Michal Koštuřík
1. října 2009 • 13:01

Švancara: Zelenka? Je to správný Pepíček!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

To je něco pro vtipálka Petra Švancaru. „Jeho původ mu dávám hodně sežrat. Zelí je správný Pepíček,“ zjistil útočník poté, co vedle zvučné posily strávil první dva dny. Očekávaný nový tahoun Mazurova celku je v plné přípravě na sobotní duel s ostravským Baníkem.



Narážky spoluhráčů mají jediný důvod: odlehčit atmosféru v trápícím se týmu a usnadnit „Zelímu“ aklimatizaci v „cizokrajném“ prostředí. Hráči se baví hlavně Zelenkovou češtinou. „To je samé: koukej, dej míí, tadýý, tohle néé,“ napodobuje Švancara záložníkův přízvuk. Co s tím? Bek Pavel Němčický nalezl řešení. „Říkal, že ho dvakrát vezmeme do sklípku a tam mu s tou hubou něco uděláme,“ líčí pobaveně Švancara, jenž si vzal novice do parády.

„My Brňáci do Pražáků hodně ryjeme.“ Třicetiletý Zelenka se usídlil v kabině, kde mají Moraváci naprostou dominanci. Z Čech (z Pardubic) pochází pouze stoper Šimáček. „To, jak Zelí mluví, je tady netradiční,“ říká Švancara. To však neznamená, že „domácí“ nevzali odchovance Sparty ihned mezi sebe.

 

Lukáš ZelenkaFoto Michal Beránek SPORT

Naopak. Kreativní záložník, který naposledy působil v belgickém Westerlo, do party zapadl. „Držíme hodně při sobě. Scházíme se i mimo hřiště. Díváme se na Ligu mistrů nebo když hraje náš nároďák. Manželky sice nadávají, co si furt říkáme, když jsme celý den spolu. Ale je to fajn. Fotbal je krásný i v tom, jak se lidé poznávají, mění regiony,“ přibližuje kanonýr, toho času v trestu.

Zelenkův příchod udělal Švancarovi speciální radost. Spoléhá na to, že si s novým špílmachrem na trávníku vyhoví a bude využívat jeho nápaditých přihrávek. „Jako útočník dokážu ocenit hráče, který umí dát finální balon. Navíc konkurenci v mužstvu potřebujeme. Před Baníkem je to dobrý impulz. Já fakt strašně věřím, že nám Lukáš pomůže. Těším se na naši spolupráci,“ líčí.

Už na prvních trénincích viděl, v čem bude posila prospěšná. Zelenkův cit pro přihrávku by měl dostat ofenzivu čtrnáctého celku tabulky do nové dimenze. „Je stejný, jako když hrával za Spartu,“ myslí si Švancara. „Pořád hledá lépe postaveného útočníka. Má to zkrátka v sobě. Navíc je na něm znát, že má chuť. Ptal se mě, jak to tady chodí. Slovácko jej hodně oslovilo. Stejně jako mě, když jsem sem přišel. I Zelí cítí důvěru okolí. Myslím, že to půjde,“ nepochybuje jeho nový parťák.

A až skončí podzimní sezona, může si prý kudrnatý blonďák přivydělat na Mikuláše jako anděl. „Podívejte se na něj. Stačí jen přidělat křídla,“ směje se Švancara.

 

 

Absolutní vítěz Petr ŠvancaraFoto Barbora Reichová SPORT

Klub usilovně pracuje na tom, aby do soboty získal z Belgie Zelenkovu transfer kartu. Je jasné, že se trojnásobný reprezentant stal jedním z nejlépe placených borců Slovácka. „Má standardní smlouvu odpovídající jeho kvalitám. Musel se vejít do našich možností,“ prohlašuje sportovní ředitel Vladimír Krejčí. Víc z něj nevypáčíte. Ani způsob, jakým se nováček Gambrinus ligy k takové posile dostal. „Ode mě se to nedozvíte. Nerad s podobnými věcmi lezu na veřejnost. Důležitý je výsledek,“ podotýká.

Podle Krejčího je podstatné, jak se bývalá opora Sparty k přestupu na Moravu postavila. „Z rozhovorů s Lukášem bylo cítit, že má o angažmá u nás opravdu zájem. To je velice pozitivní,“ doplňuje s tím, že místo ofenzivního záložníka neměl kouč Mazura zdvojené. To už neplatí. K Vítu Valentovi přibyl Zelenka.

 

„V určitých okamžicích mohou být využitelní oba najednou,“ tvrdí ředitel s tím, že současný kádr do konce podzimu nikdo neopustí. „Je fakt, že jsme Lukáše dlouho hrát neviděli. Čerpali jsme z historie, statistik a osobní komunikace. Myslím, že jsme riziko maximálně omezili,“ věří, že klub nešlápl vedle. Zelenkův přínos chce hodnotit až po podzimu.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud