2. dubna 2010 • 00:30

Nové obvinění: Obermajer prý prodával zápasy

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V korupční kauze Bohemians Praha vs. Olomouc přituhuje. Jiří Kubíček vyrukoval s obviněním, že Miroslav Obermajer, tedy hráč, který měl převzít úplatek od brankáře Petra Drobisze, prodával zápasy. Ba co víc, odkázal na svědectví člena současného výkonného výboru fotbalového svazu Petra Voženílka. Ten však kontruje, že šlo jen o spekulace.





V úterý Miroslav Obermajer před disciplinární komisí přísahal, že opravdu převzal od Petra Drobisze po utkání Olomouc–Bohemians Praha úplatek ve výši 300 tisíc korun. Teď sám čelí obvinění z toho, že během kariéry prodával zápasy a že to byl důvod, proč musel skončit v Bohemians Praha.

Veřejně to prohlásil Jiří Kubíček, člen vedení olomouckého klubu a šéf legislativní rady Českomoravského fotbalového svazu. „Jeden člen výkonného výboru svazu mi řekl, že má informace o tom, že Obermajer prodává zápasy a je vydíraný,“ tvrdí.

Úsměvy, pohoda, dobrá nálada. Hlavní iniciátoři korupční aféry Karel Kapr (vpravo), Miroslav Obermajer (zády), David Zoubek (uprostřed) a Marek Kincl (vlevo) si prostě dobře rozuměli...Foto ČTK


Deník Sport zjistil, že zmíněnou osobou je Petr Voženílek, člen výkonného výboru za Čechy. Ten včera nepopřel, že s Kubíčkem na tohle téma hovořil, ale obsah soukromého hovoru, o němž si myslel, že zůstane jen mezi nimi, byl prý trošku jiný.

„Šlo o spekulace, devadesát procent toho, co jsem mu v rozhovoru řekl, jsou jedna paní povídala, nic není doloženo,“ pravil Voženílek. „Řekl jsem mu, že se po Praze nese, že Obermajera a Zoubka před časem vyhodili, protože prodávali zápasy. Ale to šlo nejspíš od Bohemky, od Kapra. Obermajera a Zoubka mám rád a nemám indicie, že by byli prodavači zápasů,“ zdůraznil.

Korupční skandál, který rozpoutal kontroverzní podnikatel a majitel Bohemians Praha Karel Kapr, tak dostal další rozměr. Mohl by mít název: znedůvěryhodnění klíčového svědka.

Karel Kapr a Jiří KubíčekFoto Sport


Není třeba připomínat, že olomoucké straně by přišlo vhod, kdyby se prokázalo, že se Obermajer v minulosti dopustil něčeho nekalého. Obermajerovi by v takovém případě nikdo nemusel věřit a navíc by mohl být lehce vydíratelný. Takže by mohl pod nátlakem podepsat svědeckou výpověď o údajné korupci Olomouce. Její šance na vybřednutí z korupční aféry v roli vítěze by tím pádem vzrostly.

Jenže také by to mohlo nabrat opačný efekt. Pokud by byl skutečně Obermajer usvědčen z toho, že se zapojil dříve do manipulace s výsledky, mohl by si kdekdo říct: Aha, tak Olomouc věděla, za kým má jít.

Jiří KubíčekFoto Sport


Jméno Obermajer se ve fotbalových kruzích skutečně netěší pověsti Mirka Dušína. Šušká se o tom, že dotyčný měl před třemi roky sázet proti svému týmu, protože mu v tehdejších vršovických Bohemians nechodily peníze.

Jenže vsaďte si teď na to, kde leží pravda, když relevantní důkazy nejsou? Vše se pohybuje pouze v rovině náznaků a spekulací. K pravdě se bude těžké dopracovat. I proto, že mezi některými aktéry kauzy vládne strach.

Kubíček minulý týden vypovídal na policii, že má obavu o bezpečnost. Do protokolu jedním dechem uvedl, že mu bylo v září 2007 z řad policie sděleno, že se v kriminálním prostředí připravuje vražda důležitého fotbalového funkcionáře.



Není sám, kdo neskrývá obavy. „Kubíček se mě ptal, jestli mě může do toho uvést, jestli budu svědčit proti Kaprovi. Řekl jsem mu, že to nechci, protože nemám s Kaprem dobrý vztah. Řekl jsem mu, Jirko, já mám rodinu, neudělal jsem nic špatného, tak vás prosím, netahejte mě k tomu,“ pravil včera odpoledne Voženílek a pokračoval: „On řekl, že mu jde o holý život, že se bude bránit všemi prostředky. Řekl jsem mu, tak se braňte, ale mě vynechte. Ale už mě uvádí mezi svědky.“

Zajímavý je i nový fakt: Obermajer se čerstvě obrátil na arbitrážní komisi, aby vymohl na Bohemians Praha, s jejímž majitelem Kaprem svědčí proti Olomouci, dluh ve výši 200 tisíc korun za nedošlé výplaty za listopad a prosinec loňského roku a za leden a únor toho letošního. Tedy v době, kdy u notáře podepsal svou výpověď o převzetí úplatku od Drobisze.

„Jelikož je Smlouva platná do 30. 6. 2010 a klub odmítá jakoukoli komunikaci ohledně této záležitosti, obracím se na Vás s žádostí o vyřešení finančního plnění do konce platnosti této Smlouvy,“ napsal Miroslav Obermajer arbitráži. Deník Sport má tento dokument k dispozici.

A teď se v tom vyznejte.

Úsměvy, pohoda, dobrá nálada. Hlavní iniciátoři korupční aféry Karel Kapr (vpravo), Miroslav Obermajer (zády), David Zoubek (uprostřed) a Marek Kincl (vlevo) si prostě dobře rozuměli...
Úsměvy, pohoda, dobrá nálada. Hlavní iniciátoři korupční aféry Karel Kapr (vpravo), Miroslav Obermajer (zády), David Zoubek (uprostřed) a Marek Kincl (vlevo) si prostě dobře rozuměli...


Vstoupit do diskuse
1

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud