9. června 2011 • 16:22

Kubíček: Kvůli kauze bych oddálil losování ligy

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nejlepší střelec se nedostal ani do Brna… Osmnáctka na baru?!
Birmančevič: Nejlepší hráč ligy. Ukazuje cestu pro velké transfery do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Podle bývalého sportovního ředitele fotbalové Sigmy Olomouc Jiřího Kubíčka by měla disciplinární komise uzavřít kauzu údajného předání úplatku 300 tisíc korun ze strany brankáře Petra Drobisze hráčům Bohemians Praha až poté, co vynese verdikt soud.



Někdejší funkcionář hanáckého celku, který v minulém týdnu obvinil ze zosnování aféry kouče Zdeňka Psotku a šéfa klubu Jaromíra Gajdu, by byl pro to, aby se co nejdéle pozdrželo losování nového ligového ročníku. To se má uskutečnit 24. června, den poté, co je na programu další líčení v úplatkářské kauze.

Pokud by se Olomouci vina prokázala, mohla by být v krajním případě vyloučena z nejvyšší soutěže. Kdyby svaz kauzu uzavřel a poslal Sigmu z ligy do 24. června, zůstalo by v lize Brno. V případě, že by potrestal Hanáky sestupem později, dostal by se do ligy třetí tým z druhé nejvyšší soutěže.

"Maximálně bych oddálil rozlosování soutěže, aby to bylo pro kluby ještě jedlé, aby to byla ta hrana. Nechal bych prostor, aby se to spravedlivě dořešilo, všichni svědci byli vyslechnuti a soud rozhodl. Poté by mohla rozhodnout disciplinárka a na to aby odvolací komise stihla třeba do týdne rozhodnout," řekl novinářům Kubíček, jenž dnes vypovídal na disciplinární komisi, která případ znovu otevřela.

Argumentoval rozsáhlou korupční kauzou před sedmi lety. "Tehdy byli někteří účastníci potrestáni disciplinárkou a ne soudem, jiní zase soudem a disciplinárka na ně nedosáhla. Myslím, že to, co bylo minule, by mělo být poučením. Fotbal asi bude muset nechat tu kauzu napřed dořešit soud a pak rozhodnout," mínil Kubíček.

Právě jeho svědectví vneslo do nynější aféry nové skutečnosti. V minulém týdnu před olomouckým soudem označil za strůjce kauzy kouče Sigmy Psotku a šéfa klubu Gajdu. Své tvrzení podložil nahrávkou rozhovoru s tehdejším pokladníkem klubu Ladislavem Římským, který mluví o machinacích s penězi.

Kubíček zopakoval, že nahrávku pořizoval jen pro svou obranu, aby nebyl s aférou spojovaný, neboť v té době ještě byl olomouckým ředitelem. "Když jsem položil panu Římskému pár otázek, tak jsem pochopil, že toto asi je ten důkaz, který zajišťuje moji čistotu. S klidným srdcem jsem mohl odejít z klubu," uvedl.

"Nahrávka byla pořízena jen pro mou obranu, nikdy bych ji nedal z ruky. Ale když se zeptal soudce, jestli něco vím, tak jsem to prostě musel dát z ruky, i když jsem věděl, co to způsobí," řekl Kubíček.

Předpokládá, že soud aféru 23. června neuzavře. "Přece jen 23 svědků je 23 svědků," podotkl. Na příští soudní líčení je předvolán jako svědek. Disciplinárce zopakoval to samé, co řekl před soudem. "Jednali jsme v intencích toho, co oni měli od soudu. Dneska mi bylo umožněno, abych nahlédl do svých poznámek. Ptali se mě na některé detaily," uvedl.

Kdyby měl odhadovat, jak celá aféra dopadne, věří, že Sigma nebude z ligy vyloučena. "Kauza se stala před dvěma sezonami, odehrála se uplynulá sezona a kdyby to mělo ještě zasáhnout do té příští, tak mi to moc nedává logiku. Proč by měli ti hráči trpět za to, že se stalo před dvěma lety? Teď jsou tam už jiní. Spíš je to selhání lidského faktoru, řešil bych to individuálně," dodal.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud