24. srpna 2010 • 09:25

Hřebíkův návrat na Letnou? Jenom těžko

Autor: šq
Vstoupit do diskuse
5
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jozef Chovanec zatím stále sedí na trenérské židli Sparty. Pokud však k jeho sesazení přece jen dojde, musí na Letné přemýšlet, kým jej nahradí. O kom se nejčastěji v této souvislosti mluví?



Jaroslav Hřebík, trenér Česko „18“ a „19“

Jméno, které mnohé sparťanské fanoušky dráždí víc než býka červený hadr. Kouč, jenž v prosinci 2004 v klubu vystřídal populárního Františka Straku, vydržel poté na lavičce necelý rok, než jej šílená atmosféra smetla.

Jeho návrat se od té doby až do konce věků zdál zcela nemyslitelný. A hle – nyní se v reakcích příznivců, kteří touží po Chovancově odchodu, objevuje jméno Jaroslava Hřebíka nejčastěji. Jako by tito fans pochopili, že jediná cesta vede přes náročnost.

Jaroslav HřebíkFoto Archív
Jenže stále zůstává větší množství těch, pro které je Hřebík personou non grata. Ani on sám, a patrně ani šéf Daniel Křetínský, který jinak tohoto kouče velmi uznává, by znovu do velikého rizika nešli. Proto se Hřebíkův návrat jeví jako velmi nepravděpodobný.

Václav Kotal, jeho tehdejší asistent na Letné, na otázku, zda by si dokázal představit Hřebíkův návrat do klubu, odpověděl velmi jasně: „Nedokázal.“ S tím, že víc může říct pouze Hřebík. Ten se však včera na téma Sparta nechtěl vyjadřovat.


Pavel Vrba, trenér Plzně

Pavel VrbaFoto Aleš Krecl SPORT
Trenér, jehož Plzeň vede ligu a předvádí nejlepší fotbal v Gambrinus lize. Uvažovala o něm i Slavia v době, než se vrátil Karel Jarolím.

Vrba sice na západě Čech nedávno prodloužil smlouvu, ale prý v ní nechybí klauzule o uvolnění v případě prestižní nabídky.

Téhle variantě nahrává i skutečnost, že Sparta má v Plzni ekonomické pohledávky, a tak by Vrbův příchod mohl částečně umořit dluhy.

Ani on by ovšem nešel na Letnou v případě, že by zůstal zachován současný systém – tedy takový, v němž má Jozef Chovanec z pozice generálního sportovního manažera zásadní vliv na přípravu, taktiku i sestavu.

Vrba se už vypracoval tak vysoko, že by zodpovědnost za výkony mužstva chtěl nést především on sám.


Dušan Uhrin mladší, trenér AEL Limassol

Dušan UhrinFoto Aleš Krecl
Má dobrou reputaci. Mimo jiné i v tom, že nepadne na zadek před velkými jmény. Taková na Spartě běhají a rozhodně nejsou bezproblémová. Naopak, lídři Řepka a Blažek podle leckoho mají na chod týmu neblahý vliv.

Navíc Uhrin platí za kouče, jehož týmy hrají pohledný a útočný fotbal. I to je argument, který musí letenské vedení zvažovat – vždyť takový se na jeho stadionu nehrál už dlouhé roky.

Uhrin na šanci u velkého klubu stále ještě čeká a Sparta, byť se potácí v krizi a Liga mistrů ji podle všeho mine, by mohla tuto mezeru v jeho životopise zaplnit.

Jeden háček tu ovšem je. Uhrin má až do konce sezony smlouvu v kyperském Limassolu a tuto sobotu mu začíná ligová soutěž. Že by klub na poslední chvíli obětoval trenéra? Sparta by musela sáhnout hluboko, aby ho vyplatila.


Zdeněk Ščasný, bez angažmá

Zdeněk ŠčasnýFoto ČTK
Impulzivní trenér sice v poslední době nesbírá úspěchy, přesto má jeho příchod reálný základ. Už v době, kdy Jozef Chovanec přebíral před dvěma roky Spartu, nabízel Ščasnému model, který de facto fungoval na Letné v devadesátých letech.

Tedy takový, že Ščasný by vedl přípravu a jeho nadřízený Chovanec by mužstvo zastřešoval. Zjednodušeně řečeno, Ščasný by „dělal“ Martina Haška. To oslovený trenér odmítl s tím, že chce větší pravomoci. Teď nastala jiná doba a případná nabídka by záruky větší spolupráce patrně obsahovala.

Háček tu ale je. S nabídkou tehdy přišel Chovanec, který dostal víceméně volnou ruku při výběru svých podřízených. Teď by ovšem pravděpodobně jeho role při výběru šéfa lavičky, pokud by vůbec v klubu zůstal na pozici sportovního manažera, byla výrazně nižší.


František Komňacký, trenér Jablonce

František KomňackýFoto Barbora Reichová SPORT
Tituly s Baníkem Ostrava i slovenským Ružomberkem, ligové stříbro s provinčním Jabloncem. To je velmi slušná vizitka kultivovaného kouče. Jenže něco v ní chybí – angažmá u velkého klubu. Sparta by tento požadavek splňovala.

Přitom osmapadesátiletý Komňacký by musel vědět, že taková nabídka se v jeho věku už nemusí opakovat.

V Jablonci dokázal, že se nebojí jít do střetu se staršími hráči. Za jeho vlády opustila klub zvučná jména, přišli mladí a tým začal šlapat výrazně lépe.

A jak by to bylo s jeho uvolněním z Jablonce? Nemusel by to být problém. Zaprvé, šéf Miroslav Pelta po debaklu v Evropské lize vyhlásil šetření a omezil pohárové ambice, proto by uvolnění kouče spojené s odstupným mohl přivítat. A zadruhé, s Křetínským jej pojí velmi dobré vztahy.

Vstoupit do diskuse
5

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud