Jiří Fejgl
6. března 2010 • 10:14

Bohemka proti Sigmě bez diváků: Divný trénink

Autor: Jiří Fejgl
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dvacet let od titulu Baníku. Získali jsme ho díky fanouškům, vzpomíná Laštůvka
První Čech, který prorazil Nadalovu antukovou auru: Lehečkův úžasný večer
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je to klišé, fráze, tak trochu trapná odrhovačka mezi sportovními výroky: Fotbal se hraje pro diváky. Jenže tahle ohraná pravda nebude dnes odpoledne na pražském Strahově platit. Bohemians 1905 se poměří s Olomoucí o ligové body před prázdnými tribunami. Jaké to vlastně je hrát fotbal na dvacetitisícovém stadionu, kde je pár desítek pořadatelů, novinářů a bafuňářů?



Klokani jsou potrestáni za výtržnosti fanoušků při podzimním duelu se Spartou. Zaplatili pokutu, za duel se Sigmou vysází další statisíce – a nevydělají vůbec nic.

„Bude to těžké. Hrajeme doma, přesto bez podpory,“ postěžoval si kouč Bohemians Pavel Hoftych.

Tým nebude mít za sebou sílu zelenobílého kotle, jehož energie je zásadní pro hru bojovného mužstva. Vitalita fanoušků se přenáší na trávník, Bohemians bodují převážně díky nasazení, tvrdosti, neústupnosti, agresivitě.

„Jenže zápas bez diváků je úplně bez náboje,“ tvrdí bývalý český reprezentant Tomáš Ujfaluši.

Fanoušci Bohemians 1905 slaví vítězství nad Českými BudějovicemiFoto Michal Beránek (Sport)

Nynější zadák Atlétika Madrid zažil souboj za zavřenými dveřmi v italské lize. Jeho Fiorentina sehrála bez fanoušků duel s Ascoli, navíc na neutrální půdě v Rimini.

„Byla to bída,“ vzpomíná Ujfaluši. „I když to byl mistrák, atmosféra žádná. Vypadalo to spíš jako trénink.“

Podobnou zkušenost má za sebou i Erich Brabec, v současnosti stoper pražské Sparty. Na podzim si zahrál za Ankaragücü utkání turecké ligy na prázdném stadionu Fenerbahce. „Bylo to divné,“ vybavuje si obránce.

Dnes tuto divnost pozná i česká liga.

Olomouc podruhé: Zase rozpačitě?

Na Strahově bude slyšet každé slovo. Bude to výhoda pro hosty? Vždyť jinak by domácí Bohemians hnala horda věrných.

„Nevím, nikdy jsem takovou situaci nezažil,“ reaguje Zdeněk Psotka, trenér Olomouce. „Vůbec si nedovedu představit, jak bude zápas bez lidí na tak velkém stadionu vypadat.“

Kouč podobnou událost nepamatuje, ale jeho Sigma ano. V roce 1996 si zahrála v Poháru UEFA domácí duel s Hutnikem Krakov před prázdnými tribunami.

Vyhrála pouze 1:0 – a hrála příšerně. V odvetě pak podlehla 1:3 a s outsiderem vypadla. „Prohráli jsme si to doma,“ řekl stoper Michal Kovář.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud