Karel Häring
1. května 2010 • 12:00

Baník - Sparta? Srovnání rivalů přeje remíze

Autor: Karel Häring, Aleš Roll
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
Roboti místo trávníkářů? V bundeslize už tréninková hřiště sečou i automaticky
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vyrovnanost. To slovo se line napříč všemi debatami a rozbory nejsledovanějšího duelu jarní části mezi Baníkem Ostrava a pražskou Spartou. Už za dva dny vypukne na Bazalech nefalšovaná fotbalová bitva, která může jejího vítěze přiblížit mistrovskému snu. Kdo k tomu má blíž? Málokdo je schopen říct jednoznačný verdikt. Vyrovnanost obou aktérů potvrzuje i porovnání Sportu v šesti kategoriích.



Standardní situace: vládne Lukeš

Oba týmy na standardní situace hodně spoléhají. Je to jejich silná zbraň. Baník je v nich přesto o chloupek úspěšnější. Skóroval z nich v patnácti případech z celkem čtyřiceti vstřelených gólů (37,5 %), Sparta ve dvanácti z čtyřiatřiceti (35 %). Co se týče exekutorů standardních situací, jsou na tom oba celky rozdílně.

Baník má totiž jednoznačného krále - Martina Lukeše. Pokud je na hřišti, stará se o ně prakticky výhradně on. Jen výjimečně se k nim dostane třeba Daniel Tchuř. Po trestných kopech a rozích zahrávaných Lukešem skóroval ostravský celek dvanáctkrát (30 %). Ve Spartě se o tuto činnost dělí více hráčů. Góly však padaly především po standardních situacích Igora Žofčáka (4x) a Martina Zemana (4x).


Ostrava 1 Sparta 0





Gólové akce: Sparta hraje převážně středem

Z analýzy gólových akcí vychází jasná věc - Sparta sází na hru středem pole. Po kombinaci tímto prostorem vstřelil letenský celek vůbec nejvíc branek - celkem 14 (41 %). Po akcích ze stran se Letenští prosadili jen čtyřikrát, z pravého křídla to bylo třikrát, z levého pouze jedinkrát! Zbylé branky padly z penalt (3), po standardních situacích (12) a jedna po autovém vhazování.

To Baník může nabídnout mnohem pestřejší přehlídku gólových nápadů. Po akcích ze stran skórovali Ostravané třináctkrát (32,5 %), poměrně vyvážené je i využití obou křídel (5x zleva, 8x zprava). Středem hrací plochy prošli ke gólovému zakončení dvanáctkrát (30 %). Zbývající zásahy přišly po standardních situacích (37,5 %). Co se týče asistencí, nejlepším nahrávačem je v týmu Sparty Igor Žofčák (5), v Baníku s výraznou převahou vede nepostradatelný Martin Lukeš (15).

Ostrava 1 Sparta 0

Ostravská děkovačka v LiberciFoto Jaroslav Legner (Sport)



Defenziva: Řepka má mírně navrch

Ti dva toho mají hodně společného. Oba už v tomto roce oslavili šestatřicáté narozeniny, jak René Bolf, tak Tomáš Řepka patří k nejvýraznějším postavám na hřišti i v kabině (z hlediska respektu). Těžko se určuje, kdo je pro svůj tým důležitější. Stoper Sparty chyběl Letenským v lize jen dvakrát a během jeho absence získal tým jen čtyři body (66 %) - jednou inkasoval. Bolf chyběl v šesti utkáních, Baník z nich vytěžil 13 bodů (72 %) a obdržel pět branek.

Celková čísla hovoří ve prospěch Řepky. Soupeři Sparty našli cestu do sítě jen jedenáctkrát, baníkovci inkasovali o deset zásahů více, na jaře je však poměr vyrovnanější (4:6). Bolfovou útěchou v mikrosouboji stoperů je počet ligových gólů. Oba stopeři jsou skvělí hlavičkáři, ostravský bek však umí ve vzduchu nejen „odtrkávat“, ale i zakončovat. V Gambrinus lize nastřílel 25 branek, Řepka jen 10.

Ostrava 0 Sparta 1

Erich Brabec (vlevo) a Tomáš Řepka se radují z výhry v derbyFoto Michal Beránek (Sport)





Umění otáčet zápasy: Sionko a spol. jsou na tom lépe


Jak si počínají oba celky, když se v utkání dostanou do úzkých, tedy ve stavu, kdy inkasují jako první, případně ještě v závěru nevedou? V rámci ligy patří k nejlepším. Oba trenéři mohou být spokojení, že jejich mužstva v této sezoně nezažila často průběžný stav 0:1.

Sparta pětkrát, Baník dokonce jen čtyřikrát. Ovšem Letenští mají vyšší procentuální úspěšnost (60 %) v tom, jak se z této šlamastyky dostat. Třikrát to dotáhli k remíze (v Brně, s Ostravou, v Plzni) a dvakrát k vítězství (na půdě Bohemians Praha, v Boleslavi).

Ostrava má pouze padesátiprocentní úspěšnost. Otočila zápasy v Českých Budějovicích a se Slováckem. Oba nedělní soupeři dokážou rozhodovat zápasy v závěru, Baník nastřílel v poslední čtvrthodině devět gólů, tři z nich byly vítězné. Sparta skórovala osmkrát, třikrát si tím zajistila výhru, dvakrát alespoň remízu.

Ostrava 0 Sparta 1




Žolíci: Sparta jich našla více

Pokud zápas rozdělíme do šesti čtvrthodinových úseků, pak statistiky ukazují, že oba celky střílí nejvíce branek v tom posledním. Jaký na tom mají podíl střídající hráči? Kdo má kvalitnější lavičku směrem do ofenzivy? I v tomto případě jsou si oba rivalové téměř rovni. Kouč Baníku Miroslav Koubek se mohl pochválit za gólové střídání ve čtyřech utkáních: dvakrát se jako žolík prosadil Vydra, jednou Zeher a Kraut.

Sparťanský trenér Jozef Chovanec měl šťastnou ruku v pěti případech. Třikrát poslal Wilfrieda do hry z lavičky a útočník Pobřeží slonoviny se trefi l dvakrát. Stejný počet gólů zaznamenal Kadlec coby střídající (ovšem v deseti zápasech). Jednou se jako náhradník prosadil Žofčák. Shodou okolností z pokutového kopu vyrovnal podzimní bitvu Sparty s Baníkem (1:1).

Ostrava 0 Sparta 1

Tomáš Řepka v objetí s maskotem Sparty, vlevo Wilfried, vpravo Kozáčik a VacekFoto Jaroslav Legner (Sport)




Mladé pušky: Vydrovi stačí míň

Sparta i Baník mají v týmu borce, kterým se věští velká budoucnost. V květnu osmnáctileté útočníky Matěje Vydru (Ostrava) a Václava Kadlece (Sparta). Jejich srovnání vyznívá mírně pro baníkovského mladíka. Ten sparťanský vede na počet branek v sezoně, dal jich pět, zatímco Vydra jen čtyři. Ovšem ten přišel do Ostravy teprve v zimní pauze.

Na jeden gól tak potřebuje výrazně méně minut než jeho letenský protějšek. Vydrovi stačí na gól 169 minut, Kadlecovi 267. Baníkovec je úspěšnější, i co se týče gólových asistencí, má dvě, mladý sparťan jen jednu. Kadlec ovšem vstřelil více gólů, které rozhodly o bodech, jeho branky (vítězné a vyrovnávací) přinesly klubu celkem sedm bodů, Vydrovy zásahy zatím znamenaly jen body tři.

Ostrava 1 Sparta 0

CELKOVĚ Ostrava 3 Sparta 3

Adam Varadi slaví jediný gól BaníkuFoto Barbora Reichová (Sport)


OSTRAVA - SPARTA
Výkop: NEDĚLE 18.25 (ČT 4)

Vzájemná bilance: 8 - 8 - 17, 32:56

Poslední duel: Sparta-Ostrava 1:1

Ostrava se pyšní sérií šesti výher, její soupeř zase v lize za celou sezonu neprohrál. „Baník je na vítězné vlně, lidi od něj budou chtít vítězství. Ale ať dopadne výsledek jakkoli, nelze šťastnějšího považovat za mistra. Budou zbývat ještě tři kola,“ upozornil kouč Pražanů Jozef Chovanec.

TIP SPORTU

30 % 40 % 30 %

OSTRAVA
Baránek - Řezník, Neuwirth, Bolf, Neves - Lukeš, Marek, Lička - Mičola, Varadi, Vydra.
Absence: -.
Nejlepší střelec: Lička 7

SPARTA
Kozáčik - Kušnír, Brabec, Řepka, Pamič - Hoheneder - Sionko, Kucka, Žofčák, Kadlec -Wilfried.
Absence: Blažek, Hušek, Střeštík (vš. zranění), Pamič (nejistý start). Nejlepší střelec: Wilfried 7

Erich Brabec (vlevo) a Tomáš Řepka se radují z výhry v derby
Erich Brabec (vlevo) a Tomáš Řepka se radují z výhry v derby





Vstoupit do diskuse
1

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud