23. dubna 2011 • 03:19

Klíč ke Slavii ENIC. Vycouval, nebo ho vyšplouchli?

Autor: Aleš Roll
Vstoupit do diskuse
4
TOP VIDEA
SESTŘIH: Slavia - Baník 5:0. Kanonáda na úvod nadstavby, zářili Schranz a Chytil
SESTŘIH: Arsenal - Bournemouth 3:0. Povinnost splněna, rozhodl Saka z penalty
VŠECHNA VIDEA ZDE

ENIC jako klíč ke Slavii? Někdejší majoritní vlastník tvrdí, že je stále majitelem klubu. I tento soudní spor odrazuje případné zachránce červenobílých. Z klubu prý ENIC vyšplouchla valná hromada v roce 2008. Je ovšem možné, že britská společnost akcie sama převedla na jiný subjekt již v roce 2006.



Je to pořádně zamotaný uzel. A bude zajímavé sledovat, jestli ho vůbec někdo rozmotá. Pokud ne, bude to pro Slavii přítěž. ENIC totiž drží potenciálního investora „sešívaných“ v šachu.

Ten riskuje, že majetek, který koupí od stávajícího vlastníka, ztratí za pár let v mezinárodní arbitráži.

ENIC vstoupil do Slavie v roce 1997. Do čtyř let se stal majitel necelých 97 procent akcií klubu. Nyní upozorňuje na to, že o většinový balík přišel v lednu 2008 na valné hromadě, na niž prý nebyl pozván. Proto tvrdí, že je stále vlastníkem klubu. Soud v Česku prohrál, ten anglický mu však dal za pravdu.

Jenže podle slov někdejšího bývalého generálního ředitele červenobílých Petra Doležala to bylo jinak. Majoritu prý ENIC ztratil již dříve. V prosinci 2007 totiž server euro.cz oznamuje, že 61 procent akcií Slavie drží česká finanční a poradenská společnost Key Investments a že ENIC se stává minoritním podílníkem.

Akcie na trase Slavia-ENIC
Říjen 1997
Vstup společnosti ENIC do Slavie. Za 120 milionů korun koupila 54 procent akcií.

2001
Dokončení navýšení podílu ENIC v klubu na 96,7 procent akcií

Září 2006
UEFA zkoumá, jestli ENIC není majoritním vlastníkem Slavia a zároveň Tottenhamu, neboť oba celky svedl proti sobě los Poháru UEFA. Evropská fotbalová federace dává dvěma zápasům zelenou, protože zjistila, že ENIC nedrží v anglickém klubu většinu.

Prosinec 2007
Generální ředitel Slavie Petr Doležal oznamuje, že Slavii koupil nový většinový majitel. Zároveň však zdůrazňuje, že už se tak stalo před rokem a půl a že 61 procent akcií pro něj zatím spravuje česká finanční a poradenská společnost Key Investments. ENIC si podle Doležala podržel 31 procent akcií.

Leden 2008
Na valné hromadě byl v nepřítomnosti zástupců ENIC navýšen základní kapitál Slavie nepeněžitým vkladem o pojistky hráčů. Britská společnost tvrdí, že tím přišla podvodně o majoritu v klubu.

Únor 2008
Slavia hraje opět s Tottenhamem v Poháru UEFA. Nyní už je ENIC majoritním vlastníkem Tottenhamu, ale ztratil většinu ve Slavii.

Duben 2011
ENIC deklaruje, že se stále považuje za většinového vlastníka Slavie. A dodává, že za to bude u soudů bojovat do posledního dechu. Společnost se chce v případě nutnosti obrátit i na mezinárodní arbitráž.

„Divím se, že to někdo vytáhl až nyní,“ prohodil tehdy Doležal s tím, že Key Investments spravuje majoritní balík akcií již delší dobu a to konkrétně od května 2006. Pokud by to byla pravda, pak by napadal ENIC valnou hromadu z ledna 2008 pro ztrátu majority marně, v tu dobu už ji totiž možná neměl.

Jenže Key Investments balík akcií ve skutečností neovládala, pouze ho spravovala pro svého klienta. Po spekulacích, že skutečným vlastníkem je finanční skupina PPF či expremiér Stanislav Gross, vydala Slavia prohlášení, že reálnými majiteli jsou členové představenstva Doležal a Tomáš Rosen.

Některé zdroje však hovořily o tom, že majitelem zůstal nadále ENIC, který se měl přepsáním akcií na jiný subjekt pouze snažit obejít pravidlo UEFA, podle nějž nesmí jedna firma vlastnit dva kluby v jedné soutěži.

Britové drží již od roku 2001 podíl v Tottenhamu a oba kluby se v roce 2006 probojovaly do Poháru UEFA. Startovat tak v soutěži podle regulí mohl jen jeden, a to nejspíše Slavia, protože měla v té době vyšší koeficient.

Na druhou stranu ENIC nemusel slávistické akcie na nikoho přepisovat, protože se podle všeho majoritním vlastníkem Tottenhamu stal až v roce 2007. Takže v Poháru UEFA mohly klidně startovat oba kluby.

„Všechny týmy v soutěžích UEFA musejí doložit své majetkové poměry. Když majitel jednoho klubu vlastní přes 51 procent v jiném, musel by jeden z nich ze soutěže odstoupit. Museli jsme to s Tottenhamem, Slavií a ENIC prověřit, ale nevidíme tam žádný problém,“ uvedl v létě 2006 William Gaillard, mluvčí UEFA.

Oba celky se v Poháru UEFA střetly ještě v únoru 2008. Vlastnické role z pohledu ENIC se zde již obrátily. Britská společnost už totiž byla většinovým podílníkem ve „spurs“, ztratila však majoritu ve Slavii.

To se mohlo stát již v roce 2006 při údajném převodu většinového balíku akcií na Key Investments, nebo až v lednu 2008 na valné hromadě červenobílých, kterou ENIC napadá a kvůli níž se soudí.

Tvrzení ENIC, že je stále vlastníkem Slavie, s sebou přináší jinou věc. Kdyby se mu to totiž podařilo prokázat, uznal by tím rovněž, že duely Tottenhamu a „sešívaných“ v únoru 2008 v Poháru UEFA byly sehrány podvodně. Tehdy už totiž ENIC držel 68 procent akcí „spurs“, tedy většinu, stejně jako ve Slavii.

V celé kauze je až příliš mnoho otazníků. A právě nejasnosti odrazují možné spasitele Slavie.

Očima ENIC: Jsme vlastníky Slavie!
„Firma ENIC byla a je oprávněným vlastníkem Slavie. Ti, co o sobě prohlašují, že jsou majiteli, zdá se, že si vydali podvodně akcie sami sobě. ENIC má skutečné akcie v úschově u svých právníků, kde byly vždy. ENIC neuznává jakoukoliv valnou hromadu anebo současné ředitele a představenstvo. Oni zaujali pozice a ženou klub do záhuby.
Nemůžeme komentovat naše právní kroky, ale Slavii jsme finančně podporovali od roku 1997. Z klubu je nyní vyváděn majetek a nejsou žádné navazující investice. ENIC je dlouhodobým investorem v různých zemích. Nepochybně integrita firemního, právního a obchodního prostředí určuje přitažlivost zemí pro přicházející investice. Česká republika si určitě neudělá dobrou službu, když jakkoliv podpoří situaci, kdy si někdo může přisvojit nějaký majetek podvodem. Není náhoda, že fotbal ve Velké Británii je oceňován a je do něj investováno obchodními partnery z celého světa. Nikdy nebudete mít v České republice takový úspěch, pokud dopustíte, aby takové chování pokračovalo.
ENIC půjčil klubu miliony eur, které jsou platné a splatné. Současné „představenstvo“ se neustále snaží odvolávat na bázi jurisdikce s cílem zabránit splacení, jak slíbili. Výsledkem je, že jsme museli absolvovat složitou soudní cestu, takže se dnes už nemohou nikam schovat. Spory nebyly o tom, zda se má, nebo nemá platit. Z jejich strany šlo pouze o zdržování.“

Matthew Collecott
ředitel společnosti ENIC

Vstoupit do diskuse
4

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud