Richard Šíma
8. srpna 2010 • 16:00

Šmejkalovi Baník odpustil. Teď pokořit Spartu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je odchovancem Sparty, ale do jejího áčka se nikdy neprosadil. Už jsou tomu tři roky ode dne, kdy Zdeněk Šmejkal z Letné odešel. Ještě nikdy se mu od té doby nepodařilo Spartu porazit, dnes se o to bude pokoušet coby hráč Baníku Ostrava. Na Bazaly přišel z Příbrami letos v létě. A nebyl to pro něj zdaleka snadný přestup.



V Baníku jej do doby, než do Ostravy přišel, rozhodně nemilovali. Věděl velmi dobře proč.

V obou zápasech minulé sezony, kdy ještě hrál Zdeněk Šmejkal za Příbram, se unfair způsobem postaral o vyloučení ostravského hráče. V tom jarním dokonce o třízápasový distanc pro Radima Řezníka. Jeho současného spolubojovníka v modrobílých barvách...

Kdyby se Gambrinus liga hrála na Divokém západě, v kabině Baníku by na konci minulé sezony nepochybně visel Šmejkalův portrét a pod ním nápis „WANTED!“.

Možná i vypsaná mnohadolarová prémie za jeho dopadení. A ostravští hráči by o něm nepromluvili jinak než o smrdutém skunkovi.

Jak se to dvaadvacetiletému talentovanému fotbalistovi přihodilo? Pořádně si zavařil už v prvním ligovém kole uplynulé sezony. To hrála jeho Příbram na Bazalech. Baník vedl 1:0, když čtvrt hodiny před koncem přisupěl právě ke Šmejkalovi ostravský útočník Kraut.

Téměř se příbramského pravého beka nedotknul, ten ale zařval, upadl a začal se svíjet. Sudí Kocian Šmejkalovi na divadýlko skočil, dal Krautovi druhou žlutou a poslal ho pod sprchy. Načež se příbramský hráč dočkal za svůj kousek pochvaly od tehdejšího kouče Marka...

Zdeněk Šmejkal Zdeněk ŠmejkalFoto Michal Beránek - SPORT

Svůj druhý kousek si schoval do posledního duelu minulé sezony. To si Příbram proti Baníku zahrála na svém vlastním hřišti. Ostrava tehdy sváděla marný boj o zisk ligového titulu.

Zápas už už vrcholil, když se k sobě ve vypjaté atmosféře dostali ostravský Řezník a právě Šmejkal. Hráč Baníku do protivníka strčil, ale příbramský hráč se svalil k zemi, jako by dostal tvrdý direkt. Řezník dostal červenou kartu. A k tomu třízápasový distanc, který si právě odpykal.

A do toho všeho se hráči Baníku v průběhu letní přestávky dozvěděli, že Zdeněk Šmejkal přestoupí na Bazaly...

„Nejdřív jsme si říkali, to snad ne. On snad po tom všem půjde hrát k nám!“ vzpomíná Řezník. Právě on měl největší důvod se na Šmejkala zlobit. Kvůli němu přišel o tři zápasy letošní sezony. A aby toho nebylo málo, v sestavě jej v prvních třech ligových duelech nového ročníku nahradil právě Šmejkal. Je totiž také krajním obráncem...

„Už jsme se k tomu moc nevraceli, ale je fakt, že v těch prvních dnech jsme spolu příliš nekomunikovali. Jen jsme se tak pozdravili a to bylo všechno,“ vybavuje Řezník. Hráč, jehož v Ostravě považují za velký klenot a odmítají ho prodat Spartě, která po něm mocně touží. Při vzpomínce na Šmejkalův příchod do Baníku se už ale usmívá.

„Už je to za námi, odpustili jsme mu to. Zdeněk mezi nás teď už bezvadně zapadl, stejně jako ostatní kluci, kteří k nám přišli. Je to pryč, smějeme se tomu. Teda, bude to definitivně pryč, až Zdeněk za to všechno zaplatí zvýšené zápisné do kasy. Ale to on ví a je s tím smířený,“ baví se Řezník.

Sparťanskému odchovanci ale ještě přece jen mírně tuhne úsměv na tváři, když si na období svého příchodu do Baníku vzpomene. „Díval jsem se tehdy i na fórum fanoušků Baníku a moc hezké čtení to nebylo. Ale musel jsem to vzít a poprat se s tím. Dělal jsem tehdy svou práci pro Příbram,“ vypravuje Šmejkal. „No, bylo to asi hloupé, co jsem udělal,“ uznává.

Na snímku zprava nové posily Baníku: Zdeněk Šmejkal, Josef Hušbauer, Zdeněk Koukal, Tomáš Pilík a Tomáš Frejlach Na snímku zprava nové posily Baníku: Zdeněk Šmejkal, Josef Hušbauer, Zdeněk Koukal, Tomáš Pilík a Tomáš FrejlachFoto ČTK

A je na něm vidět, že mu není úplně příjemné se k oběma incidentům ještě podrobněji vracet. Své si ostatně vyslechl i od trenéra Koubka, jenž nemá simulování v lásce. „Řekl jsem mu, ať hraje u nás poctivý fotbal. Že po tom, co v tomto ohledu zkoušel v Příbrami, tady v Baníku nestojím. On totiž má na to, aby uspěl a prosadil se poctivým způsobem. A to jsem mu zdůraznil,“ říká Miroslav Koubek.

Šmejkal, jenž o sobě tvrdí, že na hřišti se v něm občas probudí povaha grázlíka, zatímco v civilu je někým úplně jiným, trenérova slova potvrzuje. V Ostravě se mu od první chvíle daří, patří vedle Daňka a Frejlacha k nejvýraznějším posilám, které před začátkem této sezony do Baníku přišly. A že jich bylo dost. „Už i ty ohlasy fanoušků na webu jsou příznivější,“ všímá si rodák z Českého Brodu.

A přestože Řezník už si svůj trest odpykal, což znamená, že na místě pravého obránce nastoupí dnes na Letné jistojistě on, je vysoce pravděpodobné, že místo v sestavě zbude i pro Šmejkala.

Trenér Koubek totiž využívá jeho univerzálních schopností pro zkvalitnění ostravské ofenzivy, jež po odchodu Ličky, Mičoly a Vydry zpočátku vázla.

„Je to úplně jiná role než hrát krajního obránce. Musíte si vepředu umět úplně jinak pokrýt míč. V úplně jiné situaci si ho zpracovat. A občas mi dělá problém naběhnout si do správného prostoru. Ale musím to chytit za vlasy a bojovat. Cením si toho, že mi trenér věří,“ uzavírá Šmejkal.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud