Jakub Konečný
17. prosince 2010 • 04:56

Jak je důležité míti Filip(k)a. Slovácko drží gólman

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Nejlepší střelec se nedostal ani do Brna… Osmnáctka na baru?!
Životní den pro Vadlejcha? Jsem na nejvyšší úrovni, říká. Ale chce pomoc
VŠECHNA VIDEA ZDE

SERIÁL – Největší hvězda 1. FC Slovácko? To je přece jasné – Petr Švancara – napadne každého. Jenže tenhle fotbalový šoumen má velké výpadky. Jednou zazáří, podruhé zklame. Mnohem užitečnější a důležitější je pro tým z Uherského Hradiště hráč z opačného pólu sestavy. Brankář Miroslav Filipko.



Ostatně ví a uznává to i sám Petr Švancara. „Takovými výkony už nás Mira ani nemůže překvapit, to on předvádí pokaždé,“ pochválil například svého gólmana po posledním podzimním zápase v Hradci Králové, který skončil bezbrankovou remízou.

Byla to zásluha hlavně Miroslava Filipka, který jen v prvním poločase chytil tři jasné góly. A to přitom nastoupil se zvýšenou teplotou, kvůli níž byl jeho start ohrožen do poslední chvíle. Na lavičce náhradníků Slovácka proto zápas sledovali hned dva rezervní gólmani.



„Neměl jsem žádné zdravotní problémy,“ odrážel přesto po báječném výkonu naprosto vážně Filipko chvalozpěvy na svou adresu. Už je na ně zvyklý a velkou váhu jim nepřikládá. Zajímá ho názor jediného kritika – jeho pětiletého syna Markuse.



Sedmatřicetiletý Slovák je zvláštní patron, skoro až budí strach. Vysoký téměř dva metry, přitom hubený jak lunt. Ostré lícní kosti, vlasy nakrátko, jako to nosí američtí mariňáci. Chytá v elastických teplákách, i když je sebevětší vedro.

V Gambrinus lize hájil nejprve barvy Českých Budějovic, ve Slovácku je od léta roku 2008. Tehdy druholigovému týmu vychytal postup do finále domácího poháru a dnes patří mezi tři nejlepší gólmany soutěže.

Není-li vůbec nejlepší.

Petr Švancara se mohl radovat z vítězství Slovácka na Bohemians 1905Foto Michal Beránek SPORT


Pokud Slovácko ziskem dvaceti bodů splnilo svůj podzimní cíl, vděčí za to především ohebnému fakírovi ve své brance. „Mančaft, který brání, nevěří svému gólmanovi,“ zní jeden z oblíbených Švancarových bonmotů. Jenže ono to tak bohužel někdy v podání Slovácka je i ve skutečnosti.

Žádný div, že když se k laxnímu plnění obranných povinností hráčů Slovácka v Brně přidalo i Filipkovo vyloučení, byl z toho nakonec ostudný debakl 0:7. Domácí spustili takový kolotoč, až z toho šla hostům hlava kolem. „Kolik to vlastně skončilo?“ ptal dokonce při odchodu ze hřiště zmatený obránce Martin Kuncl.

Naštěstí pro 1. FC Slovácko ostatní zápasy dochytal Filipko až do konce.
A pět dokonce s nulou.

NÁZOR EXPERTA - MARTIN PULPIT
„Důležité body dělalo Slovácko převážně na svém hřišti a bude s ním dlouho spojován hokejový výsledek 0:7 v Brně. Důležité je, že v klubu začali s omlazováním týmu, získali zajímavé hráče, jako jsou Volešák nebo Košút. Slovácko se opírá především o brankáře Filipka a vynikající domácí kulisu.“

Lukáš Fujerik si pokrývá míč před Řepkou s Pamičem
Lukáš Fujerik si pokrývá míč před Řepkou s Pamičem


Vstoupit do diskuse
1

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud