Karel Häring
18. května 2011 • 13:23

Mistrovská horečka Plzně: na Baník je vyprodáno!

Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

V Plzni naplno propukla fotbalová horečka. Sobotní duel 29. kola s Baníkem Ostrava (17.30), po němž může Viktoria slavit historicky první titul, je už od pondělí vyprodaný. Za třemi body tak požene fanoušky přes sedm tisíc příznivců.



Do modré a červené by se mohl zahalit stadion ve Štruncových sadech během sobotního duelu Plzně s Baníkem. Fanoušci plánují akci a vyzývají ostatní, aby se oblékli barevně podle toho, na jaké tribuně sedí.

Šedesát osm bodů, to je hodnota, která zajišťuje Viktorii Plzeň první mistrovský titul v její stoleté historii. Nyní jich má na kontě šestašedesát, takže v případě sobotní výhry nad Baníkem využije první ze dvou mečbolů.
Hráči i fanoušci věří, že se to povede hned napoprvé proti ostravskému Baníku. A příznivci se už na mimořádný zápas připravují.

„Na našich stránkách jsme vyzvali lidi, ať ti, co přijdou na nekryté tribuny, mají na sobě červenou barvu, zatímco ti na krytou ať si oblečou modrou. Taky připravujeme nějaké choreo,“ slibuje Roman Bakala, šéf fanoušků Plzně.


Město, ve kterém má z hlediska zájmu dlouhodobě navrch hokej, teď žije fotbalem. Poprvé v tomto ročníku, ale i řadu let nazpět, je duel vyprodán s několikadenním předstihem.

„Lístky šly do prodeje na začátku minulého týdne a tohle pondělí dopoledne zmizely i ty poslední,“ říká Jaromír Hamouz, obchodní ředitel klubu s tím, že obrovský nárůst zájemců o vstupenky zaznamenali po skončení sobotního duelu v Teplicích, který svěřenci trenéra Vrby vyhráli 1:0. „Fanoušci si mohli lístky zarezervovat a celá řada z nich to udělala.“

„Ta euforie ve městě je znát, ale cítím ji nejen po Teplicích, ale už v průběhu celého jara. Lidé nás poznávají, přejí úspěch. Snad už to nějak dotáhneme a Plzeň nebude jen hokejovým, ale i fotbalovým městem,“ přeje si obránce David Limberský.

Pro rodinu a své známé obstaral třicet vstupenek, otáčet se museli i další hráči. „Všichni poctivě shání lístky, měl jsem poptávku na nějakých šedesát,“ přiznává Pavel Horváth s tím, že nemůže uspokojit všechny. „Dám je hlavně těm, kteří chodili během celého roku.“

Plzeň snadno přehrála Mladou Boleslav a znovu vede o čtyři bodyFoto Jaroslav Legner – Sport
Fanoušci, kteří se na omezenou kapacitu stadionu ve Štruncových sadech nevejdou, vezmou zřejmě útokem plzeňské restaurace a bary, které už začínají avizovat sobotní „live“ vysílání. Klubu se také ozvalo několik firem, jež projevily zájem o nainstalování velkoplošné obrazovky v centru města. Podle Hamouze probíhají jednání, dosud však nebyla dořešena.

V Plzni zatím nechtějí mluvit o tom, jestli mají alespoň v hrubých obrysech naplánovány oslavy. Hlavní důvodem je pověrčivost. „Bavili jsme se o tom, ale došli jsme k tomu, že nemá cenu něco plánovat. Byl by to hřích,“ komentoval to Horváth.

I Bakala je opatrný. „Baníku o nic nejde, proto může hrát s klidem. Víte, jak to ve sportu je, čím víc chcete, tím to jde hůř. Euforie i očekávání jsou obrovská a nervozita narůstá. Předpověď říká, že bude nádherné počasí...“
V takřka stejné situaci byl před devíti lety Liberec. Ve 29. kole hostil Brno, kterému o nic nešlo, a výhra mohla Slovan v případě klopýtnutí Žižkova usadit na trůn. Místo oslav panovaly rozpaky po remíze 3:3. I tehdy byl krásný jarní den...

Šéf plzeňských fans ví, že hráči se budou muset vyrovnat s obrovským tlakem, ale věří, že se dočká. „Pro nás skalní je to tak mimořádná věc, že to slovo na,t‘ ani nedokážu vyslovit. Když to ale opravdu klapne, tak já nevím, Plzeň snad spadne...“

Oslavy plzeňských fotbalistů po cenné venkovní výhře 1:0 nad Teplicemi
Oslavy plzeňských fotbalistů po cenné venkovní výhře 1:0 nad Teplicemi

Vstoupit do diskuse
2

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud