26. ledna 2013 • 19:07

Eusébio dorazil na slávistické oslavy, těšil se na Masopusta

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Legendární portugalský fotbalista Eusébio dorazil do Prahy na probíhající oslavy 120. výročí Slavie. Zúčastní se dnešní slavnostní večeře na Pražském hradě, kde se setká s dlouholetým kamarádem Josefem Masopustem. Na oslavy nejstaršího českého klubu přiletěl také mistr světa a dvojnásobný vítěz Ligy mistrů s Realem Madrid Francouz Christian Karembeu.



Eusébio je v Praze po dvou letech, v roce 2011 dorazil na Masopustovy 80. narozeniny. Nyní se role otočí a gratulantem bude pro změnu česká legenda, neboť Portugalci bylo v pátek 71 let. "Je to trochu symbolické," řekl Eusébio novinářům s úsměvem.

Na setkání dvou držitelů Zlatého míče pro nejlepšího hráče světa se moc těší. "Vždycky mě naplňuje velkou radostí, když se můžeme spolu setkat. Já žiju v Lisabonu, on v Praze, takže se nevidíme moc často. Když se setkáme, vždy se obejmeme a máme radost jako děti, i když náš věk už pokročil," líčil Eusébio, který momentálně pracuje jako velvyslanec Benfiky Lisabon, kde prožil nejslavnější léta kariéry.

Eusébio a Karembeu přijeli na oslavy slávistického výročí jako vyslanci UEFA. Francouz se zúčastní i nedělního galavečeru v Národním divadle. "Zvali jsme generalitu UEFA, pana Platiniho, ale ten se nám už v prosinci krásným dopisem omluvil. Slíbil, že ve spolupráci s českou fotbalovou asociací bude UEFA reprezentovat spojení minimálně dvou velmi dobrých fotbalistů, kteří by měli symbolizovat význam Slavie v rámci evropského a světového fotbalu," řekl slávistický generální ředitel Zbyněk Kusý.

Eusebio a Karembeu na oslavách fotbalové Slavie
Eusebio a Karembeu na oslavách fotbalové Slavie

"Ve spolupráci s (generálním sekretářem FAČR) Rudou Řepkou jsme chtěli oslovit hráče z různých zemí a ve finále se podařilo získat Eusébia a Karembeuho," dodal Kusý.

Dvaačtyřicetiletý Karembeu má mezi slávisty řadu známých, s nimiž se v době hráčské kariéry potkával na hřištích. "Znám Vláďu Šmicra, Patrika Bergra, Karla Poborského nebo Pavla Kuku. Potkávali jsme se i s Pavlem Nedvědem," uvedl mistr světa z roku 1998. Zavzpomínal, jak český národní tým vyřadil Francii v semifinále Eura 1996 v penaltovém rozstřelu. "Já ale tehdy nehrál, seděl jsem na tribuně," podotkl nynější hráčský skaut.

Eusébio si zase pamatoval, jak Slavia v roce 1996 dokráčela v tehdejším Poháru UEFA až do semifinále. "Sice jsem více sledoval Ligu mistrů, ale bylo dobře, že tehdy někdo od vás došel v poháru tak daleko. Ale už nevím, jestli vyhrál," usmál se Eusébio.

V červnu minulého roku nechyběl v hledišti při čtvrtfinále Eura v Polsku mezi českým a portugalským týmem. "Ten zápas byl hodně zajímavý. Češi dlouho vzdorovali a nakonec jsme my, Portugalci, byli hodně rádi, že jsme vyhráli 1:0," podotkl Eusébio, jenž pár dní poté prodělal mozkovou příhodu a musel být hospitalizován.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud