Pavel Kalouš
29. prosince 2011 • 09:31

Nákupy Plzně: Přijde Berger. Doplní ho Wágner a Procházka?

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

KOHO CHCE PLZEŇ | Západočeský klub si v nákupním seznamu může pomalu odškrtnout první posilu. Na západ Čech má namířeno šestadvacetiletý záložník pražské Dukly Tomáš Berger. Syn sparťanské legendy by se měl stát alternativou za Václava Pilaře, o kterého může Viktoria na jaře přijít.



Jednají o příchodu příbramského útočníka Tomáše Wágnera, první zimní posila ale do Štruncových sadů nejspíš zamíří odjinud. Plzeň je blízko angažování záložníka Dukly Tomáše Bergra, který by zimní přípravu měl zahájit už na západě Čech.

Tomáš Berger, syn slavnějšího JanaFoto Jaroslav Legner (Sport)
Šestadvacetiletý hráč by do Plzně měl přijít zatím na půlroční hostování. „S Duklou jednáme, ale finalizovat by se to mělo až po Novém roce, kdy se vrátí hráčův agent Pavel Paska,“ potvrzuje ředitel Plzně Adolf Šádek.

V podobném duchu mluví i generální manažer Dukly Michal Prokeš: „Máme s Plzní dobré vztahy, nebude problém se s ní domluvit. Dohodnutí jsme ústně, řeší se už jen formality. Záleží ale ještě na postoji samotného hráče.“

A Berger rozhodně proti není. „Ještě nic podepsaného není, ale do Plzně jít chci. Je to pro mě šance posunout se dál,“ potvrdil Sportu Berger. Syn sparťanské legendy Jana Bergra si ligovou premiéru odbyl až letos v létě a v nejvyšší soutěži si zatím připsal jen šestnáct startů.

Kdo má do Plzně přijít
Tomáš BERGER (záložník, 26 let)
Klub: Dukla Praha
Bilance v lize: 16 zápasů/2 góly
Cena: hostování
Proč: Syna sparťanské legendy si Plzeň vyhlédla jako alternativu na levý kraj zálohy místo Václava Pilaře. Bergrův přesun by měl být zpečetěn v nejbližších dnech.

Václav PROCHÁZKA (obránce, 27 let)
Klub: Mladá Boleslav
Bilance v lize: 194 zápasů /12 gólů
Cena: 15 milionů korun
Proč: O návrat plzeňského odchovance stojí Západočeši dlouhodobě. Přestup však momentálně komplikuje vysoká cena, Plzeň odmítá hráče přeplácet.

Tomáš WÁGNER
(útočník, 21 let)
Klub: Příbram
Bilance v lize: 57 zápasů /15 gólů
Cena: 20 milionů korun
Proč: Ve frontě na příbramský klenot stojí několik klubů, ale Plzeň je nejvážnějším zájemcem. Vedení obou klubů by o přestupu mělo jednat dnes.

Plzni se však zamlouvá z jiného důvodu. Přestože v Dukle nastupuje na pravém kraji zálohy, v Plzni s ním počítají nalevo -místo Václava Pilaře, který pravděpodobně odejde do německého Wolfsburgu (více o Pilařovi ve druhém článku na této stránce). „Rozhodně to ale nemá spojitost s Pilařovým odchodem,“ tvrdí přesto Šádek.

Jeho klub po rekordních příjmech z Ligy mistrů (zhruba 300 milionů korun) a prodeji Petra Jiráčka do Wolfsburgu (125 milionů) nemá hluboko do kapsy, přesto už před třemi týdny vyhlásil, že za hráče z české ligy nehodlá zaplatit víc než 10 milionů korun.

A v případě Bergra mu záměr vyjde dokonale, za kreativního fotbalistu totiž zatím nezaplatí ani korunu. Součástí dohody o hostování a následné opci je i hráčská kompenzace v podobě záložníka Ondřeje Vrzala, který v Dukle dosud jen hostoval, ale teď by se měl stát jejím kmenovým hráčem.

Plzeň s Duklou se u Bergra navíc podělí o jeho přestupová práva. „Pokud se v Plzni prosadí a v létě odejde do zahraničí, Dukle připadne podíl z toho přestupu,“ vysvětluje Prokeš mechanismus vzájemného obchodu obou klubů.

Berger by se tak na Julisku mohl vrátit jen v případě, že by v Plzni zcela propadl. „Bude to pro nás velká ztráta, je to jeden z nejproduktivnějších hráčů. Ale chceme dát šanci i dalším mladším hráčům,“ dodává smířeně Prokeš.

Kdo může z Plzně odejít
Václav PILAŘ (záložník, 23 let)
Zájemce: Wolfsburg
Bilance v lize: 40 zápasů /8 gólů
Cena: 40 milionů korun
Proč: Žádaný záložník je už dohodnutý s Wolfsburgem. Do Německa zamíří nejpozději v létě, pokud však Plzeň ustoupí, stěhovat se může už v lednu.

František RAJTORAL (obránce, 25 let)
Zájemce: ruský klub
Bilance v lize: 185 zápasů /21 gólů
Cena: 38 milionů korun
Proč: Pravý bek je v kurzu dlouhodobě, podle agentury Sport Invest, která ho zastupuje, existuje nabídka z Ruska. Je však nepravděpodobné, že by na ni Plzeň kývla.

Marek BAKOŠ (útočník, 28 let)
Zájemce: ?
Bilance v lize: 64 zápasů /24 gólů
Cena: 25 milionů korun
Proč: Možnému odchodu nejlepšího střelce Plzně by podle informací Sportu mohl nasvědčovat zájem o příbramského Wágnera, klub i hráč však přestup popírají.
Vstoupit do diskuse
1

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud