Pavel Hartman
4. listopadu 2010 • 10:14

Slavia chystá změny: Padnou velká jména?

Autor: Pavel Hartman, Aleš Roll
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Koho smete druhá vlna propouštění z kabiny Slavie? Neperspektivní a drahé hráče. Kolik jich odejde, to ještě není jasné. Konec čtyř velkých jmen se však zdá být pravděpodobný...



JAROSLAV ČERNÝ Věk: 31 let Odkdy je ve Slavii: leden 2008 Bilance v klubu: 60/8 Bilance na podzim: 11/2 V Edenu dohraje podzim, pak se sbalí. To je na 95 % jisté. Jako jedinému mu totiž končí kontrakt s tímto kalendářním rokem. Do konce listopadu musí Slavia uplatnit opci, jenže takřka jistě to neudělá.

HOCINE RAGUED Věk: 27 let Odkdy je ve Slavii: červen 2009 Bilance v klubu: 33/0 Bilance na podzim: 10/0 Ve klubu je přeplácený, údajně bere základní plat přes 400 tisíc korun měsíčně. Slavia proto neskrývá snahu drahého hráče se zbavit. Ani jeho výkonnost není kdovíjaká, v poslední době nehrává.



BENJAMIN VOMÁČKA Věk: 32 let Odkdy je ve Slavii: červen 2009 Bilance v klubu: 18/0 Bilance na podzim: 6/0 Stabilním členem základní sestavy se nestal, není nejmladší. Navíc přišel ještě v éře, kdy se platilo velmi dobře. Moc důvodů pro to, aby v klubu setrval, neexistuje. V létě mu navíc končí smlouva.

STANISLAV VLČEK Věk: 34 let Odkdy je ve Slavii: červen 2009* Bilance v klubu: 30/3* Bilance na podzim: 7/1 * Jen období po návratu Vlčka z Anderlechtu. Zkušený útočník je delší dobu zraněný, po sezoně mu končí smlouva a Slavia ji těžko prodlouží. Patří rovněž k lépe placeným hráčům. Pokud se najde zájemce, v Edenu se s ním možná rozloučí už v zimě.

KDO BY TAKÉ MOHL ODEJÍT

MARTIN VANIAK 40 let Veterán po sezoně ukončí kariéru. Proč ale celé jaro platit borce, který sedí jen na tribuně?

TIJANI BELAID 23 let Klub by jej prý rád zpeněžil. Kdyby odešel, nikdo by se tomu nebránil. Nejprve ale musí být zájem.

PETR TRAPP 24 let Nelíbí se mu, že mu klub dluží. Pokud by to mělo pokračovat, mohlo by to vyústit v jeho odchod.



V OHROŽENÍ PO SEZONĚ

KAROL KISEL 33 let O něj jediného je prý ze starších hráčů zájem. Jenže smlouvu má jen do léta, leccos se může změnit. RISTE NAUMOV 29 let Makedonský forvard rehabilituje po těžké zlomenině nohy, na konci sezony mu končí smlouva.

LUKÁŠ JAROLÍM 34 let Jistě není nejlevnější, pro zranění toho po návratu moc neodehrál. Kontrakt má jen do léta... ZDENĚK ZLÁMAL 24 let Hráč je v klubu na hostování do konce sezony, Slavia jej z Udine nekoupí.

DAVID HUBÁČEK 33 let Nezapadá do koncepce omlazování týmu. Smlouva mu končí v létě, těžko ji klub prodlouží. JAKUB HORA 19 let Mladý útočník v Edenu hostuje z Mostu, ve Slavii podle všeho dokončí sezonu, další osud je nejistý.

V prvním viděl trenér Karel Jarolím nástupce Tavarese. Druhý ještě na jaře ze Slavie vyrazil s národním A-týmem do USA. Třetí je jedním ze symbolů „sešívaných“ a čtvrtý měl být následovníkem Ericha Brabce. Nyní jsou všichni čtyři v Edenu na odstřel. Hocine Ragued, Jaroslav Černý, Stanislav Vlček a Benjamin Vomáčka už zřejmě na jaře červenobílý dres neobléknou. Druhé kolo personálního zemětřesení jim to neumožní.

Důvody? Vysoké platy a věk.

„Slavia naznačila tendenci, že se staršími hráči nechce pracovat,“ řekl Dalibor Lacina, hráčský agent, do jehož „stáje“ patří jednatřicetiletý Jaroslav Černý. Tomu končí v prosinci ve Slavii kontrakt a je veřejným tajemstvím, že klub s ním nehodlá spolupráci prodloužit.

Hocine Ragued to má spočítané hlavně kvůli vysokému platu. Jeho téměř půlmilionová měsíční gáže je pro finančně vyhořelý Eden životu nebezpečnou zátěží.

„Nebudu potvrzovat, jestli má nějaký hráč tolik nebo tolik, ovšem tohle přesně jsou věci, které jsou nesprávné a nepřijatelné,“ přiznal před časem Sportu Miroslav Platil, generální ředitel Slavie. „Nejsme přece bundesliga, jsme v českém prostředí. Tady nemohou být základy mnohasettisícové! To totiž neodpovídá realitě fotbalového profesionála v Česku.“

Co Vlček a Vomáčka? Asi kombinace obou hledisek. Žádný ze zmíněného kvarteta navíc na podzim nenaplnil očekávání na hřišti. Měli v zápasech táhnout mladíky, jenže zůstalo jen u přání. Mnohdy se nevešli ani do sestavy, což jejich pozici ve Slavii určitě neprospělo.

Odchody to však nebudou jednoduché. Kromě Černého všem běží v klubu minimálně do léta platné kontrakty. Takže pokud se nenajde záminka k jejich předčasnému ukončení a oni se rozhodnou, že je chtějí dodržet, Slavia s tím těžko něco udělá.

Za druhé: musí se najít kupci. A kdo koupí hráče z momentálně jedenáctého celku české ligy, kteří navíc nebudou z nejlevnějších?

Za třetí: hráči můžou odejít, ale před případnými dluhy na jejich adresu Slavia stejně neuteče.

Ale zpátky k třesku, který v prvním kole odnesli například někteří trenéři mládeže či lidé z provozu klubu. Koho by ještě mohl potkat z hráčské kabiny? Kritéria, podle kterých se bude „čistit“ kádr, vedou ke jménům Lukáš Jarolím, Martin Vaniak, Tijani Belaid nebo David Hubáček. Okruh však může být ještě širší.

Není ovšem vyloučená ani jiná varianta. Že fotbalisté začnou prchat z klubu sami. Kvůli opakovaně zpožďovaným výplatám a dalším finančním restům ze strany zaměstnavatele. Zákulisím koluje například příběh o tom, že Petr Trapp viděl naposledy od klubu výplatu v červnu. Pravda, nebo výmysl? To druhé stoprocentně ne.

„Upozornili jsme Slavii, že u našeho klienta dochází k prodlení plnění finančních závazků, ta nám přislíbila, že to do konce týdne vyřeší. Uvidíme, jestli bude dodrženo slovo,“ pravil Ondřej Chovanec, Trappův hráčský agent.

V tíživé ekonomické situaci by se slávistické vedení nebránilo ani prodeji na výdělek. Třeba o obránce Čelůstku by prý byl zájem v bundeslize. Cena by však nebyla vysoká. Proto se jeví z hlediska Slavie racionálnější počkat na jarní mistrovství Evropy „jednadvacítek“, na které pojede i záložník Milan Černý.

Nad vším ale visí ještě jedna nezanedbatelná otázka: S jakými hráči by Slavia vůbec na jaře hrála? Klubové vedení chce vzniklé „díry“ zacelit z vlastní mládežnické líhně, neboť na příchody odjinud nebude mít peníze. Slavii však čeká boj o záchranu, což není pro prvoligový rozjezd zelenáčů zrovna ideální.
Slávistická očistná kúra má zkrátka mnoho záludností.

MUŽI V OHROŽENÍ
JAROSLAV ČERNÝ
Věk: 31 let
Odkdy je ve Slavii: leden 2008
Bilance v klubu: 60/8
Bilance na podzim: 11/2 V

Edenu dohraje podzim, pak se sbalí. To je na 95 % jisté. Jako jedinému mu totiž končí kontrakt s tímto kalendářním rokem. Do konce listopadu musí Slavia uplatnit opci, jenže takřka jistě to neudělá.

HOCINE RAGUED
Věk: 27 let
Odkdy je ve Slavii: červen 2009
Bilance v klubu: 33/0
Bilance na podzim: 10/0

Ve klubu je přeplácený, údajně bere základní plat přes 400 tisíc korun měsíčně. Slavia proto neskrývá snahu drahého hráče se zbavit. Ani jeho výkonnost není kdovíjaká, v poslední době nehrává.

BENJAMIN VOMÁČKA
Věk: 32 let
Odkdy je ve Slavii: červen 2009 B
ilance v klubu: 18/0
Bilance na podzim: 6/0

Stabilním členem základní sestavy se nestal, není nejmladší. Navíc přišel ještě v éře, kdy se platilo velmi dobře. Moc důvodů pro to, aby v klubu setrval, neexistuje. V létě mu navíc končí smlouva.

STANISLAV VLČEK
Věk: 34 let
Odkdy je ve Slavii: červen 2009*
Bilance v klubu: 30/3*
Bilance na podzim: 7/1

*  Jen období po návratu Vlčka z Anderlechtu. Zkušený útočník je delší dobu zraněný, po sezoně mu končí smlouva a Slavia ji těžko prodlouží. Patří rovněž k lépe placeným hráčům. Pokud se najde zájemce, v Edenu se s ním možná rozloučí už v zimě.

KDO BY TAKÉ MOHL ODEJÍT

MARTIN VANIAK

40 let
Veterán po sezoně ukončí kariéru. Proč ale celé jaro platit borce, který sedí jen na tribuně?

TIJANI BELAID
23 let
Klub by jej prý rád zpeněžil. Kdyby odešel, nikdo by se tomu nebránil. Nejprve ale musí být zájem.

PETR TRAPP
24 let Nelíbí se mu, že mu klub dluží. Pokud by to mělo pokračovat, mohlo by to vyústit v jeho odchod.

V OHROŽENÍ PO SEZONĚ

KAROL KISEL
33 let
O něj jediného je prý ze starších hráčů zájem. Jenže smlouvu má jen do léta, leccos se může změnit.

RISTE NAUMOV
29 let
Makedonský forvard rehabilituje po těžké zlomenině nohy, na konci sezony mu končí smlouva.

LUKÁŠ JAROLÍM
34 let
Jistě není nejlevnější, pro zranění toho po návratu moc neodehrál. Kontrakt má jen do léta...

ZDENĚK ZLÁMAL
24 let
Hráč je v klubu na hostování do konce sezony, Slavia jej z Udine nekoupí.

DAVID HUBÁČEK
33 let
Nezapadá do koncepce omlazování týmu. Smlouva mu končí v létě, těžko ji klub prodlouží.

JAKUB HORA
19 let
Mladý útočník v Edenu hostuje z Mostu, ve Slavii podle všeho dokončí sezonu, další osud je nejistý.





Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud