25. září 2010 • 05:00

Matějovský? Brzdí jej emoce a pomalost

Autor: Robert Neumann
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Přišel jako kreativní spása. Měl dát hře Sparty myšlenku, kterou po odchodu Pavla Horvátha postrádala. Proto za něj klub vysázel přes dvacet milionů korun. Investice do Marka Matějovského se mu zatím nevyplácí. Záložník s talentem od pánaboha nezáří, v posledních zápasech spíš naopak. Proč? Experti se shodují: nezvládá emoce, je pomalý. Část viny na jeho situaci ovšem nese několikaměsíční herní výpadek i spoluhráči.



Nastartuje Marek Matějovský ve Spartě uvadající kariéru? Po téměř třetině ligy zní odpověď: ne. Fakta mluví jasně: zahrál nadprůměrně ve dvou ligových a dvou pohárových duelech, připsal si 1 gól a tři asistence, klukovinou v Poznani oslabil tým v play off o Ligu mistrů se Žilinou.

Trpělivost s ním ztrácejí i trenéři, v posledních dvou utkáních, s Jabloncem a v derby se Slavií, jej stáhli ze hřiště. Nepřidalo mu, že po vystřídání tým ožil a rozhodl o vítězství. Možná kouči zvažují, zda mu dají důvěru v dnešním duelu s Mladou Boleslaví.

„Klub i fanoušci si od něj slibovali víc. Má rozhodně větší potenciál, než zatím předvedl,“ říká někdejší trenér Sparty Vladimír Táborský. Proti Matějovskému hrála zpočátku slabší forma Sparty, svezl se s ostatními.

„Má to být on, kdo výkonem strhne ostatní, což neplní. Mě to však nepřekvapuje,“ tvrdí trenér Vlastimil Palička, který Matějovského vedl angažmá v Jablonci před osmi lety, tudíž jej dobře zná. Co ho vede k takovému úsudku?

„Poznal jsem ho jako až příliš sebevědomého hráče. Nenahrává mu ani vývoj fotbalu, kdy je velký tlak na míč, jeho odolnost v soubojích je totiž nízká. Tyto vlastnosti mu nedávají předpoklady k tomu, aby splnil očekávání Sparty,“ vysvětluje Palička.

Neudrží emoce, rozmachuje rukama směrem k rozhodčímu. Tím ztrácí koncentraci a výkon jde dolů. Takové výtky vylétají k Matějovskému z úst mnoha odborníků. Nejkřiklavějším případem bylo hloupé vyloučení v Poznani v odvetě 3. předkola Ligy mistrů.

„Někdy emocím podléhá. Když se nedaří, fauluje, to mu škodí. Namísto, aby byl tím, kdo je nejvíc faulován, je naopak hráčem, který fauluje nejvíc. Proti Slavii udělal několik faulů za sebou, na technického hráče je to hodně,“ podotýká Táborský.

Nedovolené zákroky mají podle Paličky logický původ. Slabší rychlostní vybavenost. „Po prvních krocích musí řešit, jestli protihráče nechytit za dres.“ Zatím nejvydařenější představení odehrál Matějovský proti Ostravě, kdy měl „máslo na hlavě“ kvůli poznaňskému zkratu. Jezdil jako pila, nahoru-dolů, radost pohledět, nevyhýbal se soubojům. Čili to v něm asi je. Ovšem dostat to z něj zatím dokázal pouze kouč Dušan Uhrin ml. v Mladé Boleslavi. Pod ním vylétl.

Od té doby však stagnuje, angažmá v Readingu mu i kvůli zdravotním problémům nevyšlo a na Letné doposud nepookřál. „Kreativní hráč musí být nejčastěji u míče, musí být cítit. Pavel Horváth se dovedl přizpůsobit rychlé hře Plzně, přitom to také není rychlostní typ. Dává míče od nohy, využívá vynikající myšlení. Takhle bych si představoval Matějovského,“ uvádí Táborský.

Na obranu záložníka je třeba říct, že zatímco Horváth má díky ofenzivnímu stylu Plzně na výběr spoustu řešení, komu poslat míč, od krajních obránců po útočníky, Matějovský mnohem méně.

Někteří nad ním začali lámat hůl, prý je za zenitem. Jiní stále věří, že zašlou slávu oklepe. Kdo má pravdu? Odpověď má v rukou sám Matějovský.

VLASTIMIL PALIČKA

„Po derby se konkurence v záloze Sparty zvýšila. Matějovský těžce nesl už ve dvaceti, že nehraje, teď to pro něj bude složitější. On je vynikající, pokud má čas a prostor. Jenže při současném stylu fotbalu ho příliš nemá. Když se ale nakonec z těžiště dostane, dokáže fantasticky uvolnit spoluhráče.“

trenér, který vedl Matějovského v Jablonci

Chcete mít sportovní informace jako první? Objednejte si SMS a MMS zpravodajství iSport.cz »

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud