14. září 2010 • 14:01

Šírl: Do fotbalu mám zase velkou chuť

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

V sobotu s fotbalistou Radkem Šírlem cloumaly emoce, když se po bezmála osmi letech loučil s fanoušky v Petrohradu, kde zažil nejlepší období své kariéry. Teď už ale myslí na to, jak ji oživit v novém angažmá v Mladé Boleslavi.



Od loňského listopadu i kvůli zdravotním problémům nehrál ostrý soutěžní zápas a právě ve středočeském klubu touží oprášit své jméno, které si udělal jako vítěz ruské ligy, Poháru UEFA či evropského Superpoháru.

To z něj dělá jednoho z nejúspěšnějších českých hráčů posledních let, minulostí ale prý devětadvacetiletý Šírl nežije a hledí vpřed.

"Do fotbalu mám velkou chuť. Dlouho jsem sice nehrál, ale nemám důvod se návratu do české ligy bát. Jsem zdravý, až potrénuju a dostanu se zpátky do herního rytmu, který mi chybí, bude to zase dobré," řekl Šírl na dnešní tiskové konferenci v Mladé Boleslavi, kde se dohodl na smlouvě do roku 2012.

Devětadvacetiletý levý záložník či obránce v posledních týdnech už tušil, že jeho dny v Petrohradu jsou sečteny. Pod novým italským trenérem Lucianem Spallettim šanci od března v ruské lize nedostal šanci, i proto, že si v zimě poranil koleno, a když se uzdravil, otrávil se v létě zkaženým jídlem. Ztratil kdysi pevné místo na levé straně petrohradské sestavy, což jej utvrdilo v rozhodnutí vrátit se domů.


"S trenérem jsem mluvil, asi jsem mu do koncepce nějak extra nezapadal. Jako každý měl své hráče, na které sázel. Já mezi nimi nebyl, i proto, že po jeho příchodu jsem se hned zranil a vypadl z toho. Nemělo význam si něco nalhávat a zbytečně to v Zenitu prodlužovat," líčil Šírl, který do Petrohradu přišel v roce 2002 po krátkém angažmá ve Spartě a předchozím působení v Bohemians.

Přestože konec Šírlova angažmá v ruském velkoklubu měl trpkou příchuť, český hráč bude na Petrohrad, kam jej přivedl kouč Vlastimil Petržela, vzpomínat jen v dobrém.

"Přece jen jsem tam byl sedm let, to je velká životní etapa. Prožil jsem tam krásné časy, nejen po fotbalové stránce."Dlouho byl také jednou z opor týmu, před třemi lety v listopadu dokonce v posledním kole svým gólem rozhodl o triumfu Petrohradu v ruské lize.

V roce 2008 byl u největších úspěchů v historii klubu - triumfů v Poháru UEFA a Superpoháru, v němž Zenit zdolal Manchester United.I proto se Šírl stal oblíbencem fanoušků, kteří mu svoji náklonnost projevili při jeho odchodu z klubu.

Hráči připravili dojemnou rozlučku v sobotním utkání s Tomskem, které osminásobný český reprezentant sledoval z tribuny. "Měl jsem co dělat, abych se na stadionu nerozbrečel," líčil Šírl.

Radek Šírl se upsal Mladé Boleslavi.Foto ČTK

"Na konci utkání jsem sešel na hřiště, oznámilo se, že v Zenitu končím. Rozloučil jsem se s klukama přímo na place, pak si obešel kolečko kolem tribun. Krása," vzpomínal Šírl, který během utkání na několik minut zašel i za skalními fanoušky přímo do kotle.

"Měl jsem s nimi dlouho výborný vztah," prohlásil.Teď se už těší na další výzvu v Boleslavi, která jej do svých služeb lákala delší čas. Stejně jako její brankář Miroslav Miller, Šírlův dlouholetý kamarád z Rudné u Prahy, kde oba vyrůstali a začínali s fotbalem.

"Líbilo se mi, že opravdu měli dlouhodobý zájem. Jsou tady ambice, dobré zázemí, hodně kluků v týmu znám," vysvětloval Šírl, proč při rozhodování o svém dalším působení zvolil právě Boleslav.

Do zahraničí už se mu prý nechtělo, byť se o něj ještě nedávno prý zajímala Neapol, Ankaragücü nebo kluby z Nizozemska. Šírl se už podle svých slov hodlá usadit.

"Venku jsem byl skoro osm let, to mi asi stačilo. Nejsem typ člověka, který by si rychle zvykal v jiném prostředí. Anglicky neumím a rusky se všude nedomluvím. Proto jsem se vrátil, v Boleslavi chci zůstat co nejdéle a udělat nějaké úspěchy," řekl Šírl.

Doutná v něm i touha po návratu do reprezentace, v níž nasbíral osm startů. "Nevzdávám se té naděje, ale nejprve se musím dostat do rytmu v Boleslavi. Měl jsem přece jen dlouhou pauzu, snad se chytím brzy. Pak se uvidí," uvedl Šírl. "Že se ode mě hodně čeká? S tím počítám, nebojím se toho," prohlásil.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud