1. června 2010 • 22:35

Puč ve Slavii: Vyhazov Doležala, návrat Jarolíma

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

K fotbalistům Slavie Praha se vrací trenér Karel Jarolím, který na konci března kvůli špatným výsledkům odstoupil. Z funkce generálního ředitele dnes představenstvo klubu odvolalo Petra Doležala, kterého nahradí dosavadní bezpečnostní manažer Českomoravského fotbalového svazu Miroslav Platil.



Jarolím měl ve Slavii stále platnou smlouvu. Již minulý měsíc se spekulovalo o jeho návratu, ale 18. května představenstvo oznámilo, že v příští sezoně mužstvo nepovede. Nakonec rozhodnutí změnilo.

"Dosavadní trenér František Cipro se vrátil na pozici hlavního skauta klubu a představenstvo se shodlo na tom, že pokud má Karel Jarolím platnou smlouvu, bude nejlepším řešením současné situace její naplnění," uvedl dnes předseda představenstva Tomáš Rosen v prohlášení.

Jarolím se na lavičku týmu vrací po 62 dnech. "Nabídku jsem zvažoval několik dní. A přiznám se, že jednoduché rozhodování to skutečně nebylo. Vzhledem k tomu, v jaké situaci Slavia je, by mi přišlo vůči jejímu vedení nefér, kdybych nabídku nepřijal a neudělal vše pro návrat klubu do špičky českého fotbalu a na evropskou scénu," řekl Jarolím.

Očekává rozporuplné reakce. "Ale rád bych přesvědčil nejen všechny fanoušky, že udělám vše pro to, aby Slavia opět vyhrávala," uvedl na klubovém webu.

Slavia, který v uplynulých dvou letech získala pod Jarolímovým vedením mistrovský titul, má za sebou nejhorší sezonu v historii samostatné ligy. V nejvyšší soutěži skončila sedmá, z poháru vypadla v semifinále a po 19 letech se neprobojovala do evropských pohárů.

Jarolím se funkce ujme okamžitě, aby se sportovním ředitelem Michalem Šrámkem připravil podobu kádru pro příští sezonu. Tým se sejde poprvé k letní přípravě 7. června.

Karel Jarolím a Petr Doležal (vpravo) po prohře s Baníkem Karel Jarolím a Petr Doležal (vpravo) po prohře s BaníkemFoto Michal Beránek (Sport)


"Nebylo jednoduché najít východisko ze situace, ve které se Slavia nachází. Proto mě těší, že jsem od vedení Slavie dostal důvěru a mohu pokračovat v práci, kterou jsem před pěti roky začal. Přiznávám, že takové rozhodnutí vedení v sobě nese i pořádný kus odvahy," prohlásil na klubovém webu Jarolím, který Slavii vedl poprvé už v letech 1999 až 2001.

Staronový kouč věří, že naváže na své úspěšné období. "A že vrátíme Slavii tam, kde byla před rokem nebo dvěma. Naším cílem pro příští ročník nemůže být nic jiného než taková pozice v ligové tabulce, která Slavii vrátí do evropských pohárů. A hned kousek za tím je pochopitelně zisk titulu," uvedl Jarolím.

Uplynulé dvě měsíce prý hlavně psychicky odpočíval. "To se mi povedlo a jsem v plné síle," tvrdí. Absolvoval však i týdenní stáž v Mnichově u týmu Bayernu. "Byl jsem stále pod smlouvou ve Slavii, proto jsem se snažil čas po svém odchodu od prvního mužstva využít také pracovně , dodal.

Změnou na postu generálního ředitele vyústily rozpory mezi spolumajiteli klubu Doležalem a Tomášem Rosenem, který je předsedou představenstva. Hlavním mezníkem bylo březnové odvolání kouče Jarolíma, které prosadil Doležal.

"Rozcházíme se v dobrém," tvrdí Rosen. "V posledním období se však přece jen objevily názorové neshody na směřování klubu i týmu," konstatoval.

Doležalův nástupce Platil pracoval posledních pět let jako bezpečnostní ředitel ČMFS. Na svazu je i členem odborné komise, která se zabývá bezpečností na stadionech a po dohodě s předsedou ČMFS Ivanem Haškem v ní zůstane.

Doležal byl ve Slavii od února 2006, kdy se stal generálním sekretářem. Předtím působil ve funkci ředitele legislativy ČMFS. Na post ředitele klubu se posunul v září téhož roku po odchodu Vladimíra Lešky.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud