24. května 2011 • 19:05

Slavia uspěla s odvoláním, zůstává v lize

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
12
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Fotbalová Slavia uspěla s odvoláním proti neudělení profesionální licence pro příští ročník první ligy. Licenční tribunál ČMFS v čele s předsedou svazu Ivanem Haškem dnes Pražanům licenci dodatečně udělil, klub z Edenu tak bude moci i v další sezoně hrát nejvyšší soutěž.



Úspěch s odvoláním slaví i Ústí nad Labem, které po sestupu z nejvyšší soutěže usilovalo o start ve druhé lize. Tribunál mu povolil odehrát příští sezonu na vlastním stadionu, který jinak nesplňuje podmínky.

Slavia ve spolupráci s nynějším většinovým akcionářem klubu skupinou Natland Group podle Haška splnila všechny čtyři chybějící body, kvůli kterým na začátku května nedostala licenci v původním termínu. Doložila bezdlužnost vůči hráčům a zaměstnancům k poslednímu dni předešlého roku, bezdlužnost vůči státu, vlastnickou strukturu a finanční plán pro další sezonu.



Natland oznámil, že nyní drží 51 procent slávistických akcií a že třetinový podíl v klubu má bývalý ministr dopravy Aleš Řebíček.

"Všechny čtyři dokumenty, které byly potřeba pro udělení licence, Slavia dodala. Osmnáctého května byla předložena struktura a seznam akcionářů klubu, 23. května byla doložena bezdlužnost za rok 2010 s tím, že do 30. června bude splátkový kalendář za rok 2011," řekl Hašek na tiskové konferenci.

"Zatřetí Slavia formou výpisu z bankovního převodu potvrdila uhrazení závazků vůči státu a začtvrté jsme dostali prohlášení auditora, doklady o výši vlastního kapitálu a doklady o hospodářském výsledku majoritního vlastníka," uvedl předseda svazu.

Dnešní jednání podle něj mělo jasný průběh a všichni čtyři členové tribunálu - Hašek, ředitel oddělení profesionálního fotbalu ČMFS Ivo Lubas, generální sekretář Rudolf Řepka i zástupce legislativního oddělení Jan Obst hlasovali pro udělení licence.

Generální ředitel Slavie Miroslav Platil připustil, že se mu hodně ulevilo. Klubu totiž hrozilo, že poprvé od sezony 1964/65 nebude startovat v první lize. "Jsem rád, že to dopadlo dobře. Společnost je zachráněná a teď ji musíme doléčit," řekl novinářům po zasedání tribunálu.

Koreš se raduje z vedoucí brank
Koreš se raduje z vedoucí brank

"Ztráta licence by byl opravdu velký problém a cesta záchrany by pak byla daleko trnitější a delší. Nevyhráli jsme žádnou válku, překročili jsme jeden z dílčích problémů, i když významný. Teď musíme pracovat dál se stejným zaujetím jako dosud," uvedl Platil, podle kterého by se měl rozpočet Slavie pro příští sezonu pohybovat přibližně ve výši 100 milionů korun. Natland by měl přispět asi 40 miliony.

Dodatečně udělená licence obsahuje tři podmínky, které musí klub splnit. "Chceme, aby Slavia čtvrtletně dokládala účetní výkazy. Do 31. července musí mít uhrazené závazky vůči hráčům, realizačnímu týmu a zaměstnancům za letošní rok," přiblížil Hašek.

Třetí podmínkou je, že tribunál chce znát závěry valné hromady klubu. Ta bude rozhodující pro definitivní potvrzení akcionářské struktury, kterou dnes Slavia prostřednictvím knihy akcionářů doložila. Jako majoritního akcionáře představil vršovický klub společnost Natland.

"Slavia musí do 30. září předložit notářsky ověřený zápis z valné hromady, potvrzení vlastnické struktury a případně změny ve statutárních orgánech. Tohle vše jsou požadavky navíc," řekl Hašek.

Pokud Slavia podmínky nesplní, může ji svaz potrestat. "Slavia může být sankciována odebráním bodů, finanční pokutou nebo být předvolána před disciplinární komisi," prohlásil Hašek.

Slavia nadále dluží asi 100 milionů korun britské firmě ENIC, podle Haška to však při udělování licence roli nehrálo. "Pokud vím, tak žádná pohledávka po splatnosti nebyla známá," podotkl Hašek.

"Samozřejmě podmínkou je jasné prokázání finančních prostředků na uhrazení případných závazků a tyto prostředky mají. To prokázalo prohlášení auditora," řekl Hašek. "Byl nám prostě představen silný majitel, který má finanční prostředky na první ligu," dodal.

Akcionáře čeká jednání s Enicem

Oba nejsilnější akcionáři, Natland a Řebíček, se dohodli, že budou spolupracovat. V nejbližších dnech by se měli společně pokusit dokončit jednání s ENIC, která Natland již několik dnů vede. "Od počátku pracujeme na komplexním řešení. Aleš Řebíček je srdcem slávista a zkušený manažer, který může Slavii velmi pomoci," uvedl mluvčí Natlandu Rostislav Starý.



Licenci dodatečně dostalo také Ústí, které muselo kvůli nevyhovujícímu stadionu hrát v této sezoně v Teplicích. Tribunál mu nyní po jednáních s představiteli města a kraje povolil odehrát příští ročník druhé ligy v Ústí s tím, že se začne pracovat na rekonstrukci stadionu.

"Ústí k tomu přistupovalo velmi aktivně, jednoznačně byla přislíbena podpora města i kraje. Jasně jsme stanovili, že budeme požadovat rekonstrukci horní tribuny. Komise pro stadiony bude pravidelně monitorovat práce na stadionu," řekl místopředseda svazu Jindřich Rajchl.

Na severu Čech vyvolalo rozhodnutí velké uvolnění. "Jsme spokojení, město si druhou ligu zaslouží. Těšíme se na druhou ligu, o návratu do nejvyšší soutěži teď nepřemýšlíme. Tribuna za rok nevyroste, prvořadé je teď zázemí pro fanoušky a hráče," prohlásil podle klubového webu ústecký sportovní manažer Stanislav Pelc pro Český rozhlas Sever.

Vstoupit do diskuse
12

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud