Michal Petrák
15. února 2012 • 15:22

Jak bude vypadat sestava Sparty? Kerič a trochu jiný systém

Autor: Michal Petrák, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
9
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na jednoho útočníka, nebo na dva? Touhle debatou žijí fanoušci Sparty před každým zápasem už několik sezon. Jejich mužstvo pod realizačním týmem Jaroslava Hřebíka odpoví: „Tak napůl.“ Zdá se však, že oproti podzimu budou Letenští ofenzivnější – díky stylu hry i tomu, že místo Petera Grajciara bude v základní sestavě Andrej Kerič.



Když se kouče Sparty Martina Haška zeptáte na rozestavení, pousměje se a v podstatě řekne, že se nemění. Personálním obsazením na ofenzivních postech však k posunu dojde – Andrej Kerič přinese oproti Peteru Grajciarovi mimo jiné více možností v ofenzivě.

„Nechci vám brát rozestavení, děláte to podle toho, že Keriče máte zaškatulkovaného jako útočníka. Když hraje, je to 4–4–2, když je tam Peter Grajciar, kterého máte jako záložníka, je to 4–5–1,“ odpovídal na otázky novinářů první trenér Sparty po pondělní generálce proti Banské Bystrici (2:1).

Jaký Brabec nastoupí?
Jakub BrabecFoto Michal Beránek SPORT

Je takřka jisté, že ve stoperské dvojici bude vedle sebe v ideálním případě nastupovat dvojice Zápotočný-Jarošík.

Tuto sobotu je však start prvního jmenovaného proti Slovácku ohrožen. Na začátku týdne jej trápily vysoké teploty a pokud se neuzdraví, nastoupí vedle Jarošíka Jakub Brabec, nebo Erich Brabec.

Vzhledem k výraznému hernímu pokroku mladšího Brabce není vyloučeno, že to bude právě on, na koho trenéři Sparty ukážou.

„V podstatě jsme hráli v podobném základním rozestavení směrem dopředu jako na podzim, jen jsme tam měli jiné personální obsazení.“

Jenže právě v tom je ten rozdíl. Záloha a útok Letenských se oproti podzimu změní tak, aby typy hráčů v nich více odpovídaly požadavkům na presink, navíc právě předpokládané obsazení klade větší důraz na ofenzivu.

„Je to podstatně ofenzivnější, pro branku soupeře nebezpečnější,“ domnívá se Zdeněk Ščasný, někdejší trenér Sparty, Žižkova nebo Panathinaikosu Atény. „Když jako podhrotového hráče použijete útočníka, dovede si líp poradit, když se dostane před brankáře,“ dává příklad.

S tím, že v záloze bude ofenzivnějším spoluhráčům krýt záda zimní posila Mario Holek, tak bude rozestavení Sparty připomínat spíš 4–4–1–1 než 4–1–4–1, v němž hrála s výrazně defenzivnějším Lubošem Huškem na podzim. Na krajích budou stále rychlí hráči, Libor Sionko a Ladislav Krejčí, ve středu bude Holek hrát výš, a tedy blíže Marku Matějovskému.

„Myslím, že pro Spartu je to nejlepší rozestavení. V záloze musejí být hráči, kteří si rozumějí s balonem, a jak si pamatuju Holka, on takový je. Matějovského jsem trénoval a podle mě je to jeden z nejlepších hráčů v lize,“ vypočítává Ščasný. „A rychlí hráči na krajích, to je dnes nutnost. Podívejte se na Plzeň, i když celkově hraje trochu jinak.“

S Keričem místo Grajciara se navíc Spartě nabízí jednoduchá možnost, jak přejít do ještě ofenzivnějšího rozestavení – a bez střídání. „Pokud je na hřišti Andrej Kerič, můžeme přecházet do klasického 4–4–2 se dvěma hrotovými hráči na ofsajdové linii,“ přikyvuje Hašek.

Kerič sám přiznává, že když může nastoupit vedle důrazného a silového hrotového hráče, vyhovuje mu to. „Je to pro něj jako ušité. A Kweuke může hrát i podobnou roli jako Bony Wilfried – může si odskakovat od obránců s tím, že by si Kerič zabíhal za ně. V tom je výborný,“ upozorňuje Ščasný.

Bude tohle fungovat i v praxi?

Jak se bude sestava Sparty lišit od té podzimní?Foto iSport.cz

Vstoupit do diskuse
9

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud