28. února 2011 • 19:21

Sparta nezaváhala, Baník sundal Kweuke

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Fotbalisté Sparty dokázali v úvodním jarním kole odpovědět na sobotní výhru Plzně a po vítězství 2:0 v Ostravě dál ztrácejí na vedoucí Viktorii čtyři body. Osmou výhru venku za sebou dnes zařídil obhájcům titulu dvěma trefami útočník Leonard Kweuke. Pražané si tři body z Bazalů odvážejí po pěti letech.



Kouč Jozef Chovanec, který kvůli trestu sledoval zápas z tribuny, mohl mít z nástupu svých svěřenců radost. Sparta začala hodně aktivně a už ve čtvrté minutě se po přistrčení Keriče ocitl ve vyložené šanci Kweuke, ale gólmana Daňka neprostřelil.

Fanoušci na Bazalech na protest proti postupu radnice v otázce nového stadionu byli pět minut úplně zticha a jakoby komorní atmosféra dolehla i na Baník, který byl v úvodní čtvrthodině v útlumu.

Přesto měla sparťanská branka namále: po trestném kopu Lukeše Podaný hlavou protáhl míč za sebe a ten jen těsně minul pravou tyč.

Pražané jinak působili fotbalovějším a sehranějším dojmem. K vedení jim však pomohl domácí Lukeš, po jehož nepodařeném centru vyrazila Sparta ve 21. minutě do přečíslení, Matějovský s Keričem vyšachovali jediného ostravského beka a Kweuke snadno posunul míč do prázdné branky.

Domácí byli v ofenzivě dost bezzubí. Ze hry si vypracovali jedinou zajímavou situaci, ale Zeherovu hlavičku lapil v 37. minutě Blažek.

Historie se opakovala. I úvod druhé půle obstaral Kweuke, který obešel Nevese, ale před gólmanem si dal míč daleko od nohy.  Sparta v úvodním náporu spálila ještě dvě obrovské možnosti a obě Kerič. Poprvé ho vychytal Daněk, vzápětí šel chorvatský fotbalista znovu sám na branku, ale kličku přetáhl a z úhlu hodně minul.
Varadi se snaží obrat o míč Matějovského.
Varadi se snaží obrat o míč Matějovského.

Domácí pak potlačili převahu soupeře, ale jejich komplikovaná finální fáze neměla šanci na úspěch. Hrozili proto hlavně ze standardních situací a Šmejkal dokonce v 60. minutě po rohu obloučkem trefil břevno.

Baník se v závěru přece jen dostal do tlaku. Neves se v 75. minutě dral za vyrovnáním, ale Blažek vyběhl včas a jeho střelu zblokoval.Na druhé straně nepojistil výhru ani Kweuke, který po dalším rychlém kontru znovu jen nechal vyniknout Daňka.

Neúnavný africký hrot dělal domácí obraně značné starosti. Deset minut před koncem si pohrál s Bolfem, ale další sólo zakončil nepřesnou střelou.Teprve třetí samostatný nájezd na Daňka, byť zaváněl ofsajdem, už Kweuke technickou střelou proměnil v sedmý ligový gól v sezoně a zpečetil výhru hostů. Ostrava tak doma prohrála potřetí v řadě.

FC Baník Ostrava - AC Sparta Praha 0:2 (0:1)

Branky: 21. a 89. Kweuke. Rozhodčí: Drábek - Kordula, Jiřík. ŽK: Šenkeřík, Šmejkal (oba Ostrava). Diváci: 8133.

Sestavy:

Ostrava: Daněk - Řezník (35. Frejlach), Bolf, Neves, Šmejkal (88. Kraut) - Marek, Hušbauer - Varadi, Lukeš, Fantiš - Zeher (56. Šenkeřík). Trenér: Marko.

Sparta: Blažek - Kušnír (53. Zápotočný), Brabec, Řepka, Pamič - Abena - Kerič (90. Lačný), Kladrubský (78. Sionko), Matějovský, Podaný - Kweuke. Trenér: Hašek.

HLASY PO UTKÁNÍ
Ostravský trenér Karol Marko neviděl porážku úplně černě. "Není to tragédie, nikdo nic neodflákl. Byly tam chyby, ale hráči ukázali nasazení a chuť," řekl Marko.

Podle něj měl Baník největší nedostatky v úvodu. "Byli jsme daleko od soubojů, v nichž jsme chtěli získávat míče, nešla nám rozehrávka. Nebylo to ono. Dostali jsme ještě hloupý gól po dost velké taktické chybě," uvedl.

Druhý poločas už prý byl ze strany domácích kvalitnější. "Dostali jsme se do hry. Se Šenkeříkem přišla dynamika, získali jsme střed pole, ale chyběl důraz v šestnáctce. Když už, tak se pískaly útočné fauly," řekl Marko.

"Druhý poločas jsme hráli na půlce Sparty, která však hrozila Keričem a Kweukem. Hráli jsme na riziko. Měli jsme tam i nějaké náznaky šancí, ale neskórovali. Zápas nebyl takový, jak jsme si představovali," uznal ostravský trenér.

Sparta zvládla jarní ligovou premiéru v Ostravě i bez potrestaných Pekharta, Kadlece, Vacka a kouče Jozefa Chovance. "V první půli jsme mohli být spokojeni s jednotlivci. Míň už s tím, že jsme nedali druhý gól, po kterém by soupeř kladl menší odpor," konstatoval trenér Martin Hašek,který hosty vedl jako hlavní kouč.

Sparta hlavně ve druhé půli zahodila řadu šancí, což se jí však nakonec nevymstilo.

"Ve druhém poločase jsme znovu neproměnili několik šancí a pak přišla pasáž, kdy jsme měli problémy. Kondičně nám ve středu hřiště odešel Kladrubský, trochu i Abena a přestali jsme vyhrávat odražené míče. To byl úsek, kdy to vypadalo, že bychom mohli inkasovat. Začalo se hrát nahoru-dolů a to jsem nechtěli. Naštěstí to netrvalo dlouho a druhý gól jistil naši výhru," řekl Hašek.

Přestože Chovanec měl několikrát během utkání u ucha mobilní telefon, s Haškem prý v kontaktu nebyl. "V průběhu jsme nekomunikovali. Radili jsme se před utkáním a o poločase," uvedl Hašek.
Vstoupit do diskuse
3

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud