15. dubna 2010 • 18:20

Trest pro Střížkov: Šest milionů a minus 20 bodů

Autor: spo
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
Bojovník Šín, tvář nového Baníku. Čím připomíná Ševčíka a kde má strop?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Disciplinární komise fotbalového svazu potrestala tým Bohemians Praha (přeloženo: Bohemku ze Střížkova) odečtem dvaceti bodů v ligové tabulce a pokutou šest milionů korun za znevážení dobrého jména českého fotbalu.



Střížkovský klub pyká za údajnou korupční kauzu, ve které ohlásil přijetí úplatku od Olomouce, a za nesehrání ligového derby s Bohemians 1905.


Navíc majitel Bohemians Praha Karel Kapr nesmí dva roky vykonávat žádnou sportovní funkci, Marek Kincl dva roky nesmí být kapitánem.

Potrestán byl i pořádající klub nesehraného derby: Bohemians 1905 zaplatí za znevážení dobrého jména fotbalu pokutu sto tisíc korun, prezident Lukáš Přibyl poloviční sumu.

Šéf disciplinárky Jiří Golda na tiskové konferenci uvedl, že se fotbalový tribunál vážně zabýval i možností vyloučení Střížkovských z ligy.

"Pokud bychom přikročili k nejpřísnějšímu trestu, ruší se výsledky, což by pohlo s tabulkou, takže jsme se rozhodli pro řešení, které se nedotkne ostatních," popisoval Golda.


Komise "sečetla" střížkovské Bohemce rozpoutání údajné korupční kauzy i nesehrání zápasu s Bohemians 1905.

Podle Goldy majitel klubu Karel Kapr opět nepředložil v kauze Olomouc žádné další důkazy, i když k tomu byl poněkolikáté vyzván. "Pan Kapr nepředložil nic nového ani policii," upřesnil šéf komise. "Nám zase řekl, že potřebuje další týden, že se na tom pracuje," dodal Golda.

Jenže fotbalovým šéfům už s podivným jednáním Kapra došla trpělivost. "Ano, tahá nás za nos," prohlásil Golda na novinářský dotaz.

Navíc vyšlo najevo, že Kaprův argument, kterým vysvětloval své váhání s dodáním důkazů, nemá žádný reálný základ. Šéf Střížkova se hájil tím, že mu předkládat důkazy disciplinárce zakázala policie.

Karel Kapr před sídlem ČMFS
Karel Kapr před sídlem ČMFS


"Na policii mi řekli, že nic takového panu Kaprovi nedoporučili. To mu určitě přitížilo," uvedl Golda.

Jak se kauza údajného úplatku, který měla Olomouc v posledním loňském ligovém kole předat hráčům Bohemians Praha, bude vyvíjet dál, záleží na tom, jestli Karel Kapr nějaké důkazy vůbec dodá.

"Na základě toho, co zatím máme, nejsme schopni Olomouc potrestat," prohlásil šéf disciplinárky. Ale pokud by nakonec vyšlo najevo, že Hanáci skutečně upláceli, na trestu pro Střížkovské se stejně nic měnit nebude.

"Chovají se nestandardně, celou věc ohlásili nepochopitelně pozdě, nespolupracují, trest rozhodně stahovat nebudeme," dodal Golda.

Majitel střížkovského klubu Karel Kapr reagoval na trest nekompromisně. "Na půdě zločinecké organizace, jako je svaz, nemůžete zvítězit," prohlásil s tím, že se bude proti rozhodnutí odvolávat. Disciplinárka také vedle zákazu činnosti udělila Kaprovi pokutu 300 tisíc korun.

Důtku vyfasoval i olomoucký ředitel Jiří Kubíček, který byl potrestán za to, že si nahrával telefonní rozhovor s Petrem Voženílkem. Záznam hovoru pak unikl do médií.

"Pan Kubíček přiznal, že si hovor nahrával, ale popřel, že by ho novinářům dal on," sdělil Golda. "Myslíme si, že není košer, aby si někdo nahrával telefony, když o tom ten druhý člověk neví," dodal.

Disciplinárka vynesla nejtvrdší trest ve své historii. Dosavadním rekordem byla dvoumilionová pokuta pro Slavia, která odešla ze hřiště v zápase s Libercem, ale utkání nakonec dohrála.

Vstoupit do diskuse
2

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud