Pavel Janega
22. prosince 2010 • 13:28

Teplice: Pevná obrana a klidný P(e)líšek

Autor: Pavel Janega
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

LIGOVÝ SERIÁL – Šesté místo nijak nenaznačuje, že se Teplice potýkaly na podzim s úpadkem formy. Jejich problémy ale dosáhly takového rázu, že během rozjeté soutěže musely změnit klubovou strategii. Pak se najednou začalo dařit, než přišel trpký závěr.



Teplice prožily naprosto tristní vstup do sezony. Začaly „trojkou“ na Slovácku, pokračovaly porážkou s Příbrami. A poprvé se radovaly ze tří bodů až v pátém kole, kdy zdolaly Ústí.

„Sezona nezačala dobře. Po čtyřech kolech jsme měli dva body, a tak jsme se rozhodli udělat změny,“ řekl trenér Jiří Plíšek oficiálním stránkám klubu.

Aidin Mahmutovič se raduje z brankyFoto Barbora Reichová (Sport)
NÁZOR EXPERTA

„Ačkoli nastupují na jednom z nejhezčích stadionů v republice a v řadě zápasů předvedly dobrý výkon, mají mizerné návštěvy… Jde o kompaktní mužstvo, které je dlouho spolu. Určitě se jim nepovedl start do soutěže, nejsilnější byly v její střední části. A kdyby lépe zvládly závěr, mohli být hodně vysoko. Zaujalo mě, že místo Mahmutoviče si od nich Sparta půjčila nevýrazného Vachouška. Mahmutovič by Spartě určitě pomohl víc, minimálně by zvýšil konkurenci v jejím útoku.“

Martin Pulpit, trenér Viktorie Žižkov
STATISTIKY TEPLIC

Střely na branku: 1. Olomouc 123, 10. Teplice 76.
Rohy: 1. Plzeň 119, 6. Teplice 98.

Nejvytíženější hráči (odehrané minuty): 1. Rosa 1440, 2. Mahmutovič 1421, 3. Matula 1356.

Nejčastější výsledky: 3x - 1:0, 1:1, 1:2.

Nejlepší střelci: 1.-2. Mareš a Mahmutovič 5, 3. Kalivoda 3.

Žluté karty: 5 - Vidlička, Ljevakovič, 4 - Mareš, Matula, Rosa.
Červené karty: 0.

Čeho se týkaly? Teplice začaly po odchodech Vachouška a Kleina sázet na mladíky, což odsunulo na vedlejší kolej i kapitána Petra Lukáše.

„Neslo to své riziko, protože udělat změny během rozjeté soutěže není nic jistého. Spousta týmů po takovýchto změnách hrála o záchranu,“ konstatoval Plíšek.

Změny se mu však vyplatily, neboť střed podzimu vyšel Teplicím náramně. Sbíraly body a šplhaly tabulkou nahoru. „Měli jsme tam sérii zápasů bez porážky, poráželi jsme silné soupeře. Ukázalo to svým způsobem potenciál mužstva,“ pochvaluje si Plíšek.

Jenže pak přišel závěr podzimní části a Teplice zakolísaly. Ze čtyř posledních zápasů vydolovaly jediný bod.

„To jsme pokazili. Někteří hráči usnuli na vavřínech a mysleli si, že už to půjde samo. Ale ono to takhle není!“ vztyčil varovný prst Plíšek.

Z celkového pohledu se Teplicím nepovedly zejména domácí zápasy. V tomto případě jsou až šestým nejhorším týmem! Na Stínadlech prohrály s Příbramí, Brnem, Bohemians 1905 a Jabloncem. Jeden bod si zase odvezly České Budějovice.

Naopak v tabulce „venkovních“ zápasů patří žlutomodrým třetí příčka. Čím to? „Venku jsme mohli upotřebit věci, které nás zdobí – dobré bránění z bloku, což doma nejde moc praktikovat,“ vystihl Plíšek.

Pevná defenziva přinášela Teplicím ovoce. Ale diváky svou malou atraktivitou do ochozů nenalákala.

Například po zápase na Spartě musel trenér Plíšek čelit nepříjemným dotazům novinářů, zda je pro fanoušky líbivé postavit před vlastní šestnáctku deset obránců.

Plíška to naštvalo. Zvýšil hlas. Snažil se hájit. Vůbec se mu nelíbilo, že se jeho úspěch zpochybňuje. Ovšem to, že dokázal na Letné uspět jen díky obraně a několika rychlým brejkům, popřít nemohl.

Žádné ofenzivní přehlídky. Žádný totální fotbal. Teplice holt na podzim vsadily na defenzivu. A právě proto jsou tam, kde jsou. Na šestém místě.

Kouč Teplic Plíšek se raduje z gólu
Kouč Teplic Plíšek se raduje z gólu

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud