Pavel Janega
6. ledna 2010 • 10:25

Sparta přišla o hvězdu: Berger ukončil kariéru

Autor: Pavel Janega
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je konec. Patrik Berger, svého času považován za nejlepšího českého fotbalistu, ukončil v 36 letech profesionální kariéru. Vicemistrovi Evropy z roku 1996 už nedovolí pokračovat poraněné koleno.



„Patrik ukončil svoji hráčskou kariéru z důvodu zranění,“ překvapil přítomné novináře na tiskové konferenci letenský kouč Jozef Chovanec. „Je to natolik vážné, že mu zranění neumožňuje pokračovat. Jeho koleno zkrátka nevydrží zátěž.“

Chovanec: K Jarošíkovi chceme i Sionka »

Pro Chovance to byla obrovská rána. Šok. Bomba, jak sám uvedl. „Prostě to se mnou otřáslo. Skončil hráč s velkou kariérou, který nám v loňské sezoně výrazně pomohl,“ řekl.

Berger s Kadlecem nevěří inkasované brance
Berger s Kadlecem nevěří inkasované brance

Nic přitom nenasvědčovalo tomu, že by Berger během rehabilitace kariéru ukončil. „Po celou dobu jsme byli v kontaktu. Pracoval na individuálním programu, který dostal od fyzioterapeutů. Vůbec jsme to netušili. Nicméně po všech operacích, které prodělal, by se nemohl zapojit do zimní přípravy,“ podotkl.

Podle Chovance byl Berger sám optimistou v tom, že se uzdravit stihne. „Chtěl nám pomoci k dosažení cílů, které máme před sebou. Jenže není zdravý, a to se musí respektovat,“ míní trenér Sparty.

Se Spartou jsem domluvený, říká Jarošík »

Pro bývalého reprezentanta nebylo prý lehké konec kariéry oznámit. „Určitě bylo těžké, aby za mnou přišel a řekl mi to,“ chápe Bergera Chovanec. "Řekl: Trenére, už nemůžu, koleno mi nedovolí pokračovat," sdělil kouč Letenských.

Definitivní rozhodnutí padlo na přelomu roku. "V době, kdy měli kluci zimní dovolenou, jsem měl začít podle individuálního plánu běhat. Jenže když jsem se poprvé rozběhl, koleno začalo po pár minutách hrozně bolet. A ta bolest se stupňovala," přibližuje v rozhovoru na klubových stránkách Berger.

Patrik BergerFoto Pavel Mazáč SPORT


"Raději jsem slezl z pásu a říkal si, že to odezní... Tři dny nato jsem zkusil znovu běhat, jenže koleno se znovu ozvalo a bolelo to opět čím dál víc. Naposledy jsem to zkusil asi před pěti dny a v tu chvíli jsem definitivně zjistil, že už to nepůjde," dodává.

Jozef Chovanec tak nyní musí sehnat na jeho místo náhradu. „Nové hráče každopádně hledáme na každý post,“ uzavřel.

Berger tak po dvou měsících napodobil svého kamaráda a spoluhráče ze stříbrného mistrovství Evropy v roce 1996 Vladimíra Šmicera. Ve finále ve Wembley tenkrát Berger dával z penalty gól, ve stejném roce s Borussií Dortmund vyhrál Bundesligu.

Po anglickém úspěchu přestoupil do Liverpoolu, kde během sedmi sezon získal Pohár UEFA a Anglický pohár. V roce 2008 se pak vrátil po sedmnácti letech do Sparty.

Vstoupit do diskuse
1

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud