Jakub Konečný
30. listopadu 2010 • 04:00

Nováček je pro smích: Kdy to Ústí (s)pustí?

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

První liga ulehla k zimnímu spánku. V některých klubech se těší na sladké sny, jiné zase budou budit hrozné noční můry. Portál iSport.cz připravil seriál, který zhodnotí počínání všech účastníků nejvyšší soutěže v dosavadních odehraných sedmnácti kolech.



Svůj odborný pohled navíc pokaždé nabídne i Martin Pulpit, trenér druholigové Viktore Žižkov. Dnes je řada na Ústí nad Labem, které přezimuje na 16. příčce.

Výmluvnější obrázek nemohlo Ústí v posledním ligovém dějství nabídnout. Liberecký záložník Miloš Bosančič si při své trefě udělal z celé jeho obrany dobrý den. Obešel i gólmana Antonína Bučka a s míčem nikým nerušen doklusal až za brankovou čáru, kde jej zašlápl jak někde v odborářské lize.
Taková potupa!  


Když Bosančičovo sólo viděl ze záznamu komentátor Jaromír Bosák, jen obdivně vydechl: „Ty vole…“ A jeho parťák Vladimír Táborský dodal: „Zasunul ho tam.“

Tím má sice Ústí o fotbalovou nesmrtelnost postaráno, jenže jen těžko na to budou v průmyslovém městě nad Labem pyšní.

Ostatně jako téměř na všechno, co zatím v Gambrinus lize nováček předvedl. Pouhých dvanáct získaných bodů je velká bída, také 37 inkasovaných gólů je neslavný rekord současného ročníku.

Parta vedená sympatickým koučem Svatoplukem Habancem zkrátka platí po nečekaném přijetí na fotbalovou univerzitu pořádně mastné školné. Dalo se to čekat, vždyť ústecké harcovníky i zapůjčené mladíky až na vzácné výjimky bolestně spojuje nedostatek zkušeností z působení na elitní scéně.

Jakub Podaný se prodírá obranou Ústí.Foto Pavel Mazáč (Sport)


„Je to pravda. Soupeři nás trestají za chyby, v některých situacích se opravdu chováme naivně,“ přiznal v deníku Sport i sám Habanec.

Přitom vstup do sezony nemělo Ústí vůbec špatný, sbíralo body v těžkých zápasech a drželo se soupeři herně krok. Debakl 0:7 v Plzni však jako by jeho hráčům naznačil, že se dostavili na večírek, kam svým společenským postavením nepatří.


A debakly přibývaly.

Ústí totiž ve svém projektu záchrany zapomnělo na to nejdůležitější – základy v podobě pevné defenzivy. Propáslo moment, kdy mělo nahradit nováčkovský elán pragmatickou rutinou a zkusit sbírat bodu po bodu za usmolené remízy. Mizerná střelecká produktivita k tomu přitom přímo vyzývala.

„I já jsem k sobě kritický, stejně jako hráči mám mezery. Liga mi ukázala, že začít se musí od defenzivy,“ zjistil Habanec.

Bohužel už zřejmě pozdě.

NÁZOR EXPERTA: Martin Pulpit

„Ústí šlo do ligy převážně s kádrem, který vybojoval postup, získalo minimální počet posil. Navíc mi přišla jeho soupiska i úzká. Souhlasím proto s trenérem Habancem, že potřebují získat jednoho hotového fotbalistu do každé řady. Velkým mínusem bylo, že nemohli hrát své domácí zápasy na svém stadionu, já bych za takových okolností zvažoval, jestli má vůbec smysl postupovat do ligy.
Výchozí pozice Ústí pro jaro je samozřejmě velmi těžká, ale bodová ztráta na sousedy v tabulce není nijak obrovská. Hodně bude záležet na prvním jarním zápase. Pokud Ústí porazí doma Olomouc, jeho šance na záchranu stoupnou.“

STATISTIKY

Střely na branku
1. Olomouc 123
13. Ústí 72

Rohy
1. Plzeň 119
9. Ústí 90

Nejvytíženější hráči
(odehrané minuty)
Pavel Džuban 1409
Michal Valenta 1395
Jan Martykán 1355

Nejčastější výsledky
0:2 a 1:1 - 3x, 0:0 a 0:3 - 2x

Nejlepší střelci
1.-2. Dominik Kraut 3
Zdeněk Volek 3
3. Michal Doležal 2

Žluté karty
4 - Jan Martykán, 3 - Martin Jindráček,
Michal Doležal, 2 - Michal
Valenta, Alois Hyčka, Zdeněk Volek,
Vít Vrtělka, Ladislav Benčík, Tomáš
Krbeček

Červené karty
1 - Tomáš Janů, Vít Vrtělka

Diváci
Celkem
63 594 průměr 3740 (13. v lize)

Doma
25 595 průměr 3199 (15. v lize)

Venku
37 999 průměr 4222 (7. v lize)


Řepka bojuje o míč s Michalem Doležalem a Janem Martykánem z Ústí.
Řepka bojuje o míč s Michalem Doležalem a Janem Martykánem z Ústí.


Vstoupit do diskuse
1

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud