehradě kouč Jarolím namísto mladíka Jana Hanuše vrátil mezi tyče Martina Vaniaka. A pozor, ve hře je opět Deniss Romanovs, jemuž odvetou s Crvenou Zvezdou vypršel pohárový trest. Kdo bude stát v brance červenobílých příště?



Bilance brankářů Slavie
JAN HANUŠ (21 let)
V této sezoně: 7 zápasů/5 inkasovaných branek
Do hlavního týmu se talentovaný mladík dostal v létě, ovšem už od 2. ligové kola se z něj stala jednička. Na jeho vrub nepadá žádný gól, chyb se však nevyvaroval. Jako například v Tiraspolu, kdy v utkání předkola LM podběhl centr, sudí branku ale kvůli ofsajdu neuznal.

DENISS ROMANOVS (31 let)
V této sezoně: 0/0
Před sezonou měl být podle všeho jedničkou, v přípravě zasáhl do pěti z devíti utkání. Po odhalení pohárového trestu se z něj však rázem stala trojka. Na podzim ještě nenastoupil. Za červenobílé dosud nastoupil v jediném mistrovském zápase, na jaře v Teplicích vychytal výhru 1:0.

MARTIN VANIAK (38 let)
V této sezoně: 2/3
Podle všeho měl začít sezonu jako dvojka, když se zjistilo, že Romanovs nemůže chytat v pohárech, šel v ligové premiéře mezi tyče on. S Boleslaví pustil nešťastný gól, na scéně se objevil znovu až teď v Bělehradu. Obdržel kuriózní branku, na druhé straně se blýskl báječným zákrokem.

Pozn.: Do bilance je započteno pět ligových střetnutí a čtyři v předkolech Ligy mistrů a Evropské ligy.
Hanuš, nebo Vaniak? Otázka, kterou fanoušci Slavie řeší před každým zápasem. Před pondělním ligovým duelem se Slováckem můžou spekulace rozšířit ještě o jedno jméno: Romanovse.

Koho nakonec mezi tyčemi spatří? Vaniaka, který vytáhl ve druhé půli v Bělehradě fantastický zákrok, ale v úvodním dějství inkasoval kuriózní gól? Nebo se vrátí mezi tyče teenager Hanuš, u kterého si trenéři možná nebyli jisti, zda tíhu zápasu i pekelnou atmosféru na stadionu Marakana zvládne? Anebo „hříšníka“ Romanovse?

Změna oproti Bělehradu je možná. Kouči Jarolímovi se nezdál druhý inkasovaný gól. Vaniakovi sudí odpískal dlouhé držení míče, domácí rychle rozehráli a pálili do prázdné branky. „Tak zkušený gólman to měl řešit jinak,“ podotkl kouč po zápase.

„Koho bych postavil? To je věc pouze Karla Jarolíma. V Srbsku se rozhodl postavit Vaniaka, což bylo logické vyústění situace, vsadit v takovém utkání a atmosféře na zkušenost. Nic však proti Hanušovi. Co zatím odchytal, všechna čest. Nemyslím si, že by extra chyboval. Možná měl trošičku štěstí, že pokud zaváhal, nepadly z toho góly anebo neplatily,“ říká někdejší brankář mj. Slavie a současný trenér gólmanů Viktorie Žižkov Juraj Šimurka.

Hanuše dobře zná. Před rokem a půl, kdy zastával v Krči funkci sportovního manažera, angažoval slávistického benjamínka na půlroční hostování. „Je to ale nadějný brankář, někdy se do něj zbytečně šije, potřebuje ještě čas,“ myslí si Šimurka.

Na scéně je ovšem i Romanovs. Původně zamýšlená jednička, která se na vzniklé situaci mezi tyčemi výrazně podílí. Před příchodem do Edenu totiž zatajil čtyřzápasový distanc v evropských pohárech a trenéři museli začít improvizovat. Není však vyloučené, že od nich dostane „milost“.

„Ať se do branky postaví kdokoli, současná situace není ideální. Především pro mužstvo. Je mu jedno, kdo bude chytat, ale není mu jedno, kdo je jedničkou. Pokud to není jasně dané, tým tím trpí,“ tvrdí bývalý reprezentační gólman Pavel Srníček.

„Samozřejmě nikdy není dobře, když se gólmani střídají, když není jasně daná jednička a dvojka. Pokud mám mluvit za sebe, do třicítky mi vadilo, když jsem neměl stoprocentní jistotu. Pokud ano, chytalo se mi mnohem lépe,“ přidává svůj pohled Šimurka.

„V pozdějším věku jsem to ale už tak neprožíval, bral jsem to tak, že se s tím musím smířit a přizpůsobit se,“ dodává s úsměvem.

Podle Srníčka by měly být brankářské „karty“ rozdané před sezonou, což ale v případě Slavie právě narušil Romanovs. „Aby kluci věděli, na čem jsou. Když se to míchá, je to špatně. Možná i proto nejsou výsledky podle představ. Otázka gólmanů je strašně důležitá.“

Vaniak: To, co jste napsali, bylo nefér

Matador Martin Vaniak se v odvetě Evropské ligy s Crvenou Zvezdou Bělehrad vrátil do slávistické brány, ale po školácké chybě si opět nemůže být s pozicí jedničky jistý...

Brankáři Slavie Martin Vaniak (vlevo) a Jan Hanuš.Foto Barbora Reichová SPORT

Jak jste vůbec bral, že jste se „na stará kolena“ ocitl v pozici číslo dvě?
„Já jsem tady od toho, abych pomáhal mužstvu. Jako dvojka jsem byl tedy od toho, abych podporoval gólmana, který je v bráně. Zvláště když šlo o mladého kluka. No a když chytám, tak musím být spolehlivý.“

Zvenku teď obsazení brankářského místa ve Slavii připomíná trochu loterii. Nikdo neví, jestli půjde do brány Hanuš nebo Vaniak.
„To nemá cenu ani řešit. Je to úplně jedno. Je to o celku, jak hraje a ne o tom, jestli chytá ten anebo ten.“

Takže jste vůči téhle nejistotě imunní?
„Jistě. Tak mě už nic rozházet nemůže. Jéžíšmarjá, co by mě mělo ještě rozházet.“ (směje se)

Celý rozhovor s Martinem Vaniakem najdete v Nedělním Sportu »

Probírá trenér s vámi, respektive s Hanušem, situaci?
„Ne. On má od toho realizační tým a trenéra gólmanů. S námi to neprobírá.“

Bylo pro vás překvapením, když vás po jednom nevydařeném utkání posadil na lavičku? Předtím jste toho Slavii dost vychytal a vysloužil jste si pověst čaroděje.
„Hlavně to bylo negativní atmosférou, kterou jste udělali vy. Místo toho, abyste uklidnili klub, který o něco bojuje, tak jste udělali mediální kampaň na titulní strany dva dny v kuse. Takže ono to pak samozřejmě zacvičí nejen s hráči, ale i s trenéry. Že si třeba řeknou: Ten hráč nemusí být kvůli negativní kampani připravený.“

Myslíte si, že by novinové články mohly zacvičit s koučem Jarolímem?
„Ne, ne, ne. Ale jde o tohleto. On se prostě dívá na hráče, jak jsou…(hledá slova) Jak bych to řekl… Jak jsou vnitřně nachystaní na další utkání. Takže i tohle mohlo hrát svoji roli, že mě odsunul na druhou kolej.“

S vámi mediální ohlas na inkriminované utkání s Boleslaví zamával?
„Abych řekl pravdu, i když jsem zkušený, tak mě to překvapilo. Já jsem ani nevěděl, že něco takového vyšlo ve Sportu na titulní straně. Musím říct, že jsem byl hodně překvapený. Ale je to vaše práce. Akorát možná, že to bylo zbytečné.“

V čem?
„Že se mohlo počkat na delší dobu a potom udělat nějaké závěry. A neudělat je unáhleně hned po prvním zápase. Protože, co já pamatuji, tak minulý rok to bylo stejné. V Liberci jsem taky dostal hrozný gól, ale nikdo to neřešil a jelo se dál. A teď najednou titulní strany: Slavia nemá gólmana. Říkám, je to vaše práce, vy musíte psát. Ale myslím si, že to bylo vůči Slavii i mně nefér.“

Jak dlouho ve vás tenhle pocit byl?
„Jenom chvíli. Když Hanuš odchytal utkání v Tiraspolu, do kterého naskočil, dobře, tak už to bylo i u mě dobré. Ale předtím zápasem to bylo pro mě nepříjemné. I když mi je osmatřicet.“

Dřív jste nezažil kritiku?
„Kritika samozřejmě je. Ještě v Olomouci mi třeba nevyšel zápas s Hutnikem Krakov, taky to byla hrůza. Ale tady byla kritika kompletně na celou Slavii. Že nemá gólmana. Kritika musí být, to jednoznačně. Ale kritika k určité věci, k tomu zápasu. To jsem bral. Že jsem udělal chybu a s Boleslaví se remizovalo. Zase to ale nebyla taková tragédie, aby se o tom psaly takové články. Ale je to vaše práce. Respektuji to. Každý hráč si s tím musí umět poradit.“

KOMENTÁŘ: Slavia si musí zvykat
Brankář Slavie Martin Vaniak tvrdí, že ho o místo jedničky po chybě v duelu s Mladou Boleslaví připravila média, konkrétně deník Sport. Jen proto, že po prvním ligovém víkendu, v němž byla jeho minela jednou z hlavních událostí, jsme se tomuto momentu (logicky) věnovali.

Svoje tvrzení opírá o srovnání s loňskou sezonou. V Liberci prý taky dostal hrozný gól, ovšem nikdo to neřešil.

A v tom je právě rozdíl, který si na Slavii ještě neuvědomují. Zatímco do minulého ročníku sice vstupovali jako obhájci a favoritem byla pořád Sparta, druhým triumfem v řadě se stali červenobílí tuzemskou jedničkou. Ostatně rádi to sami připomínají.

A tak je jasné, že se nároky zvyšují. Dva roky byl Jarolímův tým často chválen. Nedostatky, které prošly v minulosti, se už nyní neschovají. Nad výhrou 1:0 už nikdo jásat nebude a každé zaváhání se bude pitvat. Na Spartě to dobře znají

To je úděl velkých klubů všude ve světě. Pokud se chce Slavia mezi ně zařadit, musí se s permanentním tlakem naučit žít. Nehledat chyby okolo a nefňukat. Snad se to rychle naučí.

KAREL HÄRING, redaktor deníku Sport
Vstoupit do diskuse
6

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud