Richard Šíma
28. února 2011 • 12:32

Fanoušci Baníku chystají protest proti radnici

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
VŠECHNA VIDEA ZDE

Protest proti postoji ostravské radnice vůči fotbalu chystají na dnešní zápas proti Spartě fanoušci Baníku. Nebudou před začátkem zápasu zpívat tradiční klubovou hymnu a prvních pět minut duelu hodlají strávit naprostým mlčením. Protestní akce se má za každou cenu obejít bez násilností, to fans z kotle zdůrazňují.



Bude to protest proti radnici a zároveň také test jednoty fans ostravského Baníku. Tak dnešní „mlčení navzdory“ příznivci klubu na svých webových stránkách prezentují.Zároveň zdůrazňují, že další protestní akce budou následovat.

Vše odstartovalo oznámení ostravského primátora Petra Kajnara a jeho náměstka Jiřího Srby, kteří minulý týden sdělili veřejnosti, že se ve městě plánovaný fotbalový stadion stavět nebude.

Navzdory všem předchozím slibům. „Vyzýváme tímto všechny přítomné fanoušky, kteří nesouhlasí s rozhodnutím radnice, aby nezpívali tradiční úvodní hymnu, v prvních pěti minutách zápasu nefandili a byli zticha. Kvalitní support odstartujeme až po protestní pětiminutovce,“ píše se na stránkách Chachari.cz.

„Je nutné ukázat především jednotu baníkovských fans a vyvarovat se jakýchkoliv násilných protestů. Ty by se primátorovi, který nazval čtyři tisíce baníkovců z protestního pochodu za radikály, pouze hodily do krámu,“ píše autor textu na fanouškovském webu.

Slzný plyn na dvacet minut přerušil i samotný zápas
Slzný plyn na dvacet minut přerušil i samotný zápas

Ostravský kapitán Martin Lukeš s formou protestu, jaký příznivci Baníku pro zítřek zvolili, souhlasí. „Mají přece právo vyjádřit svůj názor. A pokud to není házením dlažebních kostek, je to určitě v pořádku,“ pravil Lukeš, jenž se také netají zklamáním z toho, že ostravská radnice svůj slib nesplnila.

„Kdyby to ticho trvalo třicet minut, mohlo by to ovlivnit zápas. Ale pět minut je úplně v pořádku,“ pravil kapitán Baníku, jemuž samozřejmě neuniklo, že ostravští fans skandováním dali svou nevoli s rozhodnutím radnice najevo už v průběhu generálky Baníku s Ružomberkem.

„Vím, že provolávali hesla proti radnici. Trochu jsem ale nechápal, proč uráželi i majitele klubu. Co ten má více udělat? Má ty radní přemlouvat nebo si před ně kleknout? Myslím si prostě, že nějaké urážky směrem k majiteli klubu ze strany fanoušků v pořádku nebyly. Já jim aspoň nerozuměl,“ dodal ještě Lukeš.

Vstoupit do diskuse
1

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud